Rusia este gata sa evacueze, in sase luni, depozitele de munitii ramase in Transnistria din timpul URSS. Dar mai intai trebuie sa se ajunga la o intelegere politica intre Tiraspol si Chisinau. Asa a declarat recent generalul Vladimir Isakov.

Despre acest subiect, dar si despre altele, cotidianul Vremia Novostei a stat de vorba cu „seful diplomatiei” tiraspolene, Valeriu Litkai, care s-a aflat recent la Moscova.

I. Autoritatile moldovene au cerut Rusiei sa nu deschida sectii de votare pe teritoriul Transnistriei, cu exceptia ambasadei de la Chisinau, in vederea alegerilor legislative pentru Duma de stat, din 2 decembrie....

R. Transnistria a participat la toate alegerile parlamentare si prezidentiale. In Transnistria traiesc circa 100.000 de cetateni rusi. Prin urmare, apelul Chisinaului este o insulta la adresa Rusiei. Un act de neprietenie. Moldova a pornit la atac. Cu incalcarea drepturilor a sute de mii de cetateni rusi. Nimeni nu se astepta la asa ceva.

MAE rus a demarat operatiunea de infiintare a sectiilor de vot in Transnistria. Nu au existat probleme. Au fost convenite listele electorale.

I. Generalul Isakov a declarat ca in sase luni, Moscova ar putea evacua depozitele de munitie din Transnistria, dar totul depinde de modul in care va fi rezolvata problema transnistreana....

R. In privinta armamentului greu, care intra sub incidenta Tratatului referitor la armamentul conventional din Europa (CFE), totul a fost lichidat inca din 2001. In privinta CFE nu exista restante. Pe teritoriul Transnistriei au mai ramas insa circa 30.000 tone de munitie de artilerie si trupe de paza - un contingent de aproximativ 1500 de oameni.

Imediat dupa destramarea URSS, in depozite se aflau 80.000 de tone de munitie. Am semnat protocoale, conform carora in primul rand au fost distruse munitiile vechi. Au urmate cele care reprezentau un pericol in caz de explozie. In total au fost distruse sau evacuate in jur de 30.000 de tone. Au ramas doar munitiile pentru sistemele de calibru mic. Depozitarea lor este ireprosabila.

In urma cu o jumatate de ani, am primit o inspectie a OSCE. Separat, depozitele au fost verificate de experti din Ucraina. Nici un fel de pretentii nu au fost formulate.

I. La ce decizie politica facea referire generalul Isakov?

R. Cronometrul ar putea fi pornit din momentul semnarii unui document care sa normalizeze relatiile dintre Transnistria si Moldova. Deocamdata nu exista insa un astfel de text.

I. Discutiile se duc in jurul asa numitelor „obligatiuni de la Istanbul”, pe care Rusia si le-a asumat la conferinta internationala din 1999. Se vorbeste despre evacurarea trupelor militare si a patrimoniului armat. Rusia sustine ca aceste protocoale nu fixeaza termene si nu se refera la problematica CFE. Occidentul afirma contrariul....

R. La acele tipuri de armament care au legatura cu CFE, Ruisa si-a indeplinit obligatiunile. In general, trupele rusesti trebuie sa plece dupa reglementarea problemei transnistrene. Moldovenii si Occidentul cer evacuarea imediata, fara a avea o baza legala. Aceste cerinte nu intra sub incidenta vreunui acord. Pur si simplu, in Bulgaria si Romania, americanii se instaleaza fara probleme.

Iar noua misiune este desfasurarea de baze in Crimeea, Transnistria si Georgia, pe locul fostelor baze rusesti. Tarile mici sunt folosite de americani in calitate de paduchi, care sa sacaie ursul rus.