Neintelegerile privind cererea de reexaminare a legii referendumului, ceruta de Traian Basescu, vor fi transate de Comisia Juridica a Senatului - asa a hotarat marti Biroul Permanent. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca cererea de reexaminare va fi discutata de Comisie pentru a clarifica daca actul normativ va intra sau nu in dezbaterea acestei Camere.

Presedintele a retrimis Parlamentului spre reexaminare propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea, conform careia referendumul nu poate fi organizat in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European sau national, ori in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.

Vacaroiu a precizat ca legea privind referendumul a fost retrimisa la comisia juridica pentru “analiza si interpretare unitara”.

Presedintele Senatului a explicat ca exista doua puncte de vedere: unul sustine ca modificarea legii referendumului a fost trimisa spre reexaminare Parlamentului a doua oara, iar cea de doua opinie se bazeaza pe decizia Curtii Constitutionale de respingere in totalitate a proiectului, fapt care face ca initiativa sa fie considerata un nou proiect de lege.

Vacaroiu a mai spus ca senatorii de la comisia juridica vor trebui sa se pronunte marti sau miercuri pe marginea acestei chestiuni.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Juridice, Peter Eckstein Kovacs, a negat termenul anuntat de Vacaroiu si a declarat pentru HotNews.ro ca Biroul Permanent le-a dat termen pentru reexaminarea legii pana pe data de 5 decembrie.

Legea referendumului a suferit numeroase modificari, ea plimbandu-se intre Parlament, Curtea Constitutionala si Adminsitratia Prezidentiala. Pe parcursul procedurii parlamentare de rediscutare a legii in acord cu decizia CCR, seful statului a sustinut ca au fost aduse alte modificari decat cele sesizate, astfel incat la promulgare a ajuns o lege cu totul noua.

Astfel, presedintele a refuzat sa promulge legea cu modificarile efectuate si a retrimis-o Parlamentului. Conform Constitutiei, seful statului poate trimite la reexaminare o lege o singura data.

Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu Camera i-au transmis o scrisoare lui Traian Basescu prin care il atentioneaza ca Legea referendmului a mai fost trimisa o data la Parlament.