Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu un contract de 119 milioane euro pe 15 ani, se afla in topul sumelor cheltuite cu informatizarea - dupa informatiile transmise HotNews.ro, de cateva institutii, pana vineri 10 septembrie. Contractul a fost incheiat in 2002 cu Hewlett Packard Romania, pe 15 ani si se refera la "servicii de realizare a unui parteneriat pentru proiectarea, constructia si operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al asigurarilor de sanatate din Romania". In luna martie 2010, Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) declara - citat de Gandul - ca "doreste informatizarea rapida a sistemului de sanatate, intrucat in lipsa acestuia, in ultimul deceniu a avut loc o fraudare masiva, prin decontarea de zeci de mii de retete false".

In acelasi timp, acesta a mai declarat, intr-un interviu publicat pe www.medicaacademica.com: "Poate sunt optimist, dar informatizarea va fi gata la mijlocul lui 2011".

Situatia transmisa de CNAS la solicitarea HotNews.ro privind contractele atribuite pentru informatizare arata ca, din 2002 pana in 2010, pe langa contractul de 119 milioane euro au mai fost incheiate 16 alte contracte si doua contracte-cadru. 11 dintre acestea au fost atribuite firmei SOFTEH PLUS SRL. Ultimul contract, incheiat in 2010, este un contract-cadru in valoare de 12.000 lei lunar, pana la finalul anului 2012 si a fost atribuit firmei SIVECO.

Vezi lista contractelor CNAS in documentul atasat.