Campion mondial în șapte rânduri, legendarul Stephen Hendry a anunțat că nu va participa la calificările pentru Campionatul Mondial de la Crucible. Sunt însă nume importante pe listă care vor fi nevoite să își câștige dreptul de a se afla pe tabloul principal de concurs.

Stephen HendryFoto: Bradley Collyer / PA Images / Profimedia

Stephen Hendry nu participă, iar Neil Robertson și Stuart Bingham vor evolua în calificările CM Snooker 2024

9 ani a stat Stephen Hendry departe de snooker, retragerea din sportul de performanță părând a fi una definitivă. Și-a dorit însă să mai simtă atmosfera de sărbătoare de la Crucible, iar revenirea a fost pusă doar pe seama unei participări la CM.

Scoțianul în vârstă de 55 de ani a participat la calificările din 2023 pentru Crucible, dar evoluția nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar Hendry a ratat prezenta pe tabloul principal de concurs.

În acest an, lucrurile vor fi mai simple: implicat în tot felul de proiecte, Stephen a precizat că nu a avut timp de antrenamente și că nu va participa la calificările pentru Campionatul Mondial de snooker.

„Nu voi participa la calificările pentru Campionatul Mondial în acest an. Ele încep a doua zi după terminarea Tour Championship şi voi avea mult de muncă la TV toată săptămâna.

Ca atare, nu va fi timp aproape deloc pentru antrenament. De altfel, nu am avut mult timp să mă antrenez în ultima perioadă, fiind ocupat cu mai multe proiecte.

Am mult de muncă şi între Tour Championship şi Campionatul Mondial, astfel că anul acesta nu voi participa” - Stephen Hendry pentru Eurosport.

Calificările din acest an de la Crucible vor avea la start nume importante din snookerul mondial.

Campion al lumii la ediția din 2010, Neil Robertson va fi nevoit să joace în calificări pentru a fi prezent pe tabloul principal de la Crucible.

În vârstă de 42 de ani, australianul a urcat pentru prima dată pe locul 1 mondial în septembrie 2010. A reușit de-a lungul carierei și 5 breakuri maxime (n.r. de 147 de puncte).

Un alt campion mondial care va fi nevoit să joace în calificări este Stuart Bingham. Englezul în vârstă de 47 de ani s-a încoronat campion al lumii la ediția din 2015. Are 9 breakuri maxime bifate în carieră, iar cel mai sus în ierarhia mondială s-a aflat pe 2 (în mai 2015).

Un al treilea campion mondial care va juca în calificări este Graeme Dott. Scoțianul a câștigat titlul mondial de la Crucible la ediția din 2006.

Alte nume cunoscute care vor evolua în calificările pentru CM 2024 de snooker: Anthony McGill, Jack Lisowski, Thepchaiya Un-Nooh, Hossein Vafaei, Ryan Day, Zhou Yuelong, Dominic Dale, Ricky Walden, Stephen Maguire, Lyu Haotian, David Gilbert și Joe Perry.

Campiontul Mondial de snooker va avea loc în perioada 20 aprilie - 6 mai, la Sheffield, în „Crucible Theatre”.

Campionul en-titre este belgianul Luca Brecel, titlu obținut la ediția din 2023.

Cum se va juca la Campionatul Mondial

  • Disputele din turul întâi se vor juca după sistemul "cel mai bun din 19 frame-uri". În turul doi, regula va fi "cel mai bun din 25 de frame-uri", la fel ca și în sferturi.
  • În semifinale, învingătorul va fi stabilit după sistemul "cel mai bun din 33 de frame-uri". În fine, în marea finală câștigătorul va fi stabilit după "cel mai bun din 35 de frame-uri".

Cum se va juca în finala

  • Prima sesiune a finalei va avea 8 frame-uri. A doua sesiune va fi compusă din 9 frame-uri, a treia din 8 frame-uri. În fine, sesiunea finală va avea cel mult 10 frame-uri (se pot juca sau nu toate, în funcție de scorul de pe tabelă).
  • Era modernă a competiției (un fel de "Era Open" din tenis) a început în 1969.
  • Recordul de titluri (n.r. era modernă) este deținut de Stephen Hendry și Ronnie O'Sullivan (câte 7), aceștia fiind urmați de Steve Davis si Ray Reardon (câte 6).