Dupa cele trei dezbateri electorale, candidatul republican este mai aproape ca niciodata de castigarea alegerilor. In majoritatea statelor indecise, el a recuperat procente multe in ultimele saptamani. S-ar putea sa nu fie de ajuns, scrie Barbu Mateescu, pe blogul Sociollogica.

Pe scurt:

  • Trend pro-republican a obosit putin.
  • Ohio pare a fi decisiv. Ca de obicei.
  • Potential de surprize in ambele sensuri. Candidatii sunt vulnerabili.

Intentia de vot la nivel national are relevanta mica - de doua ori in istorie un candidat la prezidentiale a obtinut voturi mai multe decat oponentul sau dar a pierdut alegerile. De asemenea, o diferenta de 3-4 procente la nivel national inseamna deseori o infrangere devastatoare pentru cel de pe locul doi. Si asta pentru ca fiecare stat are un numar de puncte/"voturi electoriale" (VE) care depinde de populatie (California are 55 VE, Dakota de Nord ... doar 3). Cu doua exceptii care nu sunt relevante pentru acest articol, daca un candidat castiga intr-un stat primeste toate VE ale statului respectiv, chiar daca victoria in statul respectiv a fost la un procent sau la o suta de voturi. Scopul, evident, este sa obtii mai multe VE decat adversarul - numarul minim de VE necesar pentru victorie este 270, totalul fiind de 538.

Majoritatea statelor au acelasi profil politic de zeci de ani. Schimbarile demografice sunt lente. La fel si cele care tin de cultura politica. Daca ai un candidat pur si simplu dezastruos, te poti pomeni cu o harta care arata asa (este vorba de alegerile din 1984; rosu = republicani; albastru = democrati ). Astfel de cazuri sunt insa rare. Atat Romney cat si Obama stiau de luni bune care sunt statele pe care urmau sa le castige cu usurinta si care sunt statele unde urma sa se dea adevarata lupta.

Conform sondajelor - care in America sunt efectuate des, la vedere si de mai multe institute simultan in acelasi stat - atat Romney cat si presedintele in functie pot conta cu certitudine pe 190-200 de voturi electoriale fiecare. Lupta se duce pe ultimele 146 de VE, adica pe 11 state. Voi prezenta situatia pe scurt, pornind de la cel mai mic din aceste state spre cel mai mare.

New Hampshire (4 VE): Un stat micut din nord-est. Democratii au castigat aici in patru din ultimele cinci alegeri prezidentiale. Sondajele se bat cap in cap, datele nepermitand multe concluzii in afara de o crestere evidenta a intentiei de vot pentru Romney.

Ce conteaza cel mai mult: Romney e pe val.

Nevada (6 VE): Singurul stat american unde prostitutia a fost legalizata. Las Vegas a crescut enorm in ultimul deceniu, nu numai pe baza "industriei" mentionate anterior sau a cazinourilor ci si datorita unei politici inteligente de atragere a fortei de munca de pe coasta de est. Din 1984 si pana acum, cine a castigat in Nevada a castigat si alegerile. Romney n-a condus in sondajele din Nevada de cand i s-a anuntat candidatura, dar diferenta intre cei doi este inca mica.

Ce conteaza cel mai mult: republicanii trebuie sa reactioneze daca nu vor sa piarda.

Iowa (6 VE): Traditie de vot pentru democrati, intrerupta de Bush jr. in 2004, dar reinnodata de Obama acum patru ani. Din motive simbolice si nu numai, Romney spera sa castige in Iowa.

Ce conteaza cel mai mult: diferentele intre sondaje sunt majore, ceea ce poate indica un numar semnificativ de nehotarati care-si schimba des opinia, inclusiv asupra prezentei la vot.

Colorado (9 VE): Doar trei candidati democrati au castigat in Colorado in ultimii 50 de ani... dar Obama-editia-2008 a fost unul dintre ei. Romney trecuse la timona dar avansul lui s-a temperat. In clipa de fata vorbim practic de o egalitate perfecta.

Ce conteaza cel mai mult: care staff de campanie va fi mai inteligent?

Wisconsin (10 VE) si Michigan (16 VE) Aparent totul e in marja. In realitate Romney nu a ocupat niciodata locul unu in vreun sondaj efectuat in aceste state.

Ce conteaza cel mai mult: Obama ar trebui sa gafeze major ca sa piarda aici. Nimic nu e insa exclus.

Virginia (13 VE): In acest stat s-a aflat capitala Confederatiei in timpul razboiului civil din 1861-1865. A votat cu republicanii incepand din 1968, cu o exceptie (... Obama acum patru ani). In Virginia locuiesc multi angajati ai guvernului care muncesc in Washington DC. Tot in Virginia este si sediul CIA. In toate sondajele recente Romney are un mic avantaj.

Ce conteaza cel mai mult: cum vor vota birocratii?

Carolina de Nord (15 VE): Stat sudist. Obama a fost primul democrat care a castigat in Carolina de Nord in ultimii treizeci de ani. Sondajele care dau o egalitate intre Romney si Obama in acest stat sunt in minoritate, fiind vorba probabil de un efect al marjei. Romney are prima sansa.

Ce conteaza cel mai mult: daca Romney pierde in Carolina de Nord, are probleme majore.

Pennsylvania (20 VE): Abia a ajuns pe aceasta lista, Obama avand un avantaj evident. Republicanii transmit ca vor lupta pentru Pennsylvania, mesajul aceasta in sine avand un rol propagandistic.

Ce conteaza cel mai mult: ultima data cand un republican a castigat in Pennsylvania, Rodion Camataru marca impotriva Bulgariei.

Florida (29 VE): Un mare scandal in 2000. Nu va fi si acum. Din cele 16 sondaje efectuate in aceasta luna in Florida, doar trei il dau pe Obama castigator.

Ce conteaza cel mai mult: vor iesi pensionarii la vot pentru Romney?

Ohio (18 VE): Am incalcat intentionat regula - nu este statul cu cele mai multe VE-uri aflat inca "la bataie", dar il prezint ultimul. Motivul: Ohio este statul care probabil ca va decide rezultatul. 11 sondaje in ultimele doua saptamani: trei indica egalitate, opt indica avantaj infim Obama.

Ce conteaza cel mai mult: rezultatul confruntarii intre organizatiile de partid atunci cand vine vorba de mobilizat votantii proprii.

Observatie de final: pentru cine a fost foarte atent, da, numarul total de voturi electoriale este par deci egalitatea este posibila. Acest articol explica aceasta interesanta problema, precum si modul cum s-ar solutiona.

Comenteaza pe Sociollogica.