Romii din Transilvania sunt avertizati intr-un ghid tiparit in 50.000 de exemplare, in limbile romana si romani, sa nu ia bani sau cadouri electorale pentru voturi, iar cativa reprezentanti ai etniei au declarat ca ghidul ii ajuta, pentru ca cei care stiu sa citeasca pot explica regulile celorlati, transmite Mediafax.

Mai multe asociatii ale romilor din Transilvania au editat "Ghidul alegatorului rom/ Amaro ghido rromano" pentru alegerile locale in limbile romana si romani, care au fost distribuite, vineri, in comunitatea de romi din comuna Gilau, judetul Cluj, documentul continand informatii despre procedura de vot. Pana la alegerile din 5 iunie, ghidul va fi impartit in toate localitatile din Transilvania unde exista comunitati mari de romi.

Presedintele Fundatiei Roma Umanitate Cluj, Aurel Pascu, initiatorul ghidului, a declarat ca romii sunt avertizati sa nu ia bani sau cadouri electorale in schimbul votului.

"Acest ghid este necesar pentru ca membrii etniei rome nu prea stiu sa voteze, iar noi le aratam pasii care trebuie facuti, cu ce acte de identitate sa se prezinte, cum trebuie sa aplice stampila. Este foarte bun si pentru ca informatiile sunt in limba lor materna. De asemenea, in ghid romii sunt avertizati sa nu ia bani sau cadouri electorale in schimbul votului. Ii indemnam pe romi sa iasa la vot, sa arate ca si votul nostru conteaza pentru comunitatile locale, nu mai vrem sa fim masa de manevra si sa fim cautati de partide doar inainte de alegeri", a spus Pascu.

"Ghidul alegatorului rom/ Amaro ghido rromano" a fost tiparit intr-un tiraj de 50.000 de exemplare.