Chestorul principal de politie Ioan-Nicolae Cabulea a informat, la videoconferinta organizata sambata de Guvern cu autoritatile locale, ca autoritatile au emis mandate de arestare pentru trei candidati la alegerile locale din judetul Constanta care au oferit, ca mita electorala, cate 400 lei catre sapte persoane, cu solicitarea de a fi votati, informeaza Mediafax. Chestorul de politie, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor, a precizat ca doi candidati se afla deja in arest, iar pentru cea de-a treia persoana sunt derulate cercetari in vederea identificarii.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, politistii Sectiei 2 Rurale Mihail Kogalniceanu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in perioada 31 mai - 02 iunie, mai multe persoane implicate in procesul electoral din comuna Mihail Kogalniceanu au oferit bani alegatorilor, cu scopul de a-i determina sa voteze in favoarea unui candidat la alegerile locale din 10 iunie. In urma cercetarilor, politistii au stabilit ca trei barbati, cu varste cuprinse intre 26 si 45 ani, au oferit intre 200 si 400 de lei unui numar de sapte persoane din comuna, in scop electoral.

Doi dintre suspecti au fost retinuti si dusi in arestul IPJ Constanta, fiind acuzati de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase, in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau presedinte al consiliului judetean. Magistratii Judecatoriei Constanta au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva, de 20 de zile. De asemenea, pentru cel de-al treilea barbat a fost emis mandat de arestare preventiva in lipsa, acesta fiind dat in urmarire nationala.

Bilantul incidentelor de campanie

Potrivit ministrului delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, in perioada 11 mai-7 iunie, la nivelul intregii tari, pe timpul campaniei electorale, au fost inregistrate 2.380 de incidente. Cele mai multe au avut loc in judetele Dambovita (195), Buzau (138), Arges si Bucuresti (cate 121), iar cele mai putine in judetele Covasna (10), Salaj (14) si Harghita (15).

Autoritatile au primit, in aceeasi perioada, 979 sesizari de infractiuni (339 cu autori necunoscuti, iar 640 cu autori cunoscuti), pentru care sunt cercetate 955 de persoane. Cele mai multe sesizari cu autori cunoscuti au fost inregistrate in judetele Dambovita (97), Neamt (69), Bacau (50), cele mai multe cu autori necunoscuti avand loc in judetele Suceava, Neamt si Bacau.

Din totalul sesizarilor de infractiuni, 308 au vizat promisiunea, oferirea sau darea de bani pentru votarea unui candidat.

Potrivit ministrului Dobre, au fost aplicate 878 sanctiuni contraventionale cu o valoare totala de 335.960 lei, cele mai multe in judetele Braila (68), Dambovita (55) si Mehedinti (43).