Cristian Popescu Piedone și-a depus oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei din partea PUSL, el invitând PSD să-l susțină, dacă social-democrații își doresc să obțină victoria la alegerile prezidențiale din toamnă. La eveniment, Popescu Piedone a venit cu un tricou pe care scria „Și eu sunt interlop”, trimitere la o declarație a lui Nicușor Dan, care a spus că actualul primar al Sectorului 5 ar putea ieși primar general al Bucureștilor „susținut de interlopi”.

Cristian Popescu Piedone la depunerea candidaturii la Biroul Electoral al Municipiului BucureștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„De azi s-au închis zvonurile că mă voi retrage. Cine vrea să se alinieze în spatele meu poate să o facă. Lista de consilieri o vom depune zilele următoare, dacă se aliniază cineva atunci putem vorbi politic pentru majoritate în Consiliul General”, a spus Cristian Popescu Piedone, după ce a depus cele 52.000 de semnături de susținere.

Avertisment pentru PSD

El a afirmat că, în condițiile în care PNL se opune candidaturii sale, așteaptă ca PSD să-și anunțe susținerea, lăsând de înțeles că voturile pe care el și PUSL le vor obține vor putea fi decisive în cadrul alegerilor prezidențiale de la finele acestui an.

„Negocierea am cerut-o eu la început acum să mă contacteze ei pe mine. Am înțeles că liberalii au spus „exclus Piedone”. Eu sunt un om de stânga, iar ca persoană pot să iau voturi de la tot eșichierul politic. Apogeul meu și al carierei mele se oprește ca primar general. Apoi vom vedea, cu aportul voturilor mele, cine va fi viitorul președinte. Acest partid mic, cum spun ei, va avea un scor istoric la alegerile locale și care, cu siguranță va intra pe picioarele sale în Parlament. Dacă PSD vrea o victorie în toamnă ar fi înțelept să vină să mă susțină”, a afirmat Piedone.

Acesta a estimat că va câștiga alegerile pentru funcția de primar general cu cel puțin 42% din voturi, în timp ce PUSL va obține între 12% și 15% pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Invitat să comenteze declarația lui Robert Negoiță, care a afirmat că va candida la primăria generală dacă liderii PSD îi vor cere, Popescu Piedone a răspuns: „Robert Negoiță este membru PSD de trei zile, nu poate să vină să-și ceară dreptul la tronul pentru care alții nu au fost nominalizați (...) Domnul Negoiță probabil că, în afara celor 42 de lei care a zis că mănâncă în fiecare zi, a mâncat de un milion de lei și a avut tulburări neo-gastrice.”

Popescu Piedone a venit la depunerea candidaturii cu două tricouri, unul inscripționat „Și eu sunt interlop”, celălalt cu mesajul „Je suis Peppa Pig”, în replică la afirmația lui Nicușor Dan după care candidatul PUSL ar putea deveni primar general „susținut de interlopi”, precum și la comparația făcută de Cătălin Cîrstoiu între el și un personaj de desene animate.

„Să vedem pe câți bucureșteni i-a făcut porci și pe câți bucureșteni i-a făcut Nicușor Dan interlopi. Cetățenii Bucureștiului sunt „interlopii” care mă vor vota și porcii care mă vor vota, raportat la ceea ce au spus contracandidații mei”, a comentat Piedone.

Candidatura lui Cîrstoiu, pusă sub semnul întrebării

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat, joi, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD și alianța îi cer acest lucru, după dezvăluirile HotNews.ro privind incompatibilitatea medicului, în contextul în care oferea consultații la clinica privată a familiei în timp ce avea funcția de manager al Spitalului Universitar.

Negoiță a declarat joi, la Realitatea Plus, că a avut mai multe discuții la guvern pe subiect și că „nu se mai opune unei nominalizări din partea alianței”. „Eu nu mă mai opun unei nominalizări din partea alianței, deci, aș fi dispus să fiu candidatul PSD-PNL. Au fost discuții, inclusiv în alianță, nu e o decizie luată, vor mai fi discuții. Nu sunt decizii pe care le iau eu, ci doar îmi arăt disponibilitatea de a candida din partea alianței. Eu nu am fost implicat, dar mi-au fost prezentate analize nefavorabile, pentru că de aceea ne-am tot întâlnit ca să găsim o soluție la problema Cîrstoiu”, a declarat Robert Negoiță.

Declarația acestuia vine după ce preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a spus joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată într-o întâlnire a coaliţiei, în acest sfârşit de săptămână sau luni dimineaţă.

„Este comunicat faptul că domnul prim-ministru se întoarce în ţară mâine. Cu siguranţă în weekend sau luni dimineaţă vom avea o întâlnire la nivelul coaliţiei de guvernare, unde se va discuta şi acest subiect, pe lângă celelalte teme politice. Şi cu siguranţă se va lua o decizie, care va fi ulterior anunţată în cadru adecvat, într-un cadru politic. (...) Nu pot eu să speculez (în legătură cu o posibilă retragere - n.r.), înainte ca liderii coaliţiei, preşedinţii celor două mari partide, să discute la întoarcerea premierului în ţară”, a spus Firea.