Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, si-a prezentat vineri bilantul la un an de mandat. alaturi de cei sase primari ai capitalei, la cinematograful Gloria, proaspat reabilitat de primarul sectorului 3, Robert Negoita.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

Firea a declarat ca cea mai importanta realizare din primul an de mandat a fost deblocarea santierelor municipalitatii si a marilor proiecte de infrastructura, dar si schimbarea modului de a face administratie prin infiintarea celor 21 de firme ale Primariei Capitalei si renuntarea la contracte cu societati private.

"Din punctul meu de vedere, cea mai mare realizare a acestui an a fost aceea ca am reusit sa deblocam zeci de santiere din Capitala. Orasul a prins viata. Acolo unde nu se lucra de aproape doi ani, s-a lucrat, s-au si finalizat unele obiective de investitii. Altele sunt in curs de finalizare. Iar acolo unde se lucra cu pasi de melc ritmul s-a accelerat foarte mult. De asemenea, o mare realizare a acestui an este aceea ca am avut curajul sa spunem stop contractelor paguboase pentru Capitala. Ani de-a randul, aceleasi firme castigau toate licitatiile din Bucuresti. Nu este normal. Mediul de afaceri este mult mai complex dezvoltat decat cele cateva firme agreate, atat la PMB, cat si la primariile de sector. (...) Am avut, de asemenea, curajul sa starpim firmele capusa de la cele doua mari regii ale Capitalei: RADET si RATB. In sfarsit se lucreaza acum transparent, pe proceduri. Exista obiectivitate, exista un mediu economic sanatos. A fost greu, acolo erau grupuri de interese transpartinice, de ani de zile, familii de afaceri. Nu poti sa te pui cu toti deodata. Dar, pentru ca am promis in fata dvs, mi-am asumat acest risc si am reusit", a spus primarul general.

Ea a spus ca va continua proiectele de infrastructura incepute in mandatele lui Sorin Oprescu - pasajul Ciurel, parcarea Park and Ride de la captatul soselei Pantelimon, pasajul Nicolae Grigorescu si proiectul Glina.

Ca proiecte noi, Gabriela a anuntat ca va face un spital cu 2.000 de paturi, investitie de 300 mil. euro.

La prezentarea bilantului o parte din staff-ului primarului general a venit imbracat in port traditional, iar o parte dintre primarii de sector si primarul general a avut aceeasi tinuta. La fel si o parte dintre cei prezenti in sala.

Gabriela Firea a spus ca vrea sa cultive legume si fructe care sa fie folosite in cantinele scolilor si gradinitelor pentru ca cei mici sa manance santos.

Ea a anuntat si un proiect pentru construirea de locuinte sociale noi in fiecare sector.

Acestea ar urma sa fie construite in urmatoarele locatii:

- Str. Mexic nr. 19, sect. 1, 34.450 m2, 700 de unitati locative + gradinita

- Str. Aviator Banciulescu nr. 5, sect. 2, cca. 1,9 ha, cca. 250 unitati locative

- Calea Dudesti nr. 165, 3133 m2, 100 unitati locative

- Str. Ion Sahighian nr. 6, sect. 3, 7470 m2, 300 unitati locative

- Str. Orastie nr. 12, sect. 4, 7685 m2, 220 unitati locative

- Str. Aeriana nr. 6, sect. 5, 100.000 m2, 5000 unitati locative + gradinita+ camin de batrani

- Bd. Timisoara nr. 108, sect. 6, 32192 m2, 1400 unitati locativeAlte 10 amplasamente se afla in studiu pentru determinarea compatibilitatii cu astfel de proiecte.

Totodata, primarul general le-a multumit ministrilor prezenti in sala, mentionand ca acestia au fost putinii membri ai Guvernului care au sprijinit Municipalitatea: ministrul Internelor, Carmen Dan, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, ministrul Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La finalul bilantului, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a premiat 5 elevi cu rezultate la olimpiade si concursuri internationale, iar primarii de sector. Evenimentul s-a incheiat cu un concert de muzica populara.

Ce a spus Gabriela Firea la prezentarea bilantului:

"Exact acum un an am depus juramantul in fata  bucurestenilor. Astazi ma aflu in fata Dvs. pentru a va prezenta rezultatul unui an de munca: deloc usor, plin de evenimente, incarcat de multa tensiune, mai ales in unele perioade. Cea mai importanta realizare este ca am deblocat zeci de santiere din Capitala in care nu se mai lucra de aproape 2 ani de zile sau se lucra intr-un ritm de melc: Arcul de Triumf, Pasajul Sudului, Ciurel, Ambulatorul si Spitalul  de Copii Victor Gomoiu si altele. Am avut curajul sa spun stop contractelor paguboase pentru bucuresteni in mai multe domenii: managementul traficului, reparatiile la strazi si semnalizare, Arena Nationala, case de avocatura. Am inlaturat capusele de la RADET si RATB. Am decis cea mai mare investitie in spitale si in cabinete medicale scolare si stomatologice - 90 mil euro. In raport cu complexitatea managementului unui metropole, consider ca raportul este unul pozitiv. Cu siguranta vor fi voci care vor spune ca se putea mai mult. Nu doresc sa le contrazic. Competitia naste noul. 

Am avut un an in care intreaga echipa a muncit, am fost determinati, motivati sa facem lucrurile bine si repede. Din pacate, sunt in continuare multe prevederi legislative care ingreuneaza administratia. Ma bazez pe sprijinul parlamentarilor din Bucuresti si Ilfov pt a modifica acele prevederi care ne blocheaza sau ne reduc ritmul de actiune. 

Si da, mai sper ca vom fi ascultati de noul guvern, care va fi mai receptiv la problemele din Bucuresti. Cotizam serios la bugetul national si bucurestenii merita respectul autoritatilor".

 

PROIECTE FINALIZATE IN ACEST AN

 

Planul de Mobilitate Urbana Durabila 

Dupa ce se impotmolise in hatisul birocratic, Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016 ￯ 2030 pentru regiunea Bucuresti ￯ Ilfov a fost recuperat de actuala administratie, care in timp record a definitivat procesul de avizare, dupa care a urmat dezbaterea publica finala si aprobarea acestuia in Consiliul General al Capitalei si in Consiliul Judetean Ilfov. Astfel, cele 2 administratii vor putea accesa impreuna fonduri europene de pana la 220 de milioane de euro, prin Programul Operational Regional, dintre care 150 milioane de euro vor fi folositi pentru reformarea transportului public. 

 

P.I.D.U.

In cursul lunii septembrie a anului trecut au fost aprobati in Consiliul General indicatorii economici pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbana ￯ ￯Centrul Capitalei￯, care vizeaza amenajarea mai multor parcari subterane, piatete si bulevarde din centrul orasului, precum si amenajarea cheiului Dambovitei si a altor obiective de interes turistic.

 

Strategia de alimentare cu energie termica a Capitalei

In cursul acestui an, s-a definitivat strategia de alimentare cu energie termica in sistem centralizat - primul document strategic al Municipiului Bucuresti in acest domeniu. Dupa aprobarea in Consiliul General, se vor implementa proiectele care vizeaza optimizarea functionarii sistemului centralizat de producere, transport sidistributie din Municipiul Bucuresti.

 

Arcul de Triumf

Dupa 5 ani de absenta, de Ziua Nationala, parada militara s-a desfasurat la Arcul de Triumf. La preluarea mandatului, pe santier nu se mai lucra de un an si jumatate. A fost deblocata situatia si obiectivul de investitii a fost finalizat in doar cateva luni.

 

Centrul pentru situatii de urgenta

Au fost finalizate si lucrarile de amenajare a Centrului pentru situatii de urgenta. Sistemul reuneste, in cadrul unui proiect unic in tara, toate dispeceratele institutiilor si serviciilor implicate in procesul de gestionare a situatiilor de urgenta din Capitala. In prezent sistemul se afla in faza de evaluare operationala si a definitivarii programului de instruire a operatorilor si administratorilor din cadrul centrului.

 

Crese 

In luna aprilie a acestui an Primarul General, Gabriela Firea, a inaugurat cresa "Centrul Zebra Zou", infiintata intr-un spatiu pus la dispozitie de Asociatia SOS Satele Copiilor Romania si finantata cu fonduri norvegiene si cofinantat de Primaria Municipiului Bucuresti. In afara acestei crese, in Capitala exista o retea de "Centre pilot ANTANTE", destinate copiilor 0-3 ani, in cadrul unui proiect implementat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti

 

Spalatorii sociale

Tot prin Directia Generala de Asistenta Sociala, municipalitatea deruleaza un proiect de infiintare a unor spalatorii sociale, dintre care primele 2 au fost inaugurate chiar in aceasta saptamana.

 

Programe sociale

La initiativa Primarului Gabriela Firea, Consiliul General a aprobat o serie de programe menite sa contribuie la cresterea calitatii vietii bucurestenilor dar si a coeziunii sociale. Astfel, prin programul ￯Parteneriat intre Generatii￯ studentii primesc o bursa de 500 de lei daca se implica in rezolvarea problemelor de zi cu zi ale seniorilor dar si in pregatirea extrascolara a elevilor. De asemenea, alte doua programe au in vedere acordarea de stimulente pentru prima casatorie ￯ 1.500 de lei, respectiv 2.500 lei si pentru nasterea unui copil.

 

Bulevardul Liviu Rebreanu

 

Una dintre cele mai importante artere din Bucuresti, Bulevardul Liviu Rebreanu, a beneficiat de lucrari de modernizare in doua etape: prima, intre bulevardele Camil Ressu si Nicolae Grigorescu, cu cate 2 benzi pe sens, fiind finalizata anul trecut, iar etapa a doua, intre Nicolae Grigorescu si 1 Decembrie, tot cate 2 benzi pe sens, a fost finalizata in aceasta luna, bd Liviu Rebreanu fiind acum redat complet circulatiei. Pe toata lungimea arterei au fost amenajate piste pentru biciclete si 500 de locuri de parcare.

 

Muzeul Literaturii Romane

Noul sediu al Muzeului National al Literaturii Romane a fost inaugurat in primavara acestui an, in 2017 acest muzeu implinind 60 de ani de la infiintare. 

Aceasta insitutie de cultura, esentiala pentru Romania, detine un autentic tezaur literar format din manuscrise, carti vechi si rare, documente si obiecte personale care au apartinut unor scriitori romani importanti, precum Eminescu, Alecsandri, Caragiale, Blaga si multi altii. In total, sunt peste 300.000 de piese, in 300 de colectii.

 

Observator Astronomic

Dupa eforturi sustinute, in luna noiembrie a anului trecut, a fost inaugurat Observatorul Astonomic ￯Amiral Vasile Urseanu￯, care a trecut in ultimii doi ani printr-un proces de restaurare si modernizare. Proiectul a fost finantat din fonduri europene, iar lucrarile au presupus consolidarea structurii imobilului,  restaurarea fatadei, a tavanelor interioare, inclusiv a cupolei. 

 

Teatrul evreiesc de stat

Tot un santier cu probleme a fost si cel de la Teatrul Evreiesc de Stat, dar, la sfarsitul anului trecut, Municipalitatea a redat publicului bucurestean aceasta prestigioasa institutie de cultura, la care s-au desfasurat ample lucrari de consolidare, reabilitare si modernizare. 

 

Ambulatoriul Gomoiu

Anul acesta a fost inaugurat si noul Ambulatoriu integrat al Spitalului Clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu", reusindu-se astfel deblocarea si finalizarea unui proiect care era pe punctul de a pierde finantarea europeana. Ambulatoriul Gomoiu a fost reabilitat, modernizat si echipat cu fonduri europene si cofinantare din partea Municipiului Bucuresti.

 

Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti

In cadrul proiectului de reabilitare a infrastructurii educationale din Bucuresti, finantat prin fonduri BEI, 32 de obiective erau blocate din diverse motive, iar in prezent s-au luat masuri care au dus la rezolvarea situatiilor din teren, sute de elevi intorcandu-se la cursuri in unitati de invatamant modernizate.   

 

Primaria Capitalei revine in vechiul sediu

La finalul anului trecut, Primaria Capitalei a revenit in vechiul ei sediu, din Bulevardul Regina Elisabeta, dupa un proces de consolidare si restaurare a imobilului, care parea ca nu se mai termina, facandu-se astfel si o economie la bugetul local de 3,5 milioane de euro pe an. 

 

PROIECTE DEBLOCATE, IN CURS DE FINALIZARE, 

 

Pasajul Sudului

- Proiectul tehnic a fost elaborat in doar 30 de zile, cu foarte multe lipsuri si fara detalii de executie, coroborat cu un executant orientat doar pe solicitari, fara suficient personal calificat si care cerea cheltuieli indirecte de 60%, au condus la intarzieri foarte mari. 

- Dupa numeroase sedinte si scrisori ultimative adresate constructorului de catre Primarul General, s-a agreat ca termen de finalizare data de 28.07.2017.

- In momentul de fata, a fost deschisa circulatia prin pasaj, pe un singur fir pe sens.

 

Proiectul Pod Ciurel -Strapungere A1 

- primul termen a fost de 30 luni, dar din cauza exproprierilor, a descarcarilor arheologice si a deviatiilor de retele Enel s-a tot prelungit, iar la un moment dat lucrarile au fost sistate. 

- In acest mandat s-a reusit impartirea proiectului in mai multe cadrane, care sa permita avansarea lucrarilor

- Podul peste Dambovita, cu toate bretelele adiacente va fi finalizat, conform graficului, in luna martie 2018. 

 

Spitalul Foisor

- din cauza plecarii consultantului din proiect, care asigura si partea de asistenta tehnica, lucrarile nu au mai putut fi verificate si certificate, de aici rezultand conflicte intre executant si autoritatea contractanta. 

- in acest an s-a deblocat situatia prin reactualizarea indicatorilor tehnico-economici, angajarea unui alt consultant si formarea unui grup de lucru care a rezolvat toate conflictele.

- in acest moment se lucreaza la finisaje la corpul C+D, urmand ca in 60 de zile sa fie finalizat, dupa care vor incepe lucrarile la Corpul A si parcarea subterana.

- Termen de finalizare aprilie 2018

 

Spitalul Victor Gomoiu

- proiectul a fost blocat de la sfarsitul anului 2015 din cauza neintelegerilor dintre constructor, consultant si autoritatea contractanta. Lucrarile au fost sistate in momentul in care constructia era efectuata in proportie de 85%, dar platita doar 40% 

- in actualul mandat s-au deblocat lucrarile, exista consultant din nou in proiect, platile au fost efectuate doar pe real executat, comandandu-se in acest sens si o expertiza tehnico-economica extrajudiciara care a clarificat situatia. 

- termen de finalizare, inclusiv dotarile necesare, martie 2018.

 

Teatrul Ion Creanga

- La inceputul mandatului, obiectivul de investitie  era blocat. 

- pe parcursul executiei lucrarilor a aparut necesitatea unor lucrari suplimentare la structura de rezistenta, care excedeau contractul incheiat, ceea ce a dus la sistarea lucrarilor incepand cu data de 29.07.2016. 

- In momentul de fata a fost gasita o solutie care a permis reluarea lucrarilor.

- Termen de executie 17 luni.

 Amenajare lacuri Floreasca - Tei

- la preluarea mandatului, proiectul era blocat din cauza ca proiectantul renuntase la contract inainte sa termine proiectul tehnic, nu exista aviz de la Apele Romane, iar autorizatia de construire era expirata

- a fost constituit un grup de lucru care facut inventarul lucrarilor executate pana in prezent, s-a obtinut o noua autorizatie de constructie, iar lucrarile au fost reluate.

- termen de finalizare: 31.12.2017

 

Refacere si modernizare Patinoar Flamaropol

- La inceputul mandatului obiectivul de investitie  era blocat din cauza necesitatii elaborarii unui nou PUZ, care a stat la baza obtinerii autorizatiei de construire. 

- In urma aprobarii acestuia, proiectul tehnic a fost predat in noiembrie 2016, obtinandu-se si autorizatia de construire.

- In ianuarie 2017 s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor. La aceasta data s-a executat 15% din total contract.

 

Lucrari de amenajare Prelungirea Ghencea

- Anul acesta se reia, practic de la zero, proiectul supralargirii arterei Prelungirea Ghencea, prin intocmirea studiului de fezabilitate. Pentru a se asigura locuitorilor din zona conditii minimale de tranzit, Administratia Strazilor a executat o serie de lucrari cu caracter provizoriu:

- reparatii carosabil pe o suprafata de 12.679 mp, intre intersectia cu str. Brasov si limita administrativa.

- amenajare trotuare pe o lungime de 2.855 m (de la intersectia cu str. Oltului, pana la intersectia cu str. Magnoliei), pe o suprafata de aprox. 4.089 mp. Latimea trotuarelor este in cea mai mare parte de 1,5 m, exceptie facand zonele unde latimea a fost redusa pentru a nu se intra in proprietatea locatarilor, conform planurilor cadastrale.

- s-au executat 8 alveole pentru fluidizarea traficului in zona statiilor RATB.

- s-a realizat semnalizarea rutiera orizontala si verticala, acolo unde lipsea sau era deteriorata.

 

Proiectul Glina

- Proiectul Glina a fost reluat dupa o suspendare de peste 1 an, Primaria Capitalei demarand lucrarile de  reabilitare a colectoarelor principale de canalizare. Dupa finalizarea acestor lucrari se va reduce nivelul de infiltratii in reteaua de canalizare si va creste capacitatea de transport a tronsoanelor reabilitate, cu influenta benefica asupra mediului si sanatatii populatiei.

 

- In data de 19.06.2017, Primaria Municipiului Bucuresti a semnat contractul de lucrari ￯Extinderea Statiei de Epurare a Apelor Uzate si constructia incineratorului de namol￯, cel de-al treilea contract de lucrari in cadrul proiectului ￯Glina ￯ Etapa II￯, 

- Valoare contract: 505.965.000 lei, fara TVA

- Ca valoare si complexitate, aceasta investitie are un caracter de unicitate si se situeaza in topul investitiilor in infrastructura din Romania si din Europa, pana in prezent.

- Proiectul este cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 3: Dezvoltarea infrastructurii de mediu in conditii de management eficient al resurselor. 

- Obiectivele principale ale contractului vizeaza: 

￯        asigurarea epurarii avansate pentru intreg debitul de ape uzate provenite din aglomerarea Bucuresti

￯        incinerarea namolului rezultat din procesul de epurare a apelor uzate. 

-Ordinul de incepere a lucrarilor urmeaza a fi emis in perioada imediat urmatoare. 

- Durata de implementare a acestui contract este de 40 de luni: 28 de luni proiectare siexecutiesi 12 luni Perioada de notificare a defectelor. 

 

Dupa doi ani de blocaj, a fost deblocat Programul de Dezinsectie al Bucurestiului 

 

 

PROIECTE INITIATE IN ACTUALUL MANDAT:

 

Spitalul Metropolitan

- In bugetul pe 2017 au fost cuprinse sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene.

- Avantajul unui spital construit de la zero este ca toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea stricta a normelor legale, ceea ce atrage dupa sine o calitate ridicata a actului medical. cu ￯ Capacitate: aproximativ 2000 de paturi

- Investitie estimata: cca 300 milioane de euro. 

- Noul spital va cuprinde sectii pentru care in Bucuresti se inregistreaza un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala, mari arsi etc.

 

Locuinte sociale, de serviciu si pentru tineri

Au fost identificate 6 amplasamente pe care Trustul Metropolitan de constructii va demara procedurile preliminare pentru edificarea unor ansambluri de locuinte, pentru tineri, de serviciu sau sociale, unele dintre acestea incluzand si cladiri cu functiuni sociale.

- Str. Mexic nr. 19, sect. 1, 34.450 m2, 700 de unitati locative + gradinita

- Str. Aviator Banciulescu nr. 5, sect. 2, cca. 1,9 ha, cca. 250 unitati locative

- Calea Dudesti nr. 165, 3133 m2, 100 unitati locative

- Str. Ion Sahighian nr. 6, sect. 3, 7470 m2, 300 unitati locative

- Str. Orastie nr. 12, sect. 4, 7685 m2, 220 unitati locative

- Str. Aeriana nr. 6, sect. 5, 100.000 m2, 5000 unitati locative + gradinita+ camin de batrani

- Bd. Timisoara nr. 108, sect. 6, 32192 m2, 1400 unitati locativeAlte 10 amplasamente se afla in studiu pentru determinarea compatibilitatii cu astfel de proiecte.

 

Conditii mai bune in unitatile de invatamant

- In Bugetul pe 2017 al Municipiului Bucuresti sunt alocati 1,3 milioane de euro pentru finantarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea si extinderea unor unitati de invatamant din Capitala, obiectivul fiind ca in cel mai scurt timp sa nu se mai invete in 3 schimburi in nicio scoala din Bucuresti.

- Total obiective: 42 de unitati de invatamant, dintre care 16 gradinite cu 4 sau 8 grupe, 10 afterschool, extinderea unui numar de 15 scoli foarte aglomerate si extinderea salii de sport din cadrul Scolii Centrale

- In perioada urmatoare, potrivit solicitarilor venite din partea sectoarelor, Primaria Capitalei va amenaja in regim de urgenta gradinite si crese, in imobile care vor fi inchiriate de pe piata libera, astfel incat la toamna sa se asigure o acoperire cat mai larga a solicitarilor de locuri in unitatile de invatamant prescolar;

program de dotare a cabinetelor medicale si stomatologice din scoli.

 

Parcari de resedinta la punctele termice

- Au fost identificate terenuri in vecinatatea unor puncte termice ale RADET din sectoarele 1,3 si 6 pe care se vor construi parcari modulare, din elemente usoare, metalice

- aceasta solutie permite constructie intr-un timp mult mai scurt, inclusiv in perioadele in care vremea este nefavorabila

- parcarile vor beneficia de toate utilitatile, precum si de statii de incarcare a autovehiculelor electrice

- Proiectul va fi derulat in cadrul unor parteneriate incheiate intre Primaria Capitalei, RADET si Primariile de sector

- suprafata totala: cca 4.000 mp

- numar de locuri de parcare construite: pana la 500, in functie de solutia constructiva aleasa

 

Achizitionare de autobuze electrice 

- Vom demara un studiu de fezabilitate privind achizitia de autobuze complet electrice, asa cum este prevazut in PMUD 2016-2030, care va stabili indicatorii economici si modul de implementare pe termen mediu a acestui proiect in conditii de eficienta economica.

- Autobuzele vor fi cu tractiune complet electrica cu baterii electrice combinate cu baterie de supercapacitori, vor avea podeaua complet coborata pe toata lungimea, si aer conditionat.

- Incarcarea bateriilor electrice se va face in statii fixe si de la reteaua de contact pentru alimentarea tramvaielor si troleibuzelor.

- Avantaje: emisii poluante zero, mers silentios fara socuri la pornire si la franare, reducerea zgomotului si a vibratiilor

- Autobuzele electrice vor fi introduse pentru inceput pe liniile care strabat zona centrala si cartierele dens populate

 

Sos. Fabrica de Glucoza

- s-a semnat contractul pentru proiectarea si executia lucrarilor de modernizare a soselei. 

- Obiectiv principal: imbunatatirea conditiilor de circulatie la intrarea in Bucuresti de pe autostrada A3

- Valoarea totala a contractului: 48,23 milioane lei

- Durata de executie este de 18 luni de la data inceperii lucrarilor.

- Principalele lucrari ce vor fi executate:

-        Largirea la 4 benzi a 1,8 km de strada;

-        Latimea platformei va fi de 24m, din care carosabil 14m si trotuar de 4,5m;

-        Reconfigurarea intersectiilor pe care le traverseaza aceasta arterasi racordarea la viitoarea intersectie cu sens giratoriu a autostrazii A3;

-        Reamenajarea spatiilor verzi si a trotuarelor;

-        Asigurarea iluminatului stradal.

 

Biciclesti in Bucuresti

- Primaria Capitalei va demara in acest an un amplu program privind incurajarea mersului pe bicicleta si a utilizarii mijloacelor de transport nepoluante, cu efecte directe asupra sanatatii populatiei, reducerii poluarii si a descongestionarii traficului.

- Proiectul va avea 3 componente:

1. Program de stimulare a achizitionarii de biciclete si mijloace de transport alternative, prin oferirea de vouchere in valoare de 500 de lei

2. Dezvoltarea unui program amplu de bike-sharing la nivelul Capitalei 

3. Derularea unei campanii de constientizare a biciclistilor in trafic, derulata de PMB, prin Politia Locala, in parteneriat cu Politia Rutiera si Asociatiile de biciclisti

 

Teatru temporar

- Proiectul prevede constructia unei sali de spectacol cu 400- 450 de locuri, care sa contribuie la rezolvarea unei probleme majore - lipsa spatiilor moderne pentru spectacole, mai ales in conditiile in care, din cauza unor lucrari de modernizare si consolidare, multe teatre bucurestene nu isi pot utiliza salile de spectacol.

- Prin acest proiect se doreste realizarea unui pavilion de arhitectura inovativa, o constructie usoara, care sa fie amplasata intr-o zona centrala, cu acces facil auto si cu mijlocele de transport in comun.

- Constructia va fi realizata pe structura metalica si va indeplini performantele specifice desfasurarii spectacolelor, precum si normele de securitate seismica si cele referitoare la incendiu 

- In bugetul pe 2017 a fost alocata pentru obiectivul de investitii ￯Teatru Temporar￯ suma de 8 milioane lei, reprezentand consultanta pentru concurs de solutii, intocmire proiect si executie lucrari.

 

Hala Matache

 

- Primaria Capitalei va organiza in acest an un concurs de solutii, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania, pentru reamplasarea Halei Matache si amenajarea pietei.

- Pentru elaborarea PUZ-ului si a studiului de fezabilitate, au fost alocati, in Bugetul pe 2017 al Capitalei, suma de 800.000 lei, inclusiv TVA

- Prin acest demers, se intentioneaza punerea in valoare a unui monument arhitectonic, printr-o solutie care sa permita coabitarea in cadrul aceluiasi areal a traditiilor istorice cu imperativele urbanistice ale momentului.

 

Sistem operational pentru managementul calitatii aerului

- Cu ajutorul acestui vom putea cunoaste in timp real nivelurile de concentratii de poluanti atmosferici si vom putea emite informari/alarmari ale populatiei. 

- Sistemul operativ informational va fi alcatuit din :

￯        25 de statii  de monitorizare fixe  amplasate in zonele de trafic intens, zonele industriale, zonele de parcuri si agrement, unitati de invatamant, spitale etc, dotate cu analizoare pentru  masurarea principalior  poluanti atmosferici: pulberi in suspensie, oxizi de azot, amoniac, compusi organici volatili, dioxid de sulf si hidrogen sulfurat.

￯        9 statii relocabile  amplasate in special in zona santierelor de constructii. 

￯        20 de echipamente pentru masurari indicative amplasate pe mijloacele de transport in comun pentru monitorizare poluantilor in trafic.

￯        - sistem  de  teletransmisie  date,  unitati    de  calcul  si  stocare  a  datelor, softurile aferente,  panouri  de afisaj  stradal,  cu  ajutorul  caruia  sa  se  poata   urmari evolutia concentratiilor poluantilor emisi de  sursele mobile si fixe."