Consiliul General al Municipiului Bucuresti va decide marti componenta noii Comisii Tehnice de Urbanism de la Primaria Capitalei, primul filtru in aprobarea marilor proiecte imobiliare din capitala. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a propus 11 arhitecti/urbanisti: Marian Moiceanu, Tiberiu Florescu, Dorin Stefan, Dan Serban, Dan Marin, Constantin Enache, Anca Mitrache, Radu Petre Nastase, Laurentiu Olan, Timur Mihailescu, Irina Criveanu.

Bucurestiul vazut de susFoto: Stefan Tuchila
  • UPDATE Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat componenta Comisiei Tehnice de Urbanism

Primarul general Gabriela Firea a declarat ca din comisie fac parte "oameni fara pata", reprezentand Ordinul Arhitectilor, dar si Universitatea de Arhitectura si Urbanism ''Ion Mincu''.

Aceasta a declarat ca arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, nu a fost de acord sa voteze infiintarea acestei comisii si l-a acuzat de dezastrul urbanistic din Capitala si de faptul ca a vrut sa creeze un grup de interese.

"In ceea ce priveste dezastrul urbanistic din Capitala consider ca nu exista un singur vinovat, sau o singura persoana, printre cei vinovati, insa, se numara si domnul arhitect sef, Bold. Acesta s-a intors de 4-5 luni in primarie, printr-o decizie a instantei de judecata care nu a analizat integritatea sa ci doar aspecte de legislatie a muncii. Acesta a blocat Capitala! Domnul Bold nu a vrut sa voteze infiintatea acestei comisii care sa vina in sprijinul Primarului General, un nespecialist care trebuie ajutat sa ia o decizie de catre specialisti. Dar, fiindca legea nu imi da niciun instrument sa poata sa plece, stam cu acest domn la masa si lucram cu un om care a facut dezastru in Capitala. Deci, aceasta comisie e pentru sprijinirea primarului, care nu e obligat sa aiba studii de specialitate. Eu va spun clar, nu mai putem continua de aceeasi maniera. Domnul arhitect sef a interzis colegilor din subordine sa vina sa prezinte Consilierilor Generali PUZ-uri si PUG-uri. Oamenii ne-au trimis aici ca sa facem lucruri bune, nu ca sa ne conduca camarila domnului Bold. A trimis fara stirea mea, fara sa ne consultam, fara sa ne informeze, la Ministerul Dezvoltarii solicitare sa se modifice legislatia, sa se faca un artificiu, comisia sa fie in subordinea dumnealui si facuta de el. Arhitectul sef s-a opus din motive personale si neprofesioniste, care ne duc intr-o alta zona, a crearii unui grup de interese ocult la Primaria Capitalei", a declarat Gabriela Firea in timpul sedintei de Consiliu General de marti.

..................................................

Tiberiu Florescu, Dorin Stefan, Dan Serban, Dan Marin si Constantin Enache au facut parte si din vechea Comisie Tehnica de Urbanism, aleasa de Sorin Oprescu.

In mod normal nominalizarile se fac in baza propunerilor venite de la organizatiile profesionale. In proiectul de hotarare nu se specifica insa cine a fost propus de catre cine.

Marea majoritate a celor nominalizati sunt profesori la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM), dar au si birouri de proiectare. O parte dintre proiectele realizate de acestia au starnit numeroase controverse si au fost catalogate de societatea civila drept nocive pentru Bucuresti.

In plus, au existat controverse legate de faptul ca membri Comisiei Tehnice de Urbanism au birouri de proietare si vin cu proiecte la avizare in comisia din care fac parte.

Reamintim ca activitatea in Comisia Tehnica nu este platita, acest for intrunindu-se cateva ore, o data la cateva saptamani, pentru a discuta Planuri Urbanistice Zonale si de Detaliu (prin care se aproba marile proiecte imobiliare din Capitala). In plus, decizia Comisiei Tehnice de Urbanism este consultativa, ea folosind doar la fundamentarea deciziei arhitectului sef care semneaza avizul de urbanism.

Roxana Wring, consilier USR in consiliul General spune ca nu va vota proiectul care stabileste componenta noii Comisii Tehnice de Urbanism deoarece este unul controversat.

"Proiectul de hotarare pentru noua CTATU este controversat. 1. USR nu va vota componenta propusa. 2. Vom solicita respectarea art.37, alin1^1 din legea 350/2001, actualizata in 2013, prin care comisia trebuie sa includa si sociologi, economisti, geografi, adica alti specialisti in amenajarea teritoriului, in afara de arhitecti si urbanisti. Se impune deci adoptarea unui nou ROF care sa includa aceasta modificare.Nu au publicat CV-uri si nici institutiile care i-au propus. Nu au pus proiectul in consultare publica. Remarc similitudinea abordarii administratiei condusa de Gabriela Firea in ceea ce priveste dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului cu abordarea din mandatul lui Oprescu", a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

In plus, interesant este ca expunerea de motive este semnata de primarul general Gabriela Firea, iar raportul de specialitate nu este semnat de arhitectul sef al orasului, Adrian Bold, ci de Seful Serviciului de Autorizatii, Diana Olteanu.

Cine sunt persoanele nominalizate pentru Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei

Membri permanenti:

  • Marian Moiceanu

Marian Moiceanu s-a nascut in 1959, iar in prezent este rector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism ￯Ion Mincu" Bucuresti si asociat in cadrul biroului de arhitectura M&M CONCEPT 2003 Bucuresti. Din 2012 pana in 2016 a fost decanul facultatii de arhitectura. Este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti (1985), doctor in arhitectura (1997). http://www.uauim.ro/universitatea/conducere/

Vezi aici CV-ul.

Potrivit informatiilor de pe site-ul biroului de proiectare, printre cladirile proiectate se numara Maria Rosetti Tower, de pe strada Maria Rosetti nr, 6, o cladire foarte controversata din cauza inaltimii mari, raportat la cladirile construite in zona.

Vezi aici si aici ce proiecte a facut Marian Moiceanu.

  • Tiberiu Florescu

documente

Professor Tiberiu Florescu

(14 Nov 2016) PDF, 4MB

Tiberiu Florescu s-a nascut pe 3 ianuarie 1971, in Giurgiu, a fost decan al Facultatii de Urbanism de la Universitatea Ion Mincu, iar acum ocupa functia de prorector pentru dezvoltare academica, imagine institutionala si relatii cu studentii - UAUIM. Este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti (1996), doctor in arhitectura (2005). Acesta a facut parte si din vechea Comisie Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei si face parte din echipa care a castigat concursul pentru elaborarea noului Plan Urbanistic General.

  • Dorin Stefan

Dorin Stefan s-a nascut pe 27 iulie 1950 la Zarnesti, jud. Brasov. In 1975 a absolvit Institutului de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti. In 1990 si-a deschis propriul birou de proiectare - D.S. Birou de Arhitectura S.R.L.

Citeste aici CV-ul.

Dorin Stefan a facut parte si din vechea Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului

Printre proiectele realizate de biroul sau de arhitectura, potrivit informatiilor de pe site-ul biroului de arhitectura, se numara: Centrul de afaceri Oromolu, o cladire de birouri de pe bd. Mihai Eminescu 118, turnul de birouri de pe strada Dinu Vintila 11, Bucuresti (intersectie Barbu Vacarescu cu bd. Lacul Tei), sediu Banca Transilvania - DN1 nr.41, Bucuresti (intersectie DN1 cu Ion Ionescu de la Brad, Unirii Factory - o cladire de birouri realizata pe Splaiul Unirii nr. 247-251.

Vezi aici toate proiectele realizate de acest birou de arhitectura.

O parte dintre aceste proiecte au starnit controverse: turnul de birouri de pe strada Dinu Vintila 11, Bucuresti (intersectie Barbu Vacarescu cu bd. Lacul Tei), Centrul de afaceri Oromolu.

Centrul de afaceri Oromolu - bd. Aviatorilor; Foto: DSBA

In 2010, Dorin Stefan a castigat concursul international pentru realizarea unui turn de circa 350 de metri, noul simbol al Taiwan-ului, insa proiectul nu s-a realizat. In 2015 a castigat concursul organizat de Primaria Targu-Jiu pentru reabilitarea Ansamblului Monumental "Constantin Brancusi".

  • Dan Serban

Dan Serban este arhitect si pesedinte Senat UAUIM. Acesta este asociat in cadrul biroului de proiectare DDDesign.

Vezi aici ce proiecte a facut aici si aici.

Dan Serban a facut parte si din Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Primaria Capitalei.

  • Dan Marin

Dan Marin este arhitect, profesor la UAUIM. Acesta a fost coordonatorul studiului pentru planurile urbanistice ale zonelor protejate din Bucuresti.

Printre proiectele realizate se numara: sediul Uniunii Arhitectilor din Romania - str. Dem Dobrescu, nr. 5,

  • Constantin Enache

Constantin Enache este sef Catedra de Proiectare Urbana si Peisagistica - Facultatea de Urbanism din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"- Bucuresti. In plus, este asociat in cadrul biroului de arhitectura si urbanism Urbis '90, impreuna cu arh. Maria Enache.

Constantin Enache este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti (1973), doctor in urbanism (1999).

Acesta a facut mai multe planuri urbanistice zonale printre care: PUZ Dambovita Center, Dublare Diametrala Nord-Sud Tronsonul Buzesti Berzei-Vasile Parvan- BP Hasdeu-Uranus-Calea Rahovei, PUZ Parcul Herastrau, PUZ Parcul Tineretului, parcaj supraetajat strada Tonitza nr. 7-9 (Centrul Istoric Bucuresti).

  • Anca Mitrache

Nascuta in 1964, a absolvit Institutul de arhitectura "Ion Mincu" Bucuresti in 1990, si a devenit doctor in arhitectura in 2000. Ca arhitect, activeaza in cadrul propriului birou de arhitectura TAD (Total Ami Design), in paralel cu activitatea didactica in scoala de arhitectura UAUIM Bucuresti.

Locuinte proiectate: str. Vasile Gherghel Bucuresti, str. Valea Furcii Bucuresti, str. Gh. Caranda Bucuresti, Slatina, str. Liliacului Bucuresti.

Birouri si spatii comerciale proiectate: sediu Primera Bucuresti, sediu Romtelecom Craiova, sediu ￯Gino Rossi￯ Bucuresti, Piata Bobocica Bucuresti.

Sursa informatiei: http://paginadearhitectura.ro/2012/03/anca-mitrache/

Vezi aici ce proiecte a realizat Anca Mitrache.

  • Laurentiu Olan

- nu detinem date

  • Radu Petre Nastase

Radu Petre Nastase, potrivit CV-ului furnizat de acesta HotNews.ro, este arhitect si urbanist. S-a nascut la Bucuresti, in 1968 si este absolvent al Scolii de arhitectura de la Paris la Defense - EAPLD (1995) unde si-a continuat studiile de arhitectura incepute la Ion Mincu in 1987. Obtine diploma de specializare in Managementul Proiectelor Urbane Complexe, la Institutul de Urbanism din Paris din cadrul Universitatii Paris XII (1998-99). A lucrat mai apoi ca arhitect la Paris in mai multe birouri de arhitectura si urbanism printre care Architecture Studio si Aeroports de Paris. Actualmente este sef de lucrari doctor arhitect la Facultatea de Arhitectura din cadrul UAUIM din anul 2001, dupa intoarcerea sa din Franta.

Este membru al RUR si membru fondator al O.A.R.. Infiinteaza biroul de arhitectura ADEST ARCHITECTURE in anul 2000, pe care il detine si in prezent. Intre 2014 si 2015 a fost Director General al Institutului National al Patrimoniului si membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. In prezent este membru al Comisiei Nationale de Dezvoltare Teritoriala.

Lucrari importante realizate: Birourile -Bucharest Business Park A, B, C- (in asociere, prin PUZ); Mallul Baneasa Shopping City - Faza a 2-a (in asociere cu Chapman Taylor - in baza PUZ existent); PUZ Cartier Floresca - Sector 2 / prin UrbanConcept Srl; Imobile rezidentiale colective private Evocasa Armonia si Evocasa Selecta in Bucuresti Sectorul 2 si 3 (in baza a 2 PUD-uri existente); Amenajarea interioara a Salii de Conferinte "Grigore Gafencu" a Ministerului de Externe; Pavilionul Romaniei la Expozitia Universala de la Milano in 2015 (prin Concurs de Arhitectura, in asociere cu Artline Srl).

Vezi aici si aici ce proiecte a realizat si imagini.

  • Timur Mihailescu

Timur Mihailescu este asistent doctorand la catedra de Studiul Formei si Ambient. In plus, este asociat la biroul de proiectare Sevim Impex.

  • Irina Criveanu

Irina Criveanu este arhitect si a participat la detalierea planurilor urbanistice zonale pentru 12 zone protejate.

Membri supleanti:

Ion Cristian Drughean

Andreea Popa

Cerasela Craciun

Bogdan Bogoescu

Florin Medvedovici