Lucrarile de consolidare la sediul vechi al Primariei Capitalei de vizavi de Parcul Cismigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 47) sunt gata in proportie de 90%, a declarat miercuri primarul general, Sorin Oprescu. Edilul spune ca au mai ramas de facut doar amenajarile interioare, iar la inceputul anului 2014 Primaria s-ar putea muta din nou in aceasta cladire. Lucrarile de consolidare a cladirii au costat 57 milioane lei fara TVA, iar pentru amenajarile interioare si parcarea subterana municipalitatea va plati inca 81 milioane lei (in total circa 30 milioane de euro).

Foto:

"Consolidarea este aproape facuta. S-a folosit o metoda noua, mai exact s-a asezat cladirea pe izolatori si amortizori pentru a se reduce miscarea cladirii in caz de cutremur. Este proiectata sa reziste la peste 9 grade pe scara Richter. Este un pionierat. Cu aceasta metoda, in Romania, s-a mai consolidat doar cladirea ASE-ului din Calea Grivitei. Acum trecem la faza a II-a, de modernizare. O avem bugetata, dar vom incerca sa obtinem fonduri europene", a declarat Oprescu.

Acesta spune ca in curtea interioara a Primariei se va amenaja si o parcare subterana, pe trei etaje, de circa 100 de locuri, iar desupra va fi amenajata o piateta. "Vom incerca sa deschidem aceasta piateta prin demolarea gardului si a garajelor de la pompieri, care sunt in spatele Primariei", a mai explicat Oprescu.

Solutia de consolidare realizata la cladirea Primariei a presupus taiera cladirii la baza, sub nivelul solului, introducerea unor grinzi de beton, si baze de beton, iar intre cele doua s-a pus 262 de izolatori seismici si 30 de izolatori, astfel incat in caz de cutremur miscarea cladirii sa fie redusa foarte mult.

Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile trebuie finalizate pana pe 1 august 2013. Proiectul tehnic a fost facut de firma Proescom, iar constructor a fost desemnat Rotary Constructii. In 2012, Primaria Capitalei a reziliat contractul cu proiectantul lucrarilor de consolidare, noul proiectant fiind firma Showdown.

Primarul Sorin Oprescu a explicat ca intarzierea de aproape un an este cauzata atat de faptul ca Prefectura nu a fost mutata din aceasta cladire inca de la inceputul lucrarii, cat si de testarea amortizorilor sesimici.

"Videanu a facut licitatia pentru consolidarea cladirii in 2008, dupa care, cand au inceput lucrarile, nu s-au potrivit planurile si a trebuit sa facem altele. Dupa care a urmat Golgota cu mutarea Prefeturii in alt sediu si tot asa", a explicat Oprescu.

"Refuzul Prefecturii, timp de doi ani, de a elibera sediul Primariei Capitalei, a impus o serie de restrictii majore constructorului. Prin adresele transmise de catre Prefectura Municipiului Bucuresti, s-a impus constructorului ca lucrarile de decopertare si de realizare a minipilotilor injectati se se desfasoare dupa ora 14.00 pentru a nu afecta activitatea in institutie, Constructorul fiind de acord si modificand programul de lucru. De asemenea, Prefectura solicita incetarea lucrarilor in zona centralei termice, care este situata in corprul central, pe toata perioada anotimpului rece pentru a nu fi afectate echipamentele ceea ce ar conduce la inghetarea caloriferelor si blocarea activitatii Prefecturii. Prin adresa nr. 18595/09.09.2011, Prefectura dispune sistarea oricaror lucrari care afecteaza bunul mers al activitatilor specifice Prefecturii, impunand constructorului sa nu execute lucrari in intervalul orar 8,00 ¬ 16,00, motivand ca salaratii institutiei sunt supusi la zgomote insuportabile care pot genera afectiuni ireversibile ale sanatatii salariatilor. Eliberarea integrala a sediului PMB de catre Prefectura a avut loc in data de 23.11.2012", exploca reprezentantii Primariei Capitalei intr-un comunicat de presa.

In plus, bugetul necesat consolidarii cladire a fost majorat de mai multe ori, ajungandu-se de la 10 milioane de euro initial, la circa 30 milioane de euro. In proiectul initial nu a fost prevazuta si parcarea subterana.

Cladirea din bd. regina Elisabeta nr. 47 este monument istoric, fiind realizata intre 1906-1911 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Imobilul are subsol, parter si 4 etaje, suprafata acestuia fiind de 21.992 mp. Daca facem un calcul simplu, pretul pentru consolidarea unui mp de cladire a ajuns la peste 1.100 euro.

Pentru a putea consolida sediul vechi, Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei. Edilul spune ca a platit chirie doar 1,2 milioane de euro pe an. Acest contract expira in octombrie 2014, iar primarul general este in negocieri cu proprietarul pentru cumpararea cladirii. Citeste aici mai mult.

"Referitor la cladirea la care ne-am exprimat dorinta sa o cumparam, acolo vreau sa adapostim toate administratiile care sunt raspandite prin oras", a precizat Oprescu.

Istoric lucrari consolidare

  • In anul 2005, Primaria Capitalei a organizat un concurs de solutii cu participatie interministeriala pentru selectionarea solutiei de proiectare pentru consolidarea sediului PMB si al Prefecturii Municipiului Bucuresti.
  • In data de 30.07.2007, concursul a fost castigat de SC Proescom SRL cu solutia ¬Consolidare prin izolarea bazei¬.
  • In data de 19.07.2010 a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor. Potrivit reprezentantilor Primariei Capitalei, proiectantul SC Proescom SRL nu si-a indeplinit obligatiile contractuale asumate, a refuzat sa puna dispozitia constructorului detaliile de executie si au existat  neconcordante si deficientele. In consecinta, Primaria a reziliat contractul de proiectare si asistenta tehnica incheiat cu SC Proescom SRL, in data de 29.11.2010.
  • In data de 25 aprilie 2011, in urma rezilierii contractului, societatea Proescom SRL a chemat in instanta PMB, solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa constate faptul ca nu sunt indeplinite conditiile de reziliere a contractului si reclamanta si-a indeplinit obligatiile contractuale. Aceasta cerere a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti in data de 26 septembrie 2013. Anterior, in aprilie 2013, societatea respectiva a pierdut procesul si cu Inspectoratul de Stat in Constructii. Acest litigiu a condus insa la incetinirea lucrarilor.
  • In urma rezilierii contractului si a necesitatii continuarii  lucrarilor de consolidare deja demarate, Primaria Capitalei a initiat o noua procedura pentru desemnarea unei noi societati care sa asigure asistenta tehnica pe toata derularea executiei lucrarilor de consolidare. Astfel, in data de 3 iunie 2011, a fost incheiat contractul de prestari servicii cu SC ShowDown Design SRL.