Incepand din acest an, baza de impozitare in agricultura s-a extins la persoanele fizice, potrivit unor limite decise de Guvern. Noul impozit nu se pot plati insa la primariile locale din comunele respective, ci doar la Administratia Finantelor Publice care are sedii doar in orasele si comunele mari, acuza seful Asociatiei Comunelor si un parlamentar UDMR. Acestia sustin ca multi dintre contribuabili, printre care si persoane varstnice, trebuie sa parcurga zeci de kilometri pentru a achita aceste dari. In plus, primarii comunelor sunt nemultumiti ca nici un ban din aceste impozite nu se intoarce la bugetul local, toate sumele colectate mergand la bugetul de stat.

Pentru a-i scuti pe contribuabili de a parcurge zeci de km pentru a plati acest impozit, senatorul UDMR Pataki Csaba a anuntat, potrivit Agerpres, ca va depune o interpelare parlamentara in sesiunea din toamna in care va solicita reglementarea modului de plata a noilor impozite agricole introduse din acest an. Acesta spune ca mii de varstnici din judetul Satu Mare sunt pusi pe drumuri pentru a depune declaratiile financiare, aceste impozite neputand fi achitate la primariile din comune.

"Batraneii care se incadreaza in noua grila de impozitare s-au plans ca sunt obligati sa se deplaseze sute de kilometri pana la primul punct al Finantelor pentru declaratii. Sunt mii de batrani de 70 - 80 de ani haituiti de Finante. S-a gasit inca o patura care nu era taxata. Ar trebui gasita o solutie pentru a nu fi purtati nici la Tribunale daca nu reusesc sa-si depuna declaratiile", a declarat Pataki.

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania si primar al comunei Vulcana - Bai, a declarat pentru HotNews.ro ca e de acord cu initiativa legislativa a senatorului deoarece locuitorii din sate si comune vor fi nevoiti sa mearga si 50-60 km pentru a plati aceste impozite.

"Impozitul pe teren se plateste la unitatea administrativ teritoriala unde este amplasat. Impozitul pe terenul agricol banuiesc ca se plateste la unitatile trezoreriilor. Asta nu va pot spune exect pentru ca nici eu nu stiu.Si eu voi fi platitor, dar deocamdata nu am platit nimic. Eu sunt total pentru ca orice activitate care se desfasoara intre cetatean si orice serviciu public deconcentrat sa se rezolve la nivelul fiecarei primarii fiindca cetateanul stie una. El si-a ales niste autoritati, un primar, un consiliu local, si acestia trebuie sa rezolve problemele lui. Drept urmare este pertinenta initiativa acelui senator. Ma bucur ca au si astfel de initiative laudabile. Sunt comune lipite de orase resedinta de judet sau orase unde exista o trezorerie si sunt altele la 50-60 de km, depinde de suprafata judetului", a explicat Draghici.

Pe langa distanta care trebuie parcursa pentru plata acestor impozite, Draghici spune ca primarii comunelor sunt nemultumiti si de faptul ca niciun ban din aceste impozite nu se intoarce la bugetul local.

"Incepand cu acest an, exista impozitul pe terenul agricol, de natura impozitului pe proprietate, si impozitul pe venitul din agricultura. Cel de-al doilea este venit integral al bugetului de stat, legea spunand ca niciun fel de sume nu ajund la bugetele locale, spre deosebire de impozitul pe teren care ajunge la bugetul local. Problema si revolta noastra este ca acest impozit, pe veniturile din agricultura, nu se partajeaza macar, daca nu integral, cu unitatile administrative teritoriale pentru ca ar constitui o sursa deosebit de importanta pentru comunele Romaniei pentru ca avem si teritoriul cel mai mare afectat de agricultura", sustine presedintele Asociatiei comunelor din Romania.

Deocamdata nu se stie ce sume aduc la bugetul de stat aceste impozite. "Nu v-as putea spune ce sume urmeaza sa se incaseze din impozitul pe venitul agricol deoarece nu avem o astfel de baza de date. Banuiesc ca nici statul nu le are prea bine puse la punct pentru ca anul 2013 urmeaza sa fie de experiment. Pana acum nu avem date despre incasari pentru ca nici nu m-a interesat fiidca toti primarii comunelor suntem indignati de aceasta masura incalificabila. Imaginati-va va rog ce ar insemna ca din impozitul pe venit din municipiul Bucuresti sa scada macar cu un procent. Ar insemna un mare gol pentru bugetele locale. Dar acum se vede foarte clar ca este o dorinta foarte mare ca la nivelul comunelor sa nu ajunga niciun ban", a declarat Emil Draghici pentru HotNews.ro.

Care sunt noile impozite

Guvernul a extins baza de impozitare in agricultura la persoanele fizice, potrivit modificarilor la Codul Fiscal aparute in Monitorul Oficial in luna ianuarie a acestui an. Potrivi documentului, pentru veniturile din activitati agricole va putea fi platita o cota unica de 16%. Actul normativ precizeaza care sunt limitele neimpozabile in functie de suprafetele agricole sau numarul de animale, dar si nivelul normelor de venit pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013. De exemplu, la cereale, limita neimpozabila este pentru o suprafata de 2 hectare. Pentru o suprafata de peste 2 hectare, norma de venit este de 449 lei. La animale, fata de proiectul initial care stabilea neimpozitarea pentru cei care au 3 vaci, in lege limita a fost coborata la doua vaci.

La plante oleaginoase, limita neimpozabila este tot de 2 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 458 lei.

La legume de camp, limita neimpozabila este de 0,5 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 4.001 lei.

La cresterea bovinelor, limita neimpozabila este de 2 capete, iar pentru ce depaseste aceast numar, norma de venit este de 453 lei.

La pasari, limita neimpozabila este de 100 de capete, norma de venit este fiind de 3 lei pentru un numar intre 100 si 500 de capete si de 2 lei daca se depasesc 500 de capete.