La inceput de an 2010, sute de firme se inchid in fiecare zi, iar rata somajului a trecut de nivelul de 8%. Peste 700.000 de romani sunt someri, potrivit datelor detinute de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Tot mai multe cazuri de gastrita si ulcer ajung in fata medicilor gastroenterologi.

Ce au in comun gastrita si ulcerul, in afara de manifestarile dureroase la nivelul abdomenului? Stresul prelungit, psihic si fizic constituie una dintre principalele cauze ale acestor boli. Medicul Eugen Craciun discuta online miercuri, de la ora 16:00, despre ulcer si gastrita, ca afectiuni de criza.

  • Intalnirea s-a incheiat.
  • Vezi raspunsurile invitatului pe MedLive.ro.

Gastrita este o afectiune determinata de inflamarea acuta a stomacului. Factorii care determina declansarea bolii sunt ingestia de alimente foarte fierbinti sau reci, consumul excesiv de alcool, cafea sau medicamente. De asemenea, modul de viata si, in special, stresul pot contribui la aparitia bolii.

Implicati in aparitia ulcerului sunt: acidul clorhidric, refluxul continutului duodenal in stomac, alcoolul, fumatul, stresul, unele medicamente (antiinflamatoare). In 1983 a fost descrisa bacteria Helicobacter pylori care a fost incriminata drept factor etiologic al ulcerului.