Avocatii si preotii cultului romano-catolic, care aveau propriile case de pensii, vor trece la sistemul public, iar baza de calcul pentru contributiile platite la stat va fi plafonat, a declarat vineri Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, citat de Newsin.

"Ramane de vazut care va fi plafonul nivelului contributiilor, vom face calculele zilele acestea. Sindicatele au propus plafonarea la cinci salarii medii pe economie. Nu stiu sigur daca va fi acest plafon, insa in mod sigur va fi un plafon", a afirmat Seitan.

"In ceea ce ii priveste pe avocati, acestia au un sistem de pensii bazat pe contributii proprii, nefinantat de stat. Isi vor pastra sistemul lor si vor plati si aici (la sistemul public de pensii, n.r.) o contributie mica. Vorbim de un sistem unitar, iar unul dintre pricipiile de baza ale acestei legi se cheama obligativitate", a explicat el.

"Cea de-a doua categorie o reprezinta cultul romano-catolic. Toate cultele din Romania au fost introduse in timp in sistemul public", a completat secretarul de stat.

Potrivit lui Seitan, sindicatele au propus vineri introducerea unor prevederi in Legea unitara a pensiilor ce urmaresc cresterea numarului de contribuabili la sistemul public de pensii si unele masuri in ce priveste plata pensiilor pentru bolile profesionale.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a anuntat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii pe noua lege a pensiilor ca toate confederatiile sindicale au propus ca varsta de pensionare pentru barbati si femei sa fie egalizata la 64 de ani, comparativ cu 65 de ani in proiectul actual, si sa fie mentinuta raportarea punctului de pensie la salariul mediu pe economie.

"Am propus, de asemenea, ca acele conditii care exista la pensionare anticipata sa fie ameliorate, pentru ca la ora actuala pentru pensionare anticipata este necesar un stadiu suplimentar de 10 ani, ceea ce practic inseamna 45 de ani de munca, ceea ce noua ni se pare mult prea mult", a spus Dandea.

"Credem ca valoarea punctului (de pensie) de 45% trebuie mentinuta, raportata la salariul mediu brut. In felul acesta, acele discrepante intre nivelurile de pensii pentru persoane cu un istoric profesional aproape similar, care apareau in anii '90, vor redeveni posibile cu formula asta de indexare dubla, inflatie - salariu real. Noi credem ca solutia cea mai buna este ramanerea pe valoarea punctului de 45% din salariul mediu brut", a apreciat liderul sindical.

El a adaugat ca s-a propus, totodata, includerea in sistemul public de pensii a profesiilor liberale, pentru a creste numarul de contribuabili la sistem.

Legea unitara a pensiilor "este buna in proportie de 70-80%, iar daca ea va deveni lege, nu va suferi un proces de amendare atat de frecvent ca fosta lege 19 a sistemului public de pensii", a mai afirmat Dandea.

In schimb, presedintele BNS, Dumitru Costin, a anuntat ca a solicitat cresterea plafonului pentru plata contributiilor la cinci salarii medii pe economie, inroducerea unor masuri pentru stimularea angajarii persoanelor de peste 45 de ani si sanctiuni mai mari pentru cei care ies fraudulos la pensie.

"Formula actuala a legii ofera sustenabilitate pe termen lung, insa daca discuti in corpul legii de cresterea varstei de pensionare la femei, nu poti sa faci abstractie de faptul ca in momentul de fata comportamentul in fata muncii este unul discriminatoriu in ceea ce priveste ocuparea femeilor si este in egala masura descriminatoriu in ceea ce priveste ocuparea femeilor si barbatilor cu varste care depasesc 45 de ani", a spus Costin.

"Din acest motiv, am cerut ca odata cu lansarea acestei noi legi sa se intareasca legislatia nationala privitoare la discriminarile in piata muncii legata de criterii de varsta, dar si pe criterii de sex si, in egala masura, masuri de stimulare a persoanelor peste 45 de ani, pentru ca vor deveni o categorie problema in piata muncii, cata vreme comportamentul angajatorilor nu este unul corect", a completat el.