Pictarea unei vaci pentru ca aceasta să semene cu o zebră reduce înțepăturile insectelor cu până la 50%, potrivit unor studii, iar cercetătorii cred că pictarea vacilor este o soluție nemaiîncercată până acum și o alternativă, prietenoasă cu mediul, la pesticide, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul, publicat de oamenii de știință japonezi în Plos One, arată că atacurile insectelor erau reduse în mod semnificativ, când țintele erau deghizate. Cercetătorii cred că modelul cu dungi derutează sistemul lor de detectare a mișcării și le ține la distanță. De asemenea, studiile anterioare au dezvăluit că probabilitatea ca muștele să se așeze pe caii care purtau pături cu dungi era mai mică.

"Acest fenomen este explicat prin modularea luminozității sau polarizarea luminii", au scris autorii. Studiile anterioare sugerează că dungile derutează insectele, făcându-le să se apropie de animale la o viteză mai mare, fără a se putea opri la timp.

Cercetătorii susțin că acum este nevoie de mai multă muncă pentru a confirma legătura și pentru a dezvolta căi mai ușoare pentru ca fermierii să fie siguri că vopseaua nu se duce imediat de pe blana animalelor.

"Insectele care înțeapă sunt cei mai dăunători paraziți artropozi din lumea bovinelor", informează studiul. "Impactul economic al acestora asupra producției de bovine din SUA este estimat la 2.2 miliarde de dolari pe an." ​