Adriano Panatta spune că Năstase era talentat ca Federer, dar cel mai cuceritor cu femeile era Stan Smith / A treia cupă europeană a cluburilor de fotbal va începe în 2021 (Dinamo se pregătește, dar nu în liniște…) / Biliardul și snookerul vor să se mute din pub-uri în arena olimpică / Federer mai pune un soclu la statuia de „nemuritor” al tenisului mondial, cu al 16-lea an în Top 10 ATP.

Ilie Nastase, in 1975Foto: atpworldtour.com

Adriano Panatta vede o asemănare între Roger Federer și Ilie Năstase.

Fost număr patru mondial și campion la Roland Garros în 1976, Panatta crede că există asemănări între Federer și Năstase la stilul de joc: „Confortabil, rapid și rezistent, cu un dar natural care le-ar fi permis, într-o finală olimpică la 100 metri plat, să se ridice cel mai repede din blocstart și să ia un avans pe primii trei metri. Da, numai trei, care fac diferența în tenis”.

Panatta a povestit apoi lucruri frumoase despre Stan Smith: „Vorbea pe un ton jos și cucerea femeile de o manieră impresionantă. Nu făcea nimic și doar le privea, spunând din când în când cuvinte pe care nimeni nu le înțelegea, dar sigur nu erau nici urâte, nici nepotrivite. Ele considerau că era normal ca tipul să spună doar lucruri frumoase. Iar în final, nefăcând nimic, femeile veneau lângă el. De necrezut”. (Tennis World)

A treia cupă europeană inter-cluburi, explicată pe larg.

Într-o reuniune recentă de la Dublin, UEFA a stabilit că a treia competiție europeană a cluburilor se va desfășura între 2021-2024 sub denumirea UEL2 (UEFA Europa League 2). Ea va cuprinde opt grupe de câte patru echipe, primele două din fiecare urmând să înfrunte pentru runda de 16 pe cele clasate pe locul al treilea în grupele Europa League. Vor urma sferturi, semifinale și finala. Câștigătoarea va participa direct în sezonul următor în grupele Europa League.

Meciurile vor avea loc joia, ca și cele din Europa League, dar loviturile de start vor avea loc la ora 15:30 GMT. Criteriile de selecție a participantelor vor fi la latitudinea federațiilor – fie locul din campionat, fie rezultatul din cupă. Președintele Aleksander Ceferin a afirmat că a treia competiție a cluburilor răspunde „cererilor foarte numeroase” venite de la asociații și federații naționale. „Vor fi mai multe meciuri între mai multe cluburi, cu mai multe asociații participante”. Și președintele Asociației Europene a Cluburilor, Andrea Agnelli, s-a declarat încântat: „Răspundem solicitărilor și cerințelor de a asigura ca fotbalul să rămână sportul numărul unu pe plan global”. (Goal.com)

Sporturile cu tac și bile vor (și merită) să devină olimpice.

Billiard Sports a lansat oferta de a deveni parte a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2014 într-o ceremonie organizată de Federația Franceză de Biliard în orașul care le va găzdui. Comitetul Billiards 2024 a fost susținut și de World Professional Billiards and Snooker Association și de World Snooker, la eveniment participând fostul campion mondial de snooker Shaun Murphy.

De altfel, snookerul a demonstrat capacitatea de a susține evenimente de anvergură mondială, World Snooker Tour derulând 27 de turnee majore cu o audiență televizată în 1,6 miliarde de cămine. World Snooker Federation adună laolaltă entități de profesioniști și amatori, ale femeilor și persoanelor cu dizabilități, oferind tuturor oportunități egale de a concura. (World Snooker)

Roger Federer își asigură un loc special alături de Rod Laver și Ken Rosewall.

Elvețianul a terminat al 16-lea sezon în Top 10, egalându-i pe Andre Agassi și Jimmy Connors, cu două sezoane peste Rafael Nadal care este pe locul al patrulea. Dar Federer, la 37 de ani, a atins un nou record impresionant, fiind al treilea jucător de această vârstă care termină anul în Top 10, alături de „nemuritorii” Rod Laver și Ken Rosewall. Deși avea 33 de ani când a început era Open, Rosewall a reușit să rămână competitiv încă 10 ani, terminând în Top 10 în 1973, 74 și 75, primii trei ai clasamentului ATP.

Avea 41 de ani când a făcut-o ultima oară și este de departe cel mai vârstnic jucător în Top 10 și singurul care a făcut-o după 38 de ani. Laver și-a urmat compatriotul și marele rival în 1974 și 1975 , în vârstă de 36, respectiv 37 de ani. Arthur Ashe a intrat pe listă în 1979 și în următorii 40 de ani s-au mai alăturat doar doi jucători, Jimmy Connors și Roger Federer. Connors a făcut-o în 1988, ultimul său sezon în elită, iar în treizeci de ani n-a mai venit nimeni până la Federer, care a terminat pe locul al doilea în 2017. Top 10 din 2018 n-a arătat niciodată mai matur și va fi interesant de văzut dacă Novak Djokovic și Rafael Nadal vor reuși să rămână competitivi și să fie prezenți acolo în 2022 și 2023. (Tennis World)