Europenii doresc să evite ca Iranul să renunțe la acordul nuclear după retragerea Statelor Unite care a avut loc pe 9 mai. "Cred că este un început bun". Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Zarif, a felicitat marți (15 mai) Bruxelles-ul pentru starea discuțiilor cu europenii în încercarea de a proteja acordul nuclear după retragerea Statelor Unite survenită pe 9 mai, potrivit Rador, care citeaza Le Monde.

Dosarul iranianFoto: Colaj foto

"Nu suntem încă acolo, începem procesul", le-a explicat Zarif reporterilor după o întâlnire cu Federica Mogherini, șefa diplomației europene, și omologii săi francez, german și britanic. El a adăugat că Teheranul se așteaptă să vadă progrese "în următoarele săptămâni" .

"Poporul iranian se așteaptă la probleme economice. Vrem să vedem dacă partenerii noștri sunt în măsură să le ducă", a pledat el cu câteva ore înainte. "Dar timpul presează", a avertizat el, "noi așteptăm anumite garanții".

La începutul zilei, șeful Agenției Iranului pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, a avertizat că "europenii ar trebui să compenseze retragerea americană". "Dacă nu sunt capabili să facă acest lucru, suntem gata să reluăm programul nostru nuclear la un nivel mai ridicat decât era înainte de acord", a adăugat el.

Europenii doresc să evite cu orice preț ca Iranul să abandoneze acordul și să-și relanseze programul pentru a se dota cu arma nucleară. "Noi le spunem iranienilor: 'Rămâneţi, rămâneţi [în acord]'", a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini. "Căutăm soluții practice care să permită Iranului să-şi continue vânzările de petrol și gaze, să-şi continue activitatea bancară, să-şi mențină legăturile aeriene și maritime, să i se ofere credite la export și să i se faciliteze investițiile".

"Vom verifica împreună cum putem face să supravieţuiască acest acord după retragerea Statelor Unite, sub rezerva, desigur, ca partea iraniană să decidă să-l respecte integral", a confirmat, la sosirea sa la Bruxelles, șeful diplomației franceze, Jean-Yves The Drian. Dar "trebuie să fim realişti", a recunoscut omologul său britanic Boris Johnson: "Principiul extrateritorialității sancțiunilor americane poate fi un factor de descurajare pentru întreprinderi". "Vom examina posibilitățile și instrumentele pe care le avem pentru a ne apăra interesele. Dar nu va fi ușor, este foarte clar pentru noi", a adăugat omologul său german, Heiko Maas.

Dna Mogherini va raporta aceste discuții, miercuri seara, liderilor Uniunii Europene (UE) reuniţi pentru un summit la Sofia. "Dacă Iranul își respectă angajamentele, UE le va respecta pe ale sale. Acesta va fi mesajul" transmis de cei douăzeci și opt la Sofia, a promis marți, în prezentarea sa la summit, președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și președintele rus, Vladimir Putin, au vorbit marți la telefon și au confirmat angajamentul ambelor țări de a pune în aplicare acordul. Dl Zarif a fost luni la Moscova. Acordul încheiat în iulie 2015 după ani de negocieri dure dintre Iran și grupul 5+1 (Germania, China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit și Rusia) a permis înghețarea programului nuclear iranian până în 2025. Acesta a fost singurul său scop, insistă europenii.

În schimbul susținerii lor, europenii așteaptă concesii din partea Iranului pentru a elimina preocupările ridicate de programul său de rachete balistice.

"Iranul nu intenționează să renunțe la programul său balistic. Iranienii îl consideră un pilon al securității naționale și un puternic instrument de descurajare", a asigurat Nathalie Tocci, director la Istituto Affari Internazionali (IAI) și consilier al dnei Federica Mogherini, într-un interviu acordat revistei italiene "Formiche".

Liderii europeni mizează pe disponibilitatea arătată de președintele iranian Hassan Rohani de a discuta aceste probleme. "Vom face totul pentru a-l convinge", a spus un diplomat european. Președintele iranian este slăbit de nemulțumirea cauzată de dificultățile economice, şi-a exprimat îngrijorarea un oficial european implicat în negocierile cu Teheranul.

Ieșirea Statelor Unite ar putea duce la o apropiere între Moscova și europeni, o evoluţie rară având în vedere tensiunile din ultimii ani.

O apropiere care îngrijorează americanii. În ultimele zile, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a vorbit cu omologii săi europeni semnatari ai acordului pentru a le cere să-și continue "cooperarea puternică" cu Washingtonul, a informat luni Departamentul de Stat al Statelor Unite într-un comunicat. Cu o zi înainte, Pompeo spusese deja că dorește să "muncească din greu cu europenii" pentru a găsi un nou acord.

El a spus că Statele Unite și aliații săi europeni au aceleași interese: "să se asigure că Iranul nu se va dota niciodată cu arme nucleare" și "să contracareze activitățile destabilizatoare ale regimului iranian în regiune", potrivit acestui comunicat.

În aceeași zi, Statele Unite au adoptat noi sancțiuni direcționate împotriva guvernatorului Băncii Centrale a Iranului, acuzat că a participat la finanțarea clandestină a grupului islamist libanez Hezbollah, aliat al Teheranului.

Aceste sancțiuni, care vizează patru persoane și o singură bancă "se bazează pe decizia" retragerii Statelor Unite cu o săptămână în urmă "și încep să restabilească sancțiunile americane ridicate în temeiul acestui acord", a declarat Departamentul Trezoreriei, potrivit Le Monde. (preluare RADOR)