Statele Unite raman deocamdata in acordul istoric din 2015 privind programul nuclear iranian, dar Donald Trump a lansat vineri un ultimatum europenilor ca sa il ajute sa il inaspreasca in urmatoarele luni daca vor sa evite retragerea efectiva a Washingtonului, transmite AFP.

Presedintele american a confirmat suspendarea sanctiunilor economice contra Iranului ridicate in cadrul acestui acord incheiat cu Teheranul si celelalte mari puteri (Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania), scrie Agerpres.Casa Alba a avertizat insa ca este "ultima suspendare pe care o va semna".

"Este ultima sansa", a facut cunoscut Donald Trump intr-un comunicat, insistand asupra unui "acord" cu europenii pentru "a remedia gravele lacune" ale textului, al carui critic inversunat este, in timp ce restul partilor semnatare il apara cu fermitate pentru ca este menit sa impiedice Iranul sa se doteze cu arma atomica.

"In absenta unui astfel de acord" cu europenii, Statele Unite vor impune din nou sanctiunile legate de programul nuclear iranian, a avertizat el, ceea ce ar insemna anularea imediata a pactului incheiat in urma cu doi ani si jumatate la Viena. "Daca, in orice moment, consider ca un asemenea acord nu ne este accesibil, ma voi retrage din acordul" din 2015 "imediat", a amenintat el.

Concret, mai raman 120 de zile, pana la viitorul termen de suspendare a sanctiunilor, pentru a se ajunge la o intelegere cu europenii asupra unui acord vizand inasprirea conditiilor din textul initial, a explicat un oficial cu rang inalt din cadrul administratiei americane. Si aceasta, fara a-i include pe iranieni in proces, partea semnatara, totusi, a acordului de la Viena, mai scrie AFP.