Un interviu document cu Regele Mihai, realizat și difuzat de Radio Europa Liberă în 1989, cu aproape jumătate de an înaintea înlăturării de la putere a lui Nicolae Ceaușescu este păstrat în arhivele Hoover din SUA.

Imagini de arhiva - Regele Mihai si Regina AnaFoto: Casa Regala a Romaniei

Jurnalistul Emil Hurezeanu, pe atunci redactor al departamentului RFE/RL în limba română, la München, împreună cu alți doi colegi jurnaliști evocă, în interviul cu Regele Mihai, două momente cruciale din istoria Romaniei: rolul suveranului la 23 august 1944 și abdicarea forțată din 1947.

Aproape 25 de minute din interviul parțial arhivat se regăsesc în colecția digitală ce păstrează 676 de materiale audio, ale departamentului în limba română, începând din 1951, până în 2005.

”Acesta a fost primul amplu interviu politic al regelui, frontal critic la adresa regimului politic din Romania, dupa decenii” scrie Emil Hurezeanu.

(Click pe butonul de play pentru a asculta interviul)

Jurnalistul descrie, într-un articol scris exclusiv pentru Hotnews, cum a fost realizat interviul.

”Suntem, deci, in mai-aprilie 1989. Pe-atunci, Regele era vizitat doar de un cerc restrins de persoane si lideri ai exilului, locuinta sa de la Versoix devenind loc de pelerinaj de-abia dupa 1990. Eram intre primii jurnalisti din lume admisi in proximitatea imediata a fostului suveran al Romaniei.

Mi-amintesc cit de apasatoare a fost emotia acestei intilniri. Atit de buimac eram incit n-am fost atent cu aparatul de inregistrat si calitatea sunetului n-a fost grozava. Producatorii de la München s-au declarat foarte nemultumiti de rezultat, la sosire.

Dar despre ce n-am vorbit? Despre viata din Romania, despre abuzurile autoritatilor comuniste, despre izolarea noastra in raport cu vecinii si Occidentul, despre 23 august 1944, greva regala de mai tirziu, gratierea sau refuzul gratierii pentru generalul Antonescu, intilnirea cu Visinski si impunerea actului de abdicare.

Regele avea 68 de ani, cu eterna sa silueta sportiva , era bine dispus, chiar daca cu acea masura de ingindurare tristete laconica. Punea si el intrebari si vroia sa stie de la noi „cit a mai ramas“. Ne-a aratat Jeepul primit de la generalul Patton, in 1945, citeva albume de fotografii, ne-a intrebat daca stim bancuri cu Ceausescu, care, i s-a povestit, sunt inca savuroase, semn ca nemultumirea n-a atins cotele exasperarii finale

Interviul la fost difuzat in doua-trei emisiuni, in mai 1989 si a avut, am aflat, un mare ecou in tara. O versiune tiparita , mai scurta, a aparut in „tageszeitung“ si ulterior in alte publicatii occidentale. Acesta a fost primul amplu interviu politic al regelui, frontal critic la adresa regimului politic din Romania, dupa decenii”.

Citeste si:

EXCLUSIV Cu Regele in patru timpi. Momente inedite cu Regele Mihai relatate de Emil Hurezeanu, singurul jurnalist care l-a insotit in Romania in cele doua vizite din anii 90