Uniunea Europeana trebuie sa fie pregatita sa ghideze Kozovo spre inevitabilul pact de independenta, dupa ce negocierile dintre Consiliul de Securitate ONU si Serbia au esua, a anuntat vineri seful diplomatiei din Slovacia, tara care va prelua presedintia UE de la 1 ianuarie 2008.

"UE si Kosovo trebuie sa stabileasca care vor fi urmatorii pasi, intr-o maniera rationala, fara niciun santaj", a declarat Dimitrie Rupel, ministrul slovac de Externe.

Declaratiile lui Rupel intervin in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa ajunga lau n compromis intre Belgrad si Pristina, privind statutul provinciei Kosovo. Occidentalii au decis sa inainteze dosarul Uniunii Europene si NATO, in pofida protestelor vehemente ale Rusiei si Serbiei.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, John Sawers, a declarat ca diferendele dintre autoritatile sarbe si cele kosovare nu isi au rezolvarea in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. In schimb, reprezentantul Rusiei, Vitaly Churkin, a fost de parere ca discutiile trebuie sa ramana sub egida Consiliului de Securitate, precizand ca o delegatie a UE in Kosovo fara un mandat ONU nu este legala.