Noi dovezi de plagiat: Gabriel Oprea l-a copiat in teza de doctorat si pe Nicolae Iorga. Cum a reusit

de Emilia Sercan     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2015, 11:20 Actualitate


Gabriel Oprea si Nicolae Iorga
Foto: MAI si Agerpres
Gabriel Oprea l-a plagiat in lucrarea de doctorat pe marele carturar Nicolae Iorga fara sa indice vreo sursa si fara sa utilizeze ghilimele, semnele universale de punctuatie care marcheaza copierea unor paragrafe sau idei din lucrarile altor autori. HotNews.ro prezinta astazi noile dovezi de plagiat din lucrarea de doctorat a vicepremierului Oprea, dupa ce ieri consiliul de etica a Ministerului Educatiei l-a exonerat de acuzatiile aduse in spatiul public. Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) a emis, intr-un timp record, un raport asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, concluzia acestuia fiind ca “suspiciunea de plagiat nu se confirma, sesizarea nefiind sustinuta de alte dovezi concludente”.

Documentul, emis de acelasi organism numit politic, care in 2012 a decis ca nici premierul Victor Ponta nu a plagiat, ignora evidentele clare de plagiat din lucrarea lui Gabriel Oprea. 

Daca in urma cu o saptamana prezentam pagini intregi copiate in teza de doctorat a lui Gabriel Oprea din alti autori, care nu erau marcate cu ghilimele, dar care aveau trimiteri de subsol, astazi prezentam alte zeci de pagini preluate ad litteram din doi clasici ai dreptului penal fara ghilimele si fara note de subsol. Noile dovezi ale plagiatului de tip copy-paste au fost descoperite in doua lucrari ale lui Constantin Turai, de unde il plagiaza pe Nicolae Iorga, si Vintila Dongoroz.   

Click pe fotografia de mai jos:


Cea de-a doua sectiune din Capitolul III al tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulata „Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, este copiata din lucrarea „Plangerea Prealabila. Teoria generala a plangerii prealabile. Aplicatiunea la legislatiunea romana” a lui Constantin Turai, publicata in 1938 la Imprimeriile „Curentul” SA. 

Incepand cu pagina 79 a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, paragrafele sunt preluate din Capitolul II al lucrarii lui Turai, „Istoricul instructiunii” fara niciun fel de indiciu catre autorul initial. Originalitatea pe care vicepremierul a invocat-o in apararea sa in fata Comisiei Nationale de Etica este data cel mult de selectia paragrafelor pe care le-a preluat ad litteram din alti autori. Astfel, paginile 79 - 81 din sectiunea dedicata ”Epocii antice” din teza lui Oprea sunt preluari din paginile 35 – 38 ale lui din Constantin Turai, iar incepand cu partea de jos a paginii 81 si pana la pagina 85 sunt preluate in bloc paginile 46 – 49.

O alta sectiune copiata din cartea lui Turai este „Plangerea prealabila in vechiul drept romanesc”, de la pagina 85 la 90. Plagiatul acestor pagini este cu atat mai evident cu cat Oprea copiaza inclusiv o serie de citate din Nicolae Iorga si Gheorghe Ghibanescu, care in cartea lui Turai se regasesc la paginile 39 -45, marcate si citate corect de autor.

Un astfel de citat din opera lui Nicolae Iorga, copiat fara indicarea sursei de catre Oprea, asa cum reclama normele de redactarea ale unei teze de doctorat, este urmatorul:
 • „In aceasta privinta, este elocvent urmatorul document din 20 Noiembrei 1802:Zapis al „Constandinei sotiia Preduti de la Sacel”. Un fiu al ei a vrut sa ucida pe cineva, din prigonirea ce am avut pentru mosie”. Ucide pe o fata a lui „Cu stire domneasca”, tatal fetei il urmareste, si-i prinde tovarasul. Apoi sotul ei se ia cu „Cutitul in mana” dupa alta fata....”. 
Daca Constantin Turai il citeaza pe Nicolae Iorga, cu lucrarea „Studii si documente”, Gabriel Oprea nu il citeaza nici pe Iorga, dar nici pe Turai de unde preia ad litteram. De altfel, singura lui contributie la acest paragraf este alinierea ortografierii cuvintelor cu normele actuale ale gramaticii limbii romane, astfel ca „noiembrie” este scris cu litera mica, si nu cu litera mare ca in original, iar cuvantul „sotiia” este scris cu un singur „i”.

La fel ca si Victor Ponta cand a fost Gabriel Oprea a invocat in apararea sa inexistenta unui ghid sau a unui regulament de redactare acuzat de plagiatul  tezei de doctorat,a unei teze de doctorat in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, in conditiile in care, de exemplu, in lucrarea din 1938 a lui Constantin Turai, acesta il citeaza pe Nicolae Iorga respectatnd toate normele academice de citare in vigoare si cu 50 de ani mai inainte.     

Click pe fotografia de mai jos:


Ultima parte a Capitolului II din studiul doctoral, intitulata „Plangerea prealabila – comparatie intre reglementarile anterioare ale Codului de procedura penala si cele de dupa adoptarea Legii 59/1968”, este copiata ad litteram din volumul „Explicatii teoretice ale Codului de procedura penala roman”, Volumul II, semnat de Vintila Dongoroz si aparut in 1976. Pentru aceasta analiza a fost utilizata o editie reeditata a lucrarii in care paragrafele plagiate de Gabriel Oprea fara citarea sursei se regasesc la paginile 106 -111 si au fost preluate ca atare si in cartea „Procedura plangerii prealabile”, publicata de Gabriel Oprea in anul 2008, in paginile 65 – 76.

Click pe fotografia de mai jos:


In raportul Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) din subordinea Ministerului Educatiei, facut publicitatii ieri, se vorbeste despre forma lucrarii si nu despre fond, lucru ce indica faptul ca nu a fost studiat continutul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ci doar forma si aspectul acesteia. In acelasi raport se vorbeste despre o bibliografie de 51 de lucrari. In realitate, bibliografia lucrarii lui Oprea are doar 24 de carti mentionate. Celelalte 27 (mai mult decat dublu) sunt adaugate de Comisie pentru a da aparenta de lucrare solida fiind cartile citate de autorii plagiati de acesta si introdusi doar in notele de subsol.

Click pe fotografia de mai jos:


De altfel, Consiliul National de Etica nu a constatat nicio situatie de plagiat in teza lui Oprea: „CNECSDTI constata citarea corespunzatoare a surselor bibliografice si utilizarea unui numar semnificativ de note de subsol” sau „bibliografia consultata a fost bine valorificata de autor in cuprinsul tezei de doctorat, iar in procesul de documentare au fost selectate si citate din lucrarile folosite, idei si informatii semnificative asupra problematicii analizate”.

Profesorul universitar dr. Dorin Isoc, cel care a creat un site unde publica, cu dovezi, lucrarile suspectate de plagiat (www.plagiate.ro), ne-a declarat despre raportul Consiliului National de Etica: “In fapt nu este un raport fiindca nu se vorbeste si nu se descriu faptele adica modalitatile prin care s-a efectuat preluarea, dimensiunea preluarilor, identitatea sau lipsa de identitate a preluarilor cu lucrarile autentice, numarul de lucrari autentice din care s-au efectuat preluarile etc. Mai mult nu se vorbeste absolut nimic despre cum arata documentul de sesizare si care expert neutru a realizat verificarea faptelor”.

Click pe fotografia de mai jos:


Profesorul clujean pune in discutie inclusiv chestiunea impartialitatii Comisiei Nationale de Etica, si sustine ca este vorba despre “un document de partid comandat de guvern. Cum este posibil ca un organ al statului să analizeze în mod nepărtinitor şeful guvernului?”. Daniel Isoc mai atrage atentia si asupra faptului ca raportul Comisiei Nationale de Etica a fost facut public cu doar o zi inainte ca Universitatea din Bucuresti sa isi sustina public punctul de vedere asupra lucrarii lui Gabriel Oprea: “Incă un detaliu semnificativ: Consiliul nu avea cum să se pronunţe înainte de a solicita poziţia instituţiei care a acordat titlul. Prin aceasta Universitatea din Bucureşti dovedeşte în mod regretabil că nu este în stare să fie o universitate europeană ci se complace să fie o şcoală oarecare, fără demnitate şi autonomie”.

In prima analiza publicata de HotNews.ro saptamana trecuta, primele indicii de plagiat in lucrarea lui Gabriel Oprea s-au bazat pe urmatoarele argumente:
 • pagini intregi din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea erau copiate ad litteram din alti autori fara utilizarea ghilimelelor
 • paragrafele copiate cuvant cu cuvant erau marcate cu note de subsol, insa si acestea erau copiate din alte carti
 • lucrarile din care s-a copiat cel mai frecvent erau ale prof. univ. dr. Ion Neagu, coordonatorul de doctorat a lui Gabriel Oprea si prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, membru in comisia de sustinere a doctoratului lui Gabriel Oprea
 • multi autori pe care ii indica in notele de subsol nu au fost inclusi in bibliografia lucrarii, insa acesti autori erau mentionati in textele originale din care plagiase Gabriel Oprea
 • ordinea in care au fost aranjate subcapitolele din lucrarea doctorala a lui Gabriel Oprea este identica cu ordinea subcapitolelor plagiate din tratatul coordonatorului sau, prof. univ. Ion Neagu.
Intrebat cum poate fi incadrata situatia in care intr-o lucrare de doctorat exista pasaje copiate dintr-o alta lucrare, care nu sunt marcate cu ghilimele, dar care la finalul lor au note de subsol, care fac trimitere catre operele din care au fost copiate, profesorul universitar dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, declara in urma cu o saptamana:

"Este o speta de plagiat. E vorba de un malpraxis academic. Atribuirea pasajelor respective este corecta atunci cand acestea sunt puse intre ghilimele. O nota de subsol nu arata cat din text este al tau si cat este al altcuiva mai ales daca pasajele sunt identice".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14281 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  Nu se poate! (Joi, 9 iulie 2015, 11:49)

  vali47 [utilizator]

  Poate Nicolae Iorga a plagiat după Gabriel Oprea!Acum,lăsând gluma la o parte,mă întreb dacă Gabriel Oprea,măcar a citit ce scrie în teza de doctorat.Pare că niște colaboratori au copiat din tot ce au găsit și au scris numele lui Gabriel Oprea.
  • -15 (21 voturi)    
   Plagiatul lui Oprea = dosar comandat de Băsescu! (Joi, 9 iulie 2015, 12:56)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   In 2012, la scurt timp după ce a ajuns prim ministru, Victor Ponta s-a trezit cercetat pentru plagiat. Similar, Gabriel Oprea, aliat a lui Ponta, este acuzat de plagiat imediat după ce devine prim ministru interimar în Iunie 2015. Descoperirea neregulii în cazul celor doi, exact în momentul când au preluat titlul de premier este o imposibilitate statistica. In mod întâmplator asemenea fenomen nu putea avea loc. Este mai mult decât evident ca exista cineva care comanda aruncarea acuzațiilor de frauda la teza de doctorat exact atunci când o anumita persoana, neagreata de Băsescu, ajunge premier.
   • +4 (8 voturi)    
    Basescu (Joi, 9 iulie 2015, 13:45)

    ic.ram1945 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Poate ,ca Basescu si-a bagat nasu in multe locuri, dar nu-i putem atribui toate relelele ce s-au intamplat sau au loc in Romania.In orice caz,daca aceste ilustre persoane nu plagiau sau mai bine zis, daca nu puneau pe altii sa le faca teza de doctorat, denuntatorii ramaneau fara pita.Cine-i denuntatorul lui Oprea: cineva apropiat, din gasca,care-i cunoaste mai deaproape. Pe langa Basescu putea fi si PONTA, sau tata socru sau cineva din PSD, vazand ca Oprea prinde putere, lucreaza mai bine ca ponta...
   • +9 (11 voturi)    
    Și cine-i vinovatul? (Joi, 9 iulie 2015, 13:53)

    vali47 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Hoțul sau denunțătorul?După spusele tale trebuie sancționați denunțătorii și nu vom mai avea corupți !Verifică dacă ești sănătos.
    • +5 (7 voturi)    
     Excelent spus!!! (Joi, 9 iulie 2015, 14:23)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui vali47

     Chiar daca ar fi Basescu (ceea ce nu cred, fie si numai pentru ca nu cred ca a avut el timp sa stea sa citeasca toate acele lucrari ca sa vada plagiatul), ce importanta are? De cand hotul nu e vinovat ci cel care descopera furtul???
     Dar pe "dumitrica" atat il duce capul, ce sa-i faci. De unde nu-i, nici...
    • -4 (6 voturi)    
     Aștia sunt sănătoși, (Joi, 9 iulie 2015, 16:19)

     Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui vali47

     de răscolesc rahatul lui Oprea, altceva mai bun nu găsesc de citit?
     • +3 (5 voturi)    
      Ei sunt, tu nu esti sanatos cu capul (Joi, 9 iulie 2015, 16:51)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

      din pacate, daca vrei sa fii condus si reprezentat de hoti, corupti...
   • +3 (5 voturi)    
    evident dragul meu Watson.... (Joi, 9 iulie 2015, 14:43)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Basescu e vinovat pentru plagiatul lui Ponta / Oprea.
    Un minim de logica esti capabil sa dai dovada?
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Joi, 9 iulie 2015, 15:04)

    Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Dumitrica are dreptate...Oprea nu l-a plagiat pe Nicolae Iorga. Nicolae Iorga l-a plagiat pe Oprea.

    Propun sa se constituie o comisie la nivel de Minister al Invatamantului care sa analizeze si sa-i retraga numitului Iorga Nicolae, de profesie pagiator, toate titlurile academice.
   • +4 (4 voturi)    
    Da, si? (Joi, 9 iulie 2015, 15:26)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Ma mir ca n-ai spus ca insusi plagiatul a fost comandat de basescu.
   • 0 (0 voturi)    
    Nea Dumitricaaaaa!!! (Joi, 9 iulie 2015, 23:07)

    PostolacheNicolae [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

    Las-o jos ca macane! Teoria conspiratie de trei lei! Vezi ca si mata le cam "plagiezi"(dupa Gadea&Co.) si s-ar putea sa ti se retraga diploma de "Mafalda Politica" si-o sa-ti pierzi postul "postac cu simbrie", adica "mercenar propagandist"!
   • 0 (0 voturi)    
    Plagiatori, denuntatori, "negri" ... (Vineri, 10 iulie 2015, 10:36)

    Mitica Palarierul [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

    Well ... problema fundamentala este calitatea invatamantului romanesc, compromisa grav de actualele cadre didactice, mai ales cele din invatamantul universitar, deoarece:
    - mita pentru trecerea examenelor este de acum endemica in universitatile romanesti, mai ales in cele finantate de stat
    - calitatea titlurilor stiintifice este foarte dubioasa, in conditiile in care apar plagiate in serie (sunt vizati politicienii, vulnerabili pentru ca au cumparat in fapt titlul de doctor sau de professor)
    - slaba pregatire a "negrilor" care scriu aceste teze la comanda, pe bani putini, si care dau rasol copiind din alti autori mai inteligenti ca ei.

    Pe cea mai inalta treapta a jigodismului sunt profesorii universitari, care conduc efectiv universitatile, doctoratele si muncastiintifica. Acesti arghirofili recomanda candidatilor la titluri stiintifice si universitare pe "negrii" cei mai luciosi si mai lunescosi, gata de compromis, luandu-si tantiema.

    La randul lor "negrii" negociaza cu candidatii tariful pentru prestatie, si produc lucrari in serie, in numele candidatului. Atunci cand acesta este si politician - negocierea este mai dura, pretul mai mic si calitatea lucrarii mai slaba, acesta fiind plina de citate "revolutionare".

    Adica copiaza la greu.

    Politicienii mai au insa un obicei - pe masura ce lucrarea avanseaza, continua sa negocieze pretul, iar uneori fac plata partial.

    Well ... "negrii" tac, inghit si ... asteapta momentul potrivit, cand politicianul urca pe cai mari si isi savureaza apoteoza !

    Atunci ... pac ... la Rasboiu' cu plagiatul !

    Traiasca jigodiile din Romania, in pace si onor, sa se manance intre ele !

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
   • 0 (0 voturi)    
    bantuiti de Basescu (Vineri, 10 iulie 2015, 11:51)

    tepes [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

    se poare ca toti sunt bantuiti de Basescu si nu mai au liniste. Eu cred ca fantoma lui base a luat pasaje din Nicolae Iorga si le-a strecurat in lucrarea de doctorat a lui Oprea fara ca Oprea sa isi dea seama.
 • +21 (25 voturi)    
  Pai si ce e de mirare (Joi, 9 iulie 2015, 11:59)

  bogdan1477 [utilizator]

  La noi conflictul de interese e politica de stat. Au dedus ei ca ponta n-a plagiat, cind erau copiate sute de pagini cu tot cu erorile de redactare si greselile gramaticale. Ce va mai mira acum.

  Ceea ce este profund gresit este faptul ca vicepremierul e verificat de o echipa din... ministerul educatiei. Adicatelea verificatorii sunt subordonatii subordonatului premierului. iar asta e un conflict de interese cit se poate de clar. Atit timp cit comisiile care verifica plagiatul nu vor fi total independente, cu buget independent, eventual in subordinea academiei romane, totul va fi doar o trista mascarada. Dar in tara nepotismului si al micii smecherii, independenta comisiilor e ceva extrem de periculos si nociv.
 • +19 (21 voturi)    
  Degeaba (Joi, 9 iulie 2015, 12:00)

  ciubex [utilizator]

  Atata timp cat comisia lui de etica o sa declare ca nu e plagiat, e degeaba.
  In Romania ca sa ajungi Prim Ministru tre' sa fii plagiator, se pare.
  Membrii comisiei de etica, ar trebui si ei cercetati, s-ar putea ca si ei sa fi plagiat ceva lucrari de-a lungul timpului. Iar in acest caz, e degeaba orice consultare pe aceasta tema in cadrul comisiei.
  "Corb la corb nu-si scoate ochii"
 • +17 (19 voturi)    
  BRAVO! (Joi, 9 iulie 2015, 12:00)

  moshu [anonim]

  si felicitari autoarei anchetei!
  Sunt curios cum o va drege acum:)
 • -22 (26 voturi)    
  sincer, bateti campii (Joi, 9 iulie 2015, 12:04)

  radu [anonim]

  cautati nod in papura, daca vreti sa-i faceti dosar, face-ti-i pe ceva serios, nu pe bazaconii.

  Daca omul a specificat note bibliografice de subsol nu cred ca e nevoie sa specifici la fiecare citat de 5 cuvinte ca e copiat din alta parte. Orice lucrare se bazeaza pe referinte din studii existente. Nu spun ca Oprea a plagiat sau nu, dar lasati instantele competente sa-si dea cu parerea.

  Daca se iau la purecat toate lucrarile de doctorat din tara asta cred ca 95% pot fi considerate plagiat dupa criteriile voastre.

  Exista o lege scrisa, niste regulamente clare pt redactare care nu au fost respectate? Va rog sa le prezentati. Altfel ramane la latitudinea cadrului didactic cum apreciaza lucrarea.
  • +5 (5 voturi)    
   Daca ai fi citit... (Joi, 9 iulie 2015, 12:58)

   GeorgeMiron1 [anonim] i-a raspuns lui radu

   "...in lucrarea din 1938 a lui Constantin Turai, acesta il citeaza pe Nicolae Iorga respectatnd toate normele academice de citare in vigoare si cu 50 de ani mai inainte."

   De unde a stiut Constantin Turai regulile de citare?
   Acestea sunt crieterii internationale de mult conoscute, chiar is in Romania! Pentru unii regulile sunt facute pentru a fi incalcate, si daca 95 % au plagiat de ce sa fie ei mai fraieri si sa faca ceva corect.

   Sa nu ne miram de rezultatele studiului:
   http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/harta-mentala-succesului-romani
   • 0 (2 voturi)    
    eu asta am intrebat (Joi, 9 iulie 2015, 15:33)

    radu [anonim] i-a raspuns lui GeorgeMiron1

    care sunt acele 'norme academice' ? Sau intrebarea mea n-a fost destul de clara?
    Te rog sa le dai aici copy-paste, nu-ti fie frica, n-o sa te acuze nimeni de plagiat.
    • +1 (1 vot)    
     Google it! (Joi, 9 iulie 2015, 17:17)

     GeorgeMiron1 [anonim] i-a raspuns lui radu

     Cred ca te descurci pe google.

     Un exemplu: http://www.unibuc.ro/depts/limbi/literaturi_orientale/docs/2014/oct/16_09_46_47Ghid_impotriva_plagiatului.pdf

     O fi ghidul redactat in 2009 dar Constantin Turai respecta aceleasi principii cu 70 de ani in urma. Asta arata ca aceste norme au existat de mult timp.
  • +2 (2 voturi)    
   //Nu fi prost și copiază//! (Joi, 9 iulie 2015, 13:57)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Este o frază folosită în timpul BAC-ului 2015 și rezumă tot comentariul tău.Oricum,tot hoție este și legea sancționează hoția de orice fel.
   • -2 (4 voturi)    
    nu fi prost, si trage de pe torrente (Joi, 9 iulie 2015, 14:02)

    radu [anonim] i-a raspuns lui vali47

    mp3-uri fara licenta. sau pune-ti windows fara licenta. Sau filme. You name it. Suntem o natie care abuzeaza de furtul intelectual, dar care stim doar sa vedem paiul din ochiul altora, desi barna din propriul ochi este uriasa.

    Iti garantez ca toti care au scris aici au furat proprietate intelectuala minim o data in viata.
    • +1 (1 vot)    
     Când garantezi,înseamnă că nu știi. (Joi, 9 iulie 2015, 14:26)

     vali47 [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Numai folosești tehnici de ascundere a adevărului.Aici este vorba despre hoția de la vârful conducerii României,care văd că au furat și conștiința unora.Nu sunt toți românii hoți.
    • +1 (1 vot)    
     Probabil.. (Joi, 9 iulie 2015, 14:33)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui radu

     .dar cu siguranta nu toti au doctorat furat si nu toti au ajuns PM ai Romaniei. Faci niste comparatii de doi lei: e ca si cum ai spune ca pe unu' care a plagiat o melodie cu care a castigat un concurs il compari cu unul care a downloadat o melodie gratis.

     Ce crezi tu e una si ce trebuie facut e alta. Dupa parerea ta, poti sa copiezi o carte, ii schimbi copertile si specifici la finalul cartii ca "ai citat" din cartea originala si gata, ai o carte scrisa.

     Si daca tot ai cerut reguli:

     http://hiphi.ubbcluj.ro/Public/File/Scoli_doctorale/Ghid.pdf
     • -1 (1 vot)    
      azi furi un ou.. (Joi, 9 iulie 2015, 17:46)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Alius

      furtul de jos incepe, de la mic la mare. Cum esti educat de mic asa vei face si cand ajungi in functii importante.
      E bine sa cosim si maracinii inalti, dar in acelasi timp e bine sa starpim raul si de la radacina, altfel maracinii vor creste la loc. Pentru ca cei ca tine vor considera ca numai cei ajuns sus sunt pedepsiti.

      In al doilea rand, nu cred ca Oprea sa fi facut doctoratul in filosofie la babes bolyai de la Cluj, inteleg ca a facut la Bucuresti, link-ul tau e pe langa. Vino te rog cu regulile care trebuie.
      • +1 (1 vot)    
       Link-ul meu e pe langa? (Joi, 9 iulie 2015, 21:16)

       Alius [anonim] i-a raspuns lui radu

       Eu cerd ca tu esti "pe langa". Crezi tu ca universitatile au criterii diferite de intocmire a unei teze de doctorat? Asa zici tu ca e ca la tine la tara acolo? Regulile sunt aceleasi, nu cum te duce pe tine capsorul.

       http://www.fjsc.unibuc.ro/home/doctorat/informatii-despre-elaborarea-si-sustinerea-tezei-de-doctorat
       • -1 (1 vot)    
        si aici e alta facultate, dar sa zicem (Joi, 9 iulie 2015, 23:32)

        radu [anonim] i-a raspuns lui Alius

        presupun ca Oprea nu a facut jurnalism, dar sa analizam urmatorul paragraf din link:

        "La ora actuală, în lumea științifică, există și sunt aplicate numeroase sisteme de citare și referire. Între acestea cele mai cunoscute modele sunt UNESCO, Cambridge, Chicago, Harward, A.P.A., la care se adaugă numeroase variante specifice unor edituri, reviste științifice, asociații științifice, universități."

        Pare ca nimic nu e batut in cuie, numai la voi talibanii doctoranzi in postari se pare ca totul e foarte clar.
        • 0 (0 voturi)    
         Da, nu a facut jurnalism. (Vineri, 10 iulie 2015, 2:11)

         Alius [utilizator] i-a raspuns lui radu

         Cauta tu singur regulile de la fac. de drept sau ce a facut el acolo. In rest, ia vezi daca a respectat vreuna din regulile enuntate pe-acolo. Oricare din ele. Noi talibanii suntem sigur ca a copiat ca si Tonta ala al tau, cu nesimtire,. Nici macar ei nu stiu ce este scris in cartile alea publicate de ei.

         Nu fi nesimtit si cauta-ti singur "regulile" pe care le vrea creierasul tau...

         http://drept.unibuc.ro/dyn_doc/cercetare/indrumar-lucrari-licenta-2014.pdf
         • 0 (0 voturi)    
          nu te poti opri din batut campii (Vineri, 10 iulie 2015, 13:51)

          radu [anonim] i-a raspuns lui Alius

          Oprea nu si-a facut doctoratul in 2014. Care erau regulile la momentul respectiv si care anume a fost incalcata?
          Daca stii sa raspunzi bine, daca nu stai jos si lasa pe altii mai destepti sa-si dea cu parerea
  • +3 (3 voturi)    
   Radule, raducule... (Joi, 9 iulie 2015, 14:01)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Unde ai invatat, sau nu ai invatat. Doctoratul este un titlu pentru care trebuie sa investesti munca si nu orice munca, ci munca de studiu si cercetare. Cred ca mai multa munca a investit autorul articolului, decat Oprea in tot "doctoratul" lui de 5 ani...
   • -3 (3 voturi)    
    cei competenti sa evalueze (Joi, 9 iulie 2015, 15:31)

    radu [anonim] i-a raspuns lui Stef_and

    Nu cred ca ai tu sau eu competenta sa evaluam ceva ce nu cunoastem. Poate Oprea a invatat poate nu, poate a facut el lucrarea poate nu... Faptul ca trebuie sa investesti munca si studiu de cercetare intr-un doctorat nu inseamna ca nu ai dreptul sa te raportezi la studii existente, daca acestea sunt mentionate ca note, referinte, etc.
    Sau n-ai facut niciodata vreo lucrare de acest gen?

    Vreau ca cei care au facut aceste 'cercetari' sa spuna legile universitare incalcate, cu articol, numar, etc.

    Gen: art x aliniatul y: orice citat trebuie insotit in paranteza de numele autorului.
    Lucrarea lui Oprea: citatul nu este insotit de numele autorului in paranteza, ci in nota de subsol.

    Altfel aceste analize tind sa devina penibile. Nu convingeti nici macar pe cei cu studii superioare, al caror target sunt acest analize, da pai pe cei neinstruiti, care sincer au impresia, si pe buna dreptate, ca hartuiti omul cu prostii.
    • +3 (3 voturi)    
     Tu tii cu Ursu... (Joi, 9 iulie 2015, 16:12)

     Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Sau esti chiar Ursu, pres indarjit il aperi pe nea Gabi.
     Imi pare rau dar cred ca G.O. Nu a scris si nici nu s-a chinuit sa isi scrie lucrarea... Cred ca nici nu stie ve contine... Nu sunt ei cel care sa judece... Insa cred ca nici lui si nici celorlalti parlamentari nu le-ar strica un test minimal de gramatica... Nu mai mult... Nu doctorate etc.
     Eu cred ca mai mult de jumatate din ei l-ar pica.
     • 0 (0 voturi)    
      bai eu nu tin cu ursu (Joi, 9 iulie 2015, 17:51)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Stef_and

      eu tin cu bunul simt. Cand acuzi pe cineva de ceva vino cu litera de lege pe care a incalcat-o, atat am zis. Puteti sa bateti campii cu jignirile cat vreti, nu am de gand sa ma pun la mintea voastra.

      E posibil ca Oprea sa fi copiat, sa nu fi facut el lucrarea, watever, dar va rog veniti cu ceva concret. Baza stiintifica de la care se pleaca in orice lucrare este COPIATA,e normal si de bun simt, atata timp cat se trece autorul intr-un anumit format anterior specificat. In absolut toate lucrarile de pe planeta asta. Am cerut sa vad regulile de la vremea respectiva... vad ca primesc doar injurii.

      Bine totusi ca cei care evalueaza plagiatul nu se pun la minea tuturor absolventilor la FF de pe hotnews care-si dau cu parerea si aduc injurii in lipsa de argumente.
    • 0 (0 voturi)    
     La gradul tau de pregatire sigur NU (Joi, 9 iulie 2015, 16:45)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui radu

     ai o asa competenta. Dar din fericire altii stiu sa citeasca macar, si pot vedea ca doua texte sunt identice si ca copia nu e marcata corespunzator. Aici NU E VORBA de calitatea stiintifica a lucrarii, ci de a identifica o copie. Asta poate sa o faca si un copil de clasa a doua (e drept ca pentru texte mai lungi poate de clasa a patra...). Ma mir ca tu nu poti sesiza asta? Poate pentru ca textul e prea lung?
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru cineva cu doua clase ai dreptate (Joi, 9 iulie 2015, 14:26)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui radu

   E normal sa nu stii ce e un doctorat, ce implica el, asa ca e la fel de normal sa nu-l consideri important, sa-l consideri o bazaconie. Din fericire mai sunt si altii care invata ceva mai mult de cele doua clase pe care cred ca le ai.
  • +1 (1 vot)    
   OK, sa se ia la purecat totul (Joi, 9 iulie 2015, 15:28)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Citezi, dar nu chiar 95% bre.
 • +12 (14 voturi)    
  Intrebari (Joi, 9 iulie 2015, 12:13)

  Dan [anonim]

  De ce Societatea Civila, Intelectualii, Ziaristii cinstiti, Profesorii universitari din Diaspora nu desemneaza o proprie Comisie de Etica ?
  De ce trebuie sa ascultam doar opiniile Comisiei de Etica infiintata de guvern si compusa doar din elemente corupte, aflate in solda mafiei, care a pus mina pe putere ?
  • +1 (1 vot)    
   ai,ma! (Joi, 9 iulie 2015, 14:36)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   chiar asa?
   ai uitat sa pui in comisie pe Luca,Matei,Ioan,Marcu,Arhimede,Euclid,Pitagora,Luca Paciolo,Norbert Wiener,Angela Similea,Isaac Newton,Kiril si Metodiu,Karl Marx,Leontieff,Edison etc.
  • -1 (1 vot)    
   mai bine (Joi, 9 iulie 2015, 15:34)

   tibi [anonim] i-a raspuns lui Dan

   sa faca hotnews o comisie independenta :)
  • 0 (0 voturi)    
   De ce ar face, ce rost ar avea? (Joi, 9 iulie 2015, 16:40)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Comisia Univ Bucuresti a zis ca ponta a plagiat. Si ce, a contat undeva? Imediat au venit cu alta comisie, creata pe loc care a zis ca nu. Asa ca ce rost are?
 • +14 (14 voturi)    
  Plagigel. (Joi, 9 iulie 2015, 12:20)

  Robert.Vulcan [utilizator]

  Nu inteleg de ce continuati sa sustineti ca lucrarea de doctorat este a lui Oprea. Credeti ca nu avea o mie de euro sa faca fericit un student care a pierdut probabil 10 nopti sa compileze carticica? Pe domnul student Gigel ar trebui sa-l cautati si sa-l acuzati de plagiat, iar pe Oprea direct de fals. Un Gigel care plagiaza se numeste Plagigel iar un general care face uz de fals si inseala o comisie se numeste Ministru.
  • +2 (2 voturi)    
   da (Joi, 9 iulie 2015, 15:05)

   Bozi [utilizator] i-a raspuns lui Robert.Vulcan

   Ai dreptate. Si cred ca la fel s-a intamplat si in cazul lui Ponta. Mai mult ca sigur ca nici unul dintre demnitari nu-si scrie singur teza de doctorat.
 • +9 (11 voturi)    
  Izmenarul plagiator (Joi, 9 iulie 2015, 12:23)

  Gabi [anonim]

  Vice premierul nu a fost vazut niciodata intr-o bilioteca si este evident, dupa cum vorbeste, ca nu este si nu a fost niciodata prieten cu cartea, nici vorba sa fie sau sa fi fost cu scrisul.
  Toate discursurile ii sunt scrise de subordionati, carora le cere sa fie scrise cu propozitii scurte si simple, cu cuvinte care sa nu tradeze ca au fost scrise de cineva mai scolit.
  Daca teza nu a fost plagiata, i-a fost scrisa, in mod sigur, de altcineva.
 • +5 (5 voturi)    
  si acum? (Joi, 9 iulie 2015, 12:36)

  samka [utilizator]

  excelent articolul - tnx Emilia si HN - am urmarit povestea asta cu masochista fascinatie a ororii, foarte tare ca ati reusit sa faceti comisia sa se autosesizeze, si uite ce face comisia! pun si eu o intrebare: si acum? trebuie sa se poata face ceva. unde se poate reclama atitudinea comisiei de etica, in conditiile in care exista dovezi clare?
  ma revolta maxim indivizii astia, imi anuleaza toata munca prin scoli - deja o iau personal
  • 0 (0 voturi)    
   si acum interesul national (Joi, 9 iulie 2015, 15:09)

   alex73 [utilizator] i-a raspuns lui samka

   o sa ignore presa. Subiectul e inchis, generalul chiar este folosit pentru interesul national din perspectiva anumitor cercuri de putere.
 • +3 (3 voturi)    
  Oprea vs. Olguta Vasilescu (Joi, 9 iulie 2015, 13:48)

  Leon [anonim]

  Meciul e strins. Iorga vs. Pareto. Care se califica pentru finala cu Ponta? Pentru ca sint mindru ca sint roman, eu pariez pe Oprea.
 • +2 (2 voturi)    
  psd=pcr=elena ceaușescu=PLAGIAT (Joi, 9 iulie 2015, 14:17)

  visio [anonim]

  și românii votează psd!
  • +1 (1 vot)    
   Da aia spune radu ce spune. (Joi, 9 iulie 2015, 14:30)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui visio

   Dar nu sunt toți românii,chiar dacă ei spun că toți.Dacă dai jos voturile furate,rezultatul este altul.Din păcate cu oameni ca radu România rămâne subjugată hoților.
   • 0 (0 voturi)    
    psd are 35% votanți, ceea ce este mult (Vineri, 10 iulie 2015, 9:50)

    visio [anonim] i-a raspuns lui vali47

    ei se laudă cu 40%, însă cu tot cu furăciuni; problema mea este alta: criminalul Ion Iliescu (Decembrie 1989 și mineriadele), ouăle lui Năstase, găozarii lui Băsescu și Plagiatul lui Ponta...toți ăști au fost votați de români; eu, recunosc, am votat de fiecare dată contra criminalului PSD!
    nu știu cine e radu.....
 • 0 (0 voturi)    
  Daca esti asa de corect fi pana la capat oprea. (Vineri, 10 iulie 2015, 12:03)

  dezamagitul [utilizator]

  Te dai asa de corect si patriot generale, facut la apelul de seara ,ia taurul de coarne si cere modificarea legii ca plagiatele sa fie analizate de universitati independente nu de cele de stat si nu de o comisie din ministerul invatamantului care va este sluga (subordonata) .
  Sa vad cat sange ai in s..la !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by