Plenul Camerei Deputatilor a decis miercuri sa retrimita la Comisia juridica proiectul pentru punerea in aplicare a legii 135/2010 privind Codului de procedura penala. Proiectul de lege a creat dezbateri aprinse in Comisia Juridica intre deputati si reprezentantii CSM, SRI si cei ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. La presiunile reprezentantiilor Justitiei si Guvernului in Comisia Juridica s-a renuntat la amendamentele controversate ale parlamentarilor Tudor Chiuariu si Florin Iordache care prevedeau ca judecatorul de camera sa dispuna daca trimite sau nu pe cineva in judecata (si nu procurorul, cum este in prezent si respectiv ) si eliminarea interceptarilor din dosarele de coruptie, obtinute prin mandate de siguranta nationala.La dezbaterea finala, in plenul Camerei Deputatiilor, parlamentarii PNL, UDMR, PPDD si o parte din cei ai PSDau votat impotriva raportului.

Cele mai controversate amendamente care au creat dezbateri aprinse in Comisia Juridica au fost cele ale parlamentarilor Tudor Chiuariu si Florin Iordache. Senatorul PNL Tudor Chiuraiu a depus un amendament care a fost adoptat de senat prevedea ca judecatorul de camera preliminara sa decida daca trimite sau nu pe cineva in judecata, si nu procurorul, ca pana acum.

Prin acest amendament judecatorul prelua unul din atributele procurorului si decidea practic daca doveziile sunt sau nu necesare pentru trimiterea in judecata.

In ciuda opozitiei reprezentantiilor CSM, ICCJ si a ministerului Justitiei, deputatii din Comisia Juridica a votat marti seara pentru mentinerea amendamentului lui Chiuariu. Miercuri, inaintea plenului, la presiunile Guvernului, deputatii din Comsia Juridica au revenit si au respins amendamentul lui Chiuariu.

Cel de-al doilea amendament controversat, cel al deputatului PSD, Florin Iordache a fost respins in cadrul dezbaterilor la Comiia Juridica. Amendamentul prevedea eliminarea interceptarilor din dosarele de coruptie, obtinute prin mandate de siguranta nationala. Beneficiarii unei asemenea modificari ar fi inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala.

De precizat este ca raportul final al Comisiei Juridice a fost agreat de reprezentantii SRI, ICCJ si CSM insa la dezbaterea in plen deputatii l-au respins. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Tudor Chiuariu a discutat cu parlamentarii PSD, PNL, UDMR si cei a Minoritatilor retrimiterea la comisie a legii de aplicare a Codului Penal.

Dezbateri in plen:

  • Marton Arpad, UDMR:  Legea de aplicare a Codului Penal modifica textul initial si introduce mai multe articole decat era prevazut initial. In dezbatere ministerul a venit cu alte zeci sau sute de amendamente. Poate va ganditi ca aceste modificari sunt intr-o directie buna de respectare a rolul judecatatorului, de eliminare a interceptarilor abuzive dar nu s-a intampla asa, din contra. In anumite situatii este suficent sa se declare o cauza pentru care se fac aceste interceptari ca sa ocoleasca prevederile prevazute in Codul de Procedura Penala. Este deajuns sa se justifice aceste interceptari de exemplu cu formularea vaga data in legea securitatii nationale ca orice sa fie ascultat si oricat sau alte autoritati extrajudiciare sa intre in casa omului, in sediile comerciale fara sa se supuna rigorii acestui Cod de Procedura Penala. Din punctul meu de vedere pune in paranteza partial instantele judecatoresti si cum am mai spus, intaresc statul politienesc. Stimati colegi din PSD si din PNL mi se pare ca mandatul pe care l-ati primit de la cetateni nu este acesta
  • Luminita Adam PPDD : S-au facut de-a lungul timpului nenumarate abuzuri pe baza a doua declaratii de martori oamnei au avut de suferit, au fost trimis in judecata li s-a comprmis imaginea. Din punctul meu de vedere a te pronunta pe o aparenta de temeinicie a unor probe inseamna ca in acest mod vom fi judecati corect si nu vom fi la discretia unui procuror care interpreteza sau pune intr-un dosar probe dupa bunul sau plac. 

In plen, la dezbaterea pe articole, amendamentul lui Chiuariu a fost repus in discutie si a fost adoptat cu 105 de voturi pentru 75 impotriva si 2 abtineri. PSD a solictat pauza de consultari de 15 minute. La negocieri nu s-a ajuns la niciun consens si s-a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului de act normativ.

Valeriu Zgonea: Dati care termen vreti dvs, dar foarte scurt, ca eu oricum convoc sesiune extraordinara. (...) Este normal (n.r.- ca proiectul sa fie retrimis la comisie) daca votam altfel, votam cum ati votat la Camera, avem articolul acesta ca la Senat, e o intreaga carcaleala. Nu mai conteaza, multumesc grupului PNL pentru aceasta viziune social-democrata si europeana, este foarte bine ca am votat asa. ...Ceilalti colegi sunt in opozitie, noi suntem la guvernare