REAL ESTATE
Oana Constantinescu (Alexandru), Iustina Sima - Schoenherr si Asociatii
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Monumente istorice de vanzare. Ce ar trebui sa stim?

de Oana Constantinescu (Alexandru), Iustina Sima - Schoenherr şi Asociaţii
Vanzarea monumentelor istorice are un statut special in piata imobiliara, pentru ca autoritatile au dreptul de a alege daca vor cumpara ele respectivul monument, chiar daca acesta apartine unor persoane private. In plus, conceputul de monument istoric este interpretat diferit de autoritati si instante. De aceea, e important de stabilit ce este de fapt un monument istoric si ce trebuie sa stim si sa facem pentru ca vanzarea sa fie legala.
Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Vanzarea terenurilor agricole extravilane fara respectarea Legii 17/2014 - sanctiunea nulitatii relative sau a nulitatii absolute?

de Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan - Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 25 Iun 2014 Dosare Juridice - Real Estate
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului ("Legea 17") a suferit o serie de modificari introduse prin Legea nr. 68/2014 pentru modificarea alin. (1) al art. 29 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si a Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului ("Legea 68").
Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Blocajul actual al tranzactiilor cu terenuri agricole extravilane

de Dr. Simona Chirica, Madalina Irina Mitan - Schoenherr si Asociatii
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului ("Legea 17") nu se aplica la momentul actual intrucat Guvernul nu a adoptat inca normele metodologice pentru aplicarea Legii 17. Prin urmare, pana la adoptarea normelor metodologice se va aplica dreptul comun in materie. Cu toate acestea, practica atesta faptul ca primariile refuza eliberarea unor adeverinte in vederea vanzarii terenurilor agricole extravilane iar notarii publici refuza autentificarea oricaror acte referitoare la vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan argumentand inexistenta normelor metodologice pentru aplicarea Legii 17. Prin urmare, la ora actuala piata funciara in materia terenurilor agricole extravilane este afectata de un blocaj birocratic.
Mihaela Popescu, Madalina Neagu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Asset Deal sau Share Deal in structurarea unei tranzactii imobiliare?

de Madalina Neagu, Mihaela Popescu Schoenherr si Asociatii
Tendintele recente ale pietei de M&A imobiliar au aratat o predilectie a cumparatorilor pentru structurarea tranzactiilor sub forma unor achizitii de active (asset deal), iar motivele acestora sunt lesne de inteles. Pe de alta parte, vanzatorii sunt in general adeptii unei structurari a tranzactiei sub forma achizitiei de participatii (share deal). O analiza mai detaliata a celor doua structuri contractuale va arata ca ambele prezinta deopotriva avantaje si dezavantaje pentru partile implicate, iar optiunea partilor pentru una dintre structuri trebuie precedata de o cercetare mai amanuntita a principalelor aspecte de natura juridica, fiscala si comerciala caracteristice fiecareia dintre ele.
Simona Chirica, Madalina Mitan
Foto: Arhiva personala
Dosare Juridice

Constructii ridicate fara autorizatie de construire - Cum se pot intabula?

de Simona Chirica, Madalina Mitan Schoenherr si Asociatii
Problema intabularii constructiilor care au fost executate in lipsa unor autorizatii de construire emise in conformitate cu legislatia aplicabila sau a celor care au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizatiilor de construire a fost si inca este de actualitate in tara noastra.
Dosare juridice

​Aspecte practice privind suprapunerile imobiliare

de Oana Alexandru, Toma Barbarasa Schoenherr si Asociatii
Piata imobiliara din Romania reprezinta in continuare o oportunitate pentru investitorii interesati de dezvoltarea unor proiecte majore, atat datorita pretului scazut al terenului comparativ cu restul tarilor membre ale Uniunii Europene cat si datorita posibilitatii de a achizitiona un numar considerabil de suprafete de teren in vederea comasarii si dezvoltarii lor ulterioare.
Cu toate acestea, aspecte precum existenta unor cereri de revendicare a suprafetelor de teren detinute sau a unor vicii ce afecteaza titlul de proprietate, cat si lipsa unor indicatori privind dezvoltarea urbanistica sau existenta unor suprapuneri se dovedesc a fi in prac-tica probleme ce impiedica dezvoltarea normala a unui proiect.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri