Sindicalistii din Educatie, nemultumiti de rectificarea negativa a bugetului ministerului, vor decide joi cum anume vor protesta. Tot joi, sindicatele din invatamant se vor intalni in jurul orei 15:00 cu presedintele Traian Basescu, dupa ce Guvernul a anuntat inghetarea salariilor bugetarilor, la nivelul actual, pana la sfarsitul anului.

Miercuri, seful statului a declarat ca obiectivul major in acest moment este "plata fara intarziere a salariilor, atat cat sunt ele".

Ministrul Ecaterina Andronescu a incercat miercuri sa puna capat ingrijorarilor cadrelor didactice ca vor trebui sa accepte un salariu mai mic sau disponibilizarea, dupa ce invatamantul a pierdut fonduri importante in urma rectificarii bugetare. Ea a spus ca salariile nu vor scadea si nici nu vor fi profesori care sa-si piarda locul de munca.

Si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea a dat asigurari ca salariile profesorilor nu vor scadea in acest an, desi a recunoscut ca, prin rectificarea bugetara, cadrele didactice nu mai primesc acea majorare promisa de 5%.

Guvernul a inghetat pentru intreg acest an salariile tuturor bugetarilor, dupa ce a decis zilele trecute ca actele normative privind salarizarea in acest sector raman in vigoare pana la sfarsitul lui 2009. Majorarea salariilor bugetarilor nu intra in discutie, decat daca Guvernul va avea bani din economii, a precizat premierul Emil Boc.

Mai mult, salariile profesorilor ar putea sa scada cu pana la 20%, au spus liderii sindicali, dupa ce Parlamentul a votat ieri ordonanta de rectificare bugetara, prin care Educatia a pierdut peste 670 de milioane lei.