Vaticanul pregateste o ceremonie speciala, pentru a marca, joi seara, patru ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea. La ora locala 18:00, Benedict al XVI-lea va prezida o sfanta liturghie speciala, in Bazilica San Pietro. La ora 21:37, momentul exact al decesului, vor fi trase clopotele Bazilicii San Pietro, dar si ale tuturor bisericilor de pe intreg teritoriul Poloniei, urmand apoi un moment de reculegere, transmite Rador.

"In aceasta seara ne simtim orfani" - cu aceste cuvinte, in urma cu patru ani, la ora 21:37, a fost anuntata moartea lui Papa Ioan Paul al II-lea, la cei 84 de ani, in urma unor boli, care i-au marcat finalul celor 26 de ani de Pontificat. Duminica, 27 martie 2005, chiar in ziua de Paste, Suveranul Pontif vorbea pentru ultima data, de la fereastra dormitorului sau. "Pace si unitate in toate biserile din intreaga lume", au fost ultimele sale ganduri, transmise in direct atunci de 84 de televiziuni. "Dragostea este cea care converteste inimile si ofera pacea", a scris Papa in ultimul sau mesaj, pe care insa nu a mai apucat sa-l rosteasca.

De origine poloneza, Ioan Paul al II-lea a condus Biserica Romano-Catolica mai bine de un sfert de secol. In momentul in care a fost ales, in 1978, Carol Wojtyla avea 58 de ani. Foarte rapid, el a intrat in conflict cu forurile bisericesti, pentru ca, spre deosebire de predecesori, a mers mereu in mijlocul multimii, surazator, lasindu-se atins si luand copii in brate. Piata Sfantu Petru din Roma a devenit prea mica pentru Ioan Paul al II-lea, el preferand sa mearga sa-i intalneasca pe credinciosi, inmultindu-si calatoriile in lume si mediatizandu-le.

Ultima aparitie publica a Papei Ioan Paul al II-leaMomentul mortii Papei Ioan Paul al II-lea