Rezervele de hidrocarburi ale Gazprom au crescut cu un nivel record de 10% anul acesta, dupa ce guvernul a acordat companiei 10 depozite importante de gaze naturale, in timp ce rezervele de titei ale diviziei petroliere au crescut, conform unui raport aparut in presa rusa, relateaza Reuters.

Doi oficiali ai Gazprom, ramasi sub anonimat, au declarat pentru cotidianul financiar Vedomosti ca grupul si subsidiarele sale si-au sporit rezervele cu 601 milioane tone echivalent carburanti, in 2008, noteaza NewsIn.

Denis Borisov, un analist in cadrul firmei de brokeraj Solid, a spus ca rezervele de hidrocarburi ale Gazprom au crescut astfel cu 9,5%, la peste 215 miliarde barili echivalent carburanti, fata de 196,4 miliarde barili, la inceputul anului.

Gazprom produce anual aproximativ 550 miliarde metri cubi de gaze naturale si exporta peste 150 miliarde metri cubi de gaze, in jur de 25% din necesarul de pe piata europeana.

Rusia este cel mai mare producator de gaze naturale din lume si al doilea exportator de petrol. Ministrul pentru resurse naturale, Yuri Trutnev, a declarat joi ca Rusia a descoperit 500 milioane tone de noi rezerve de petrol si 650 miliarde metri cubi de gaze.