Militari americani si afgani au descoperit si distrus 2,5 tone de marijuana intr-o scoala abandonata din provincia Kandahar (sud), a anuntat duminica armata americana, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

Cantitatea imensa de droguri a fost descoperita sambata cu ocazia unei operatiuni militare comune americano-afgane in districtul Arghistan, a precizat un purtator de cuvant al armatei americane.

Afganistanul este primul producator mondial de opium, in aceasta tara asiatica realizandu-se peste 90% din productia mondiala, transformata in mare parte in heroina si exportata. Totodata, Afganistanul este al doilea producator mondial de hasis, dupa Maroc, in timp ce culturile de marijuana sunt mai putin raspandite in aceasta tara.

Potrivit reprezentantilor afgani, americani si ai Natiunilor Unite, banii obtinuti din traficul de droguri sunt folositi ulterior pentru finantarea insurectiei talibane din Afganistan.

Aceasta nu este singura captura de proportii din acest an. In iunie, politia antidrog a confiscat si distrus in provincia Kandahar 237 de tone de hasis, cu o valoare estimata de 400 de milioane de dolari, una dintre cele mai importante capturi de acest fel realizate vreodata in lume. Luna trecuta, tot la Kandahar, unul dintre bastioanele talibanilor, trupele afgane si americane au anuntat distrugerea unui laborator clandestin de producere de droguri si au distrus 40 de tone de hasis.