Cel putin 20 de militari rusi au murit, sambata, in urma defectarii unui sistem antiincendiu la bordul unui submarin nuclear apartinand flotei ruse din Pacific, a declarat, duminica, un reprezentant al Marinei ruse, citat de agentia ITAR-Tass.

Incidentul produs la bordul submarinului care transporta 208 persoane a fost provocat de declansarea accidentala a unui sistem de stingere a incendiilor, a declarat Igor Digalo, unul dintre adjunctii comandantului Marinei Ruse, citat de RIA-Novosti, trnsmite Mediafax.

Digalo a adaugat ca incidentul, produs in timpul unor teste, a provocat moartea a peste 20 de persoane, iar printre victime se afla atat marinari, cat si muncitori. Comandantul fortelor navale ruse a ordonat suspendarea testelor si a cerut ca submarinul sa se retraga catre o baza temporara, fiind insotit de nava antisubmarin Admiral Tributs si de vasul de salvare Saynay.

Digalo a declarat ca in urma incidentului au fost ranite 22 de persoane, care au fost evacuate la bordul navei Admiral Tributs. El a precizat ca reactorul submarinului nu a fost avariat.

Ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, l-a anuntat pe presedintele Dmitri Medvedev despre producerea incidentului, iar liderul de la Kremlin a solicitat deschiderea unei anchete "complete si amanuntite", precum si acordarea "celui mai mare sprijin posibil pentru familiile victimelor".

Cel mai grav accident in care a fost implicat un submarin rusesc a avut loc la 12 august 2000, cand submarinul nuclear Kursk s-a scufundat in urma exploziei unei torpile, provocand moartea tuturor celor 118 membri ai echipajului aflati la bord.