La Sfantu Gheorghe incepe, luni, Festivalul International de Film Independent "Anonimul", ajuns la cea de-a V-a editie, anunta Rador.

Evenimentul si-a castigat, in cele doar patru editii care au avut loc pana acum, un renume solid in lumea filmului din tara si din strainatate, daca ar fi sa notam doar faptul ca presedintele juriului de lungmetraj este anul acesta celebrul regizor polonez Krzysztof Zanussi.

Oamenii din lumea filmului, dar si turistii care au mai fost la festival stiu ca peliculele la cele doua sectiuni - lungmetraj si respectiv scurtmetraj de fictiune si de animatie - sunt alese potrivit celor mai exigente criterii de calitate. Fiecare din cele sapte filme de lungmetraj care vin anul acesta la "Anonimul" are in urma nominalizari si premii la festivaluri de renume din lume: Sundance, Venetia, Cannes, Berlin sau Sarajevo. La aceasta sectiune a prins selectia si "Boogie", al regizorului roman Radu Muntean.

La scurtmetraj si-au inscris productiile aproape 300 de regizori din 41 de tari. Din nou, un indicator al renumelui festivalului din Delta. Trei sferturi dintre ele au cazut insa la selectie, asa ca au prins finala doar 72 de filme de scurtmetraj.

Premiile festivalului par modeste pentru marea industrie a cinematografului, insa par consistente pentru un festival de film independent: 10.000 de dolari este Marele Premiu, 5.000 Premiul pentru regie si 2.000 de dolari cel pentru imagine.