Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat astazi decretul privind rechemarea lui Gabriel Bartas din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Polonia, informeaza Administratia Prezidentiala.

Ambasadorul Bartas si consului Romaniei in Polonia au fost sanctionati disciplinar la sfaristul lui aprilie pentru ca nu au luat masuri in cazul romanului Claudiu Crulic, mort intr-un spital dupa ce facuse trei luni greva foamei.

Consiliul de onoare al Ministerului de Externe a hotarat ca ambasadorul Gabriel Bartas sa fie sanctionat cu reducerea cu 10% a drepturilor salariale pentru trei luni "pentru neindeplinirea corespunzatoare a obligatiilor de serviciu privind organizarea, conducerea si controlarea activitatii consulare si de secretariat din cadrul Ambasadei".

Consulul Ioan Preda a fost rechemat de la post, iar contractul sau de munca a fost suspendat pentru o perioada de sase luni deoarece.

De asemenea, secretara fost sanctionata disciplinar cu avertisment scris si a fost rechemata de la post.

Claudiu Daniel Crulic a fost arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat la data de 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Familia Crulic intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.