​Prezent la gala Balonului de Aur 2023, Novak Djokovic a captat atenția în mai multe moduri. Liderul ATP a oferit gluma zilei atunci când nu a fost recunoscut, iar mai apoi a discutat despre fotbal, dar a și recunoscut că „nu este prieten cu Rafael Nadal”.

Novak DjokovicFoto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Bestimage / Profimedia

În ultimele zile, Nole a ținut prim-planul știrilor sportive cu toate că nu mai câștigat vreun turneu ATP.

A fost prezent întâi pe Parc des Princes la finala Cupei Mondiale de rugby dintre Africa de Sud și Noua Zeelandă (12-11 pentru Springboks), iar luni seara la gala decernării Balonului de Aur 2023.

Djokerul a atins mai multe direcții în discursul său: de la viitorul fotbalului și până la rivalitatea de lungă durată cu Rafael Nadal.

Într-o intervenție la „C à vous”, Djokovic (36 de ani) a recunoscut că nu este prieten cu Rafael Nadal (37 de ani), că relația lor este construită pe respect și că își dorește ca după ce carierelor lor se vor fi încheiat să iasă la un pahar pe plajă.

„Nu pot să spun că suntem prieteni, dar avem respect unul faţă de celălalt. Personal, sper ca după încheierea carierelor noastre să putem merge să bem un pahar pe plajă şi să vorbim despre viaţă, cu mai puţin stres şi aşteptări.

Să-l învingi pe Rafa la Roland Garros este cea mai mare provocare din tenis, este casa lui. Bilanţul meu împotriva sa acolo nu este foarte bun (două victorii şi 8 înfrângeri), dar am jucat o mulţime de meciuri magnifice şi istorice.

Este un jucător foarte special pentru mine, pentru întreaga mea carieră şi pentru dezvoltarea mea ca jucător” - Novak Djokovic, pentru sursa citată.

Rivalitatea dintre Nole și Rafa este una de durată, totul debutând la ediția din 2006 a Roland Garros-ului.

De la acel moment, sârbul și spaniolul s-au intersectat în circuitul ATP de 59 de ori (un record în Era Open), scorul fiind 30-29 pentru Djoker.

Recordurile principale ale lui Novak Djokovic

Născut pe 22 mai 1986, la Belgrad, Djokovic deține în acest moment multe dintre recordurile din tenis, dar cele mai importante sunt următoarele trei: cele mai multe titluri de Grand Slam, cele mai multe turnee de tip Masters (ATP 1000) și cele mai multe săptămâni din postura de lider ATP.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam

1 Novak Djokovic 24

2 Rafael Nadal 22

3 Roger Federer 20 (retras)

Clasamentul turneelor Masters

1 Novak Djokovic 39

2 Rafael Nadal 36

3 Roger Federer 28 (retras)

Săptămâni pe locul 1 ATP

1 Novak Djokovic 397

2 Roger Federer 301

3 Pete Sampras 286 etc.