​De șase ani, în București se organizează un festival dedicat pasionaților de cafea de specialitate. Acesta este inițiativa Artisan Coffee, brandul creat de doi foști IT-iști care și-au transformat pasiunea pentru cafea într-o afacere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un studiu de la începutul anului arăta că piața locală a cafelei este într-o continuă creștere. De asemenea, din 2018 în 2019, numărul cafenelelor de specialitate din România s-a dublat, iar de atunci și până în prezent au tot apărut numeroase alte coffee shop-uri în multe dintre orașele din țară, chiar dacă Bucureștiul rămâne lider.

Este evident că mulți români au început să-și educe și rafineze gusturile în materie de cafea, iar la acest lucru au contribuit și cei de la Artisan Coffee. În fiecare an ei organizează un festival dedicat comunității dezvoltate în jurul cafelei de specialitate, Slow Coffee Festival, la care HotNews.ro este în acest an partener media.

Afacerea Artisan Coffee a pornit cu 10 mii de euro

Laura și Afshin Roshanian. FOTO: Arhiva personală

În spatele brandului Artisan Coffee stau doi oameni: Laura și Afshin Roshanian. Înainte de Artisan Coffee, Laura și Afshin lucrau în domeniul IT, pe hardware, dar marea lor pasiune era, de fapt, cafeaua.

„După un timp ne-am spus că dacă tot muncim atât, măcar să o facem pentru ceva care ne place. Plus că, dacă rămâneam cu stocuri, măcar puteam să le consumăm cu plăcere. Așa a luat ființă Artisan Coffee.”

Despre Divizia Gear (de aparate), a firmei, Laura ne spune că a apărut în timp ce beau o cafea bună alături de Piero Bambi, președintele onorific al brand-ului La Marzocco și un adevărat vizionar în industria aparaturii de cafea.

„Eram chiar în fabrica La Marzocco când ne-am molipsit de pasiunea pe care o emanau constructorii de echipamente. Atunci ne-am decis că ne vom continua drumul cafelei prin distribuția de echipamente. Cumva firesc dacă stăm să ne gândim acum, atât eu, cât și Afshin, venind din specializări de hard, de echipamente.”

În afară de vânzarea de echipamente pentru cafenele de specialitate, Artisan Coffee Gear oferă soluții integrate pentru prăjitorii de cafea, cafenele și Home Barista. „Anul trecut am început și divizia Artisan Green Bean, care se ocupă de importul cafelei verzi de calitate.”

Laura povestește că investiția inițială în Artisan Coffee a fost de 10 mii euro, bani cu care și-au achiziționat primul espressor La Marzocco, GB5 alb. „Era perioada când nimeni nu cumpăra espressoare, le primeau cu o cafea impusă, pe care s-o folosească apoi în cafenea. Noi am cumpărat cel mai bun espressor și ne gândeam cum o să transformăm această pasiune într-o afacere.”

În momentul de față au ajuns la o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de euro. În cei șase ani de activitate, Artisan Coffee a lucrat pe mai multe direcții la dezvoltarea pieței de cafea de specialitate din România.

În afară de consiliere înainte de deschidere și de furnizare de echipamente pentru cafenele (espressoare, râșnițe și prăjitoare), cei de la Artisan îi ajută pe antreprenorii din domeniul cafelei de specialitate aflați la început de drum și prin consiliere prin care aceștia află cum să prepare cafeaua, dar și cum să-și selecteze personalul sau cum să stabilească prețuri, meniul etc.

Slow Coffee Festival

Plantație de cafea din Columbia. FOTO via pagina de Facebook Slow Coffee Festival

De șase ani, Artisan organizează și un festival dedicat comunității. „Noi și cafenelele, suntem toți în aceeași barcă. Am făcut ce au făcut toți, am dat o părticică din resursele noastre și cunoștințele noastre pentru a participa la dezvoltarea unei piețe în continuă creștere.

În 2016 am început organizarea True Artisan Cafe, un festival al cafelei de specialitate importat, la care am lansat și prima ediție a Campionatului Național de Aeropress. După câțiva ani, când piața din România s-a dezvoltat atât de mult încât a permis crearea unui eveniment propriu, am creat Slow Coffee Festival, un eveniment croit după nevoile locale, capabil să continue dezvoltarea pieței de cafea de specialitate, creând o platformă de învățare comună, de prezentare a produselor proprii și de socializare.”

În cadrul festivalului există o insulă, în care Artisan Coffee Gear își expune tot echipamentul disponibil și prăjitori din toată țara sau din străinătate vin și își prezintă cafeaua consumatorilor fără costuri de stand sau alte taxe.

E un alt mod de a ajuta la creșterea antreprenorilor abia lansați sau care au nevoie de susținere.

Mai mult, Laura ne povestește și de alte inițiative pe care le-au avut: „În 2019, am înființat și Asociația Artisan Coffee Community, tot în vederea rezolvării unei probleme de pe piață: lipsa meseriilor specifice domeniului în COR, reducând accesul la munca profesională calificată. Din păcate, a venit pandemia, iar vizitele pe la instituțiile statului s-au rărit”.

Ce trebuie să știe un antreprenor care vrea să investească într-o cafenea de specialitate

Pentru cei care se întreabă cam cât costă echipamentul necesar funcționării unei cafenele de specialitate, care ar trebui să fie investiția minimă pe care ar trebui să o aibă în vedere, răspunsul este: aproximativ 15.000 euro.

Pe lângă asta mai este și birocrația, dar despre care Laura spune că nu e așa o sperietoare: „Nu e greu, însă mai e nevoie de câteva modificări la codurile CAEN, la o diferențiere clară între cafenea, restaurant și cafenea to go. Ar mai fi nevoie de clarificări și pe tema meseriilor specifice: Barista, Prăjitor de cafea, Manager de cafenea.”

Am cerut și câteva sfaturi punctuale pentru cei care-și doresc să-și deschidă o cafenea de specialitate: „Să fie pasionat de oameni. Să îi placă să-i servească. La fel de important, să fie pasionat de cafea. Să-și achiziționeze echipamentele de la un partener, nu de la un vânzător. Și nu în ultimul rand, să investească în oameni, să aibă buget de pregătire a echipei care va fi în cafenea.”

Despre provocările cu care s-au confruntat de-a lungul anilor de activitate, Laura ne spune că cea mai mare a fost și prima:

„Să reușim să vindem un echipament care, în mod normal, era dat gratuit cafenelelor. Apoi vorbim de provocări în ceea ce privește resursa umană, lipsa meseriilor în COR, care duce la lipsa oamenilor specializați, a normelor, a unui standard de calitate în piață. În momentul în care aceste meserii ar fi introduse în COR, imediat ar fi stabilite și standardele educaționale și s-ar putea dezvolta forța de muncă.”

Dar pandemia are un statut special printre provocările cu care s-a confruntat întreaga piață de cafea de specialitate din România: „A închis-o, așa cum a făcut-o cu tot domeniul HORECA, însă ce am observat a fost că fiecare a încercat să găsească noi metode de abordare, au fost creativi și flexibili, astfel încât să reușească să treacă de această perioadă de paralizie economică, din care să iasă și mai puternici.”

Revenind la Slow Coffee Festival, un eveniment de nișă cu acces gratuit oricui, ni se spune că acesta a crescut de la ediție la ediție împreună cu piața. Ce e diferit acum este că vor fi invitați și parteneri din lumea internațională a cafelei de specialitate.

„Ne-am dorit să aducem tendințe mondiale în plan local și să le aplicăm la noi și ne bucurăm că ne-a ieșit. Astfel, anul acesta avem parteneri în eveniment Coffee4Peace Columbia, Federația Caficultorilor din Columbia, proiect susținut de agenția USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională).

Este și primul an în care se desfășoară în două zile în loc de una, vine după o perioadă de pauză, care a lăsat loc de dor pentru a fi parte dintr-o comunitate și de a simți asta, și este și ediția cu cel mai mare număr de participanți la Campionatul Național de Aeropress. Cu o maximă atenție la măsurile de securitate sanitară, abia așteptăm să ne bucurăm din plin de această ediție.”

Parteneriat Media