Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că România este în stare de alertă epidemiologică din cauza numărului mare de cazuri de gripă, după „3 săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”. Rafila a subliniat însă că România nu va avea, în acest an, epidemie de gripă și că „nu se instituie niciun fel de restricții” pentru populație. Ministerul Sănătății a făcut însă o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru a se evita îmbolnăvirile.

GripaFoto: Dirima / Dreamstime.com

„Din punctul meu de vedere, această situație probabil va mai dura până la finalul lunii februarie”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății nu impune niciun fel de restricții, însă a recomandat o serie de măsuri pentru spitale, școli și pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsuri recomandate la nivelul unităților sanitare:

  • Adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP
  • Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare la domiciliu a celor cu simptome respiratorii
  • Purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții
  • Asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute
  • Continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar
  • Refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante.

Măsuri recomandate în școli și grădinițe:

  • Realizarea triajului zilnic
  • Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie
  • Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
  • Aerisirea periodică a încăperilor
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

Măsuri recomandate la nivelul populației generale:

  • Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
  • Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și recomandare pentru purtarea măștii de protecție de către persoanele simptomatice care nu se pot izola
  • Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Peste 9.000 de cazuri de gripă în ultima săptămână și 11 decese

133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) s-au înregistrat în ultima săptămână în România, cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464), arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

S-au înregistrat 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).

De asemenea, au fost raportate 43 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, și 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi 4 cu virus B).

De la începutul sezonului au fost raportate 1.241 cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care: 249 cazuri cu virus gripal AH1, 170 cazuri cu virus gripal AH3, 14 cazuri cu virus gripal B, 808 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 44 de co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 3 co- infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

În ultima săptămână s-au înregistrat în România 11 noi decese confirmate cu virus gripal. Până în prezent în acest sezon au fost confirmate 51 de decese confirmate cu virus gripal: 31 tip A, subtip H1 (din care 3 co-infecţii cu SARS-CoV-2), 12 tip A, subtip H3, 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecţii cu SARS-CoV-2). Cele 51 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 2 la 0-4 ani, 4 la 15-49 ani, 13 la 50-64 ani, 32 la ≥65 ani.

”Săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) a fost 3-a săptamână consecutivă în care incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activităţii gripale şi cu o răspândire geografică extinsă a circulaţiei virusurilor gripale la nivelul întregii ţări, putem vorbi de o situaţie de alertă epidemiologică”, arată INSP.

Foto: Dreamstime.com.