Un număr de 21 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, de la începutul sezonului şi până joi, arată datele INSP, conform News.ro. Totodată, au fost anunţate patru decese.

Infecția cu virusul West Nile este o boală transmisă de țânțariFoto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 24.08.2023 s-au înregistrat 21 de cazuri confirmate de infecţie cu virusul West Nile”, se arată într-un document publicat pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cazurile s-au înregistrat la grupele de vârstă 40-49 de ani (1), 50-59 de ani (5), 60-69 de ani (4), 70-79 de ani (7) şi ≥ 80 de ani (4).

Dintre persoanele infectate, 14 sunt bărbaţi şi şapte femei. De asemenea, 14 persoane infectate sunt din mediul urban şi şapte din rural.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: Municipiul Bucureşti (5) şi judeţele: Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1) şi Tulcea (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea (debut în S 31).

Au fost înregistrate decese în judeţele: Satu Mare (1), Ilfov (1), Dolj (1-caz probabil) şi Prahova (1).

Recomandările INSP pentru populație

Pentru a evita infectarea, oamenii sunt sfătuiţi să:

  • evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
  • utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari,
  • împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre),
  • asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei,
  • îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Citește și: