Femeile cu niveluri mai ridicate în sânge de „substanțe chimice pentru totdeauna” sau „chimicale permanente” (PFAS) au o șansă cu 40% mai mică de a rămâne însărcinate în decurs de un an, potrivit unui prim studiu despre efectul acestor substanțe asupra fertilității feminine.

Femei gravideFoto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Studiul a fost efectuat în Singapore unde nivelurile de contaminare sunt mai scăzute, dar oamenii de știință au găsit însă o corelație puternică cu fertilitatea redusă, potrivit The Guardian.

Cercetarea a inclus peste 1.000 de femei de vârstă fertilă care încercau să rămână însărcinate. Femeile în sângele cărora s-au găsit niveluri de substante cu un sfert mai mari decât media aveau o probabilitate cu 40% mai mică de a rămâne însărcinate într-un an. De asemenea, au avut o șansă cu 34% mai mică de a de a naște un nou născut viu în decurs de 12 luni.

Ce sunt PFAS sau substanțele chimice pentru totdeauna

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS, cunoscute ca substanțe chimice pentru totdeauna sau chimicale permanente, reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în întreaga societate și care se găsesc și în mediu, potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimine.

Toate conțin legături carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legături chimice în chimia organică. Aceasta înseamnă că rezistă la degradare atât în timpul utilizării, cât și în mediu. De asemenea, majoritatea PFAS sunt transportate cu ușurință în mediu pe distanțe lungi, departe de sursa eliberării lor.

S-a observat frecvent că PFAS contaminează apele subterane, apele de suprafață și solul. Curățarea amplasamentelor poluate este dificilă din punct de vedere tehnic și costisitoare. Dacă vor continua să fie eliberate, acestea se vor acumula în mediu, în apa potabilă și în hrană, precizează sursa citată.

Unde se găsesc chimicalele permanente

Potrivit Ministerului Mediului, chimicalele permanente se găsec peste tot în jurul nostru, fie că suntem în casă sau în afara acesteia.

Iată unde regăsim substanțele chimice pentru totdeauna, potrivit Ministerului Mediului:

ÎMBRĂCĂMINTE:

  • produsele chimice PFAS pot fi găsite în principal în hainele hidrofuge sau rezistente la pete, cum ar fi jachete de ploaie. Pentru a vă putea proteja de aceste substanțe chimice verificați etichetele pentru substanțe hidrofuge precum teflon fabricate înainte de 2015.

AMBALAJE:

  • sursele de contaminare din ambalaje includ hârtie rezistentă la grăsime, recipiente/ambalaje pentru fast-food, pungi de popcorn pentru microunde, cutii pentru pizza și ambalaje pentru bomboane. Să nu credeți că scăpați de expunere achiziționând produse compostabile! În ciuda afirmațiilor producătorilor, s-a constatat că multe dintre aceste produse conțin compuși PFAS.

LA ȘCOALĂ:

  • s-a dovedit că aceste substanțe sunt și în ambalajele alimentare în care sunt păstrate prânzurile cât și unele terenuri de sport cu gazon artificial.

LA MUNCĂ:

  • expunerea la locul de muncă poate fi identificată în primul rând în industriile asociate cu producția și fabricarea de placări cu crom și electronice, dar substanțele chimice PFAS sunt, de asemenea, detectate în operațiunile de minerit, fracturare hidraulică și recuperare a petrolului. Deoarece substanțele chimice PFAS se găsesc în majoritatea componentelor electronice, fire și cabluri, ar putea apărea riscul de expunere inclusiv în birouri.

ORGANISME VII:

  • organismele vii contaminate de PFAS includ pești și animale, unde aceste substanțe chimice au avut capacitatea de a se acumula și de a persista în timp.

AER:

  • un nou studiu arată prezența substanțelor chimice PFAS în aerul interior, inclusiv în sălile de clasă, birouri și apartamente.

SOL:

  • ingerarea accidentală a solului contaminat sau respirarea prafului încărcat cu aceste chimicale vă poate crește riscul de expunere.

APA SUBTERANĂ ȘI POTABILĂ:

  • bazele militare și aeroporturile reprezintă o sursă majoră de expunere la PFAS, din cauza utilizării spumei de stingere a incendiilor.