​Te-ai întrebat vreodată de ce nu ești sunat periodic de medicul de familie pentru consultații și analize de prevenție, așa cum se întâmplă în alte țări? Serviciile de prevenție reprezintă în acest moment doar 1% din serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie, declară dr. Gindrovel Dumitra, secretarul general al Colegiului Medicilor și unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România, răspunzând unei întrebări HotNews.ro.

La medicFoto: Seoterra / Dreamstime.com

Asta în ciuda faptului că „în medicina de familie se lucrează al dracului de mult și destul de profund”, cu datele privind numărul de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în față, spune Gindrovel Dumitra.

De ce se întâmplă însă acest lucru? Focusul în medicina de familie este pe afecțiunile acute - aproximativ 40% și pe afecțiunile cronice - aproape 60%. Gindrovel Dumitra vorbește despre o „decizie politică”: „Pentru că mutarea focusului activității noastre de pe componenta cronică și de pe afecțiunile acute, banale, ar însemna ca ele să aglomereze serviciile de urgență, care oricum sunt aglomerate”, explică medicul.

Consultația de 15 minute a adus o limitare a accesului pacienților

Gindrovel Dumitra profesează în comuna Sadova din județul Dolj, „în mediul rural, într-o zonă în care este deficit de medici în acest moment, o zonă care are o componentă etnică destul de importantă și care are, bineînțeles, și provocările care vin ca o consecință”.

Medicul spune că, din momentul în care s-a trecut la consultația de 15 minute în medicina de familie, s-a produs o limitare a accesului pacienților la aceste servicii: „În momentul în care s-a trecut la plata pe servicii pe bază de consultație și fiecare consultație este considerată 15 minute, din acel moment s-a produs o limitare în ceea ce privește accesul populației la serviciile de medicină de familie. De ce spun asta? Pentru că, în funcție de programul pe care îl avem declarat și în funcție de posibilitățile din teritoriu, în acel moment, eu pot să decontez către Casa de Asigurări de Sănătate un număr de 20, 24 sau 28 de consultații pe zi.”

Dr. Gindrovel Dumitra

Fiecare medic de familie din România acordă, în medie, 24 de consultații pe zi

Dr. Gindrovel Dumitra a făcut o serie de calcule pornind de la numărul de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în primul trimestru al acestui an: „Suma este undeva la 14 milioane de servicii - sunt date disponibile pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate. Am împărțit la cele 9.600 de contracte - date disponibile tot pe site-ul CNAS - și la numărul de zile lucrătoare din primul trimestru. Câte consultații credeți că au fost decontate de către casele de asigurări de sănătate? 24 pe zi.”

Consultațiile pentru pacienții cu afecțiuni acute ocupă aproximativ 40% din total, iar mare parte din restul de 60% sunt consultațiile pentru bolnavi cronici: „Aceasta este realitatea din cabinetele noastre. În medicina de familie vorbim în acest moment despre o suprasaturare în ceea ce privește activitatea pe care o desfășurăm în mod curent pe ce? Pe afecțiuni acute - aproximativ 40%, pe afecțiuni cronice - între 40% și 60%, în funcție și de seonul în care ne aflăm și celelalte servicii care vin în completare.”

În aceste condiții, pentru consultațiile de prevenție mai rămâne doar 1%: „Serviciile de prevenție sunt sub 1%. În momentul în care ne vom dori servicii de prevenție, va trebui să ne gândim ce dăm din cealaltă parte afară. Suntem pregătiți în acest moment pentru acest pas? Dau doar un exemplu: să las copilul care vine cu febră și diaree și să nu îi acord doua consultații - una acum și una ca să văd cum merge după aceea? Sau pacientul cu boli cronice, în loc să vină să îi dau o rețetă o dată pe lună sau o dată la două luni sau o dată la trei luni, să măresc acest interval în care să primească consultație la medicul de familie?”

Aceste date sunt disponibile pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și „oricine poate face calculele pe care le-am făcut eu acum”, mai spune medicul Gindrovel Dumitra.

„În medicina de familie se lucrează al dracului de mult și destul de profund”

Aceste date demonstrează că în medicina de familie se lucrează, spune Gindrovel Dumitra: „ Și se lucrează al dracului de mult și destul de profund. Și de aici rezultă, de multe ori, nemulțumirea unor persoane, care, din cauza limitării pe care o avem vizavi de numărul de consultații, nu pot să prindă servicii în medicina de familie.”

Medicul subliniază că vorbim, mai degrabă, despre o decizie politică: „Ce anume vom dori, la un moment dat, să evidențiem în medicina de familie și să aducem ca servicii. Dar, repet, este o opțiune politică. Pentru că mutarea focusului activității noastre de pe componenta cronică și de pe afecțiunile acute, banale, ar însemna ca ele să aglomereze serviciile de urgență, care oricum sunt aglomerate.”

Pot medicii de familie să schimbe aceste lucruri? ”Sigur că, de foarte multe ori, ni se spune: Prelungiți-vă programul! În loc de 7 ore să facem 8 ore, 9 ore sau 12 ore. Ok, 60% dintre medicii de familie, în acest moment, funcționează în format tură contra tură. Ce poți să prelungești? Eu nu îmi pot prelungi programul din cauză că vine colegul de după-amiază. Și iacătă o problemă de infrastructură care este specifică mai ales zonei urbane: este o problemă foarte serioasă, care trebuie abordată, spun eu, integrat, pe bază de analize, cifre care să ducă în final la niște soluții direcționate pe realitate”, încheie Gindrovel Dumitra.

Surse foto: Dreamstime.com, Agerpres.