"Enumerați documentele care atestă calitatea de asigurat și criteriile de internare în spital." Subiectele de la concursul pentru directorii caselor județene de asigurări de sănătate, picat de 28 din 33 de candidați

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 10 mai 2021, 11:27 Actualitate | Sanatate


Adrian Gheorghe si Vlad Voiculescu
Foto: AGERPRES
​"Enumerați documentele prin care se atestă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate din România", "enumerați criteriile de internare pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă" sau "prezentați serviciile medicale care nu sunt decontate din fondul național unic de asigurări de sănătate". Sunt 3 dintre cele 10 întrebări la care au avut de răspuns candidații la concursul pentru șefia caselor județene de asigurări de sănătate. Doar 5 dintre cei 33 de candidați au promovat examenul. De asemenea, alți 21 de candidați înscriși nu s-au prezentat la concurs. O parte dintre cei respinși, dar și dintre cei care nu s-au prezentat, sunt directori interimari în funcție de case județene de asigurări de sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproape 10 miliarde de euro în acest an. Casele județene de asigurări de sănătate reprezintă, în multe cazuri, "cel mai mare portofel" dintr-un județ, așa cum afirma, recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

De altfel, Vlad Voiculescu este cel care l-a propus pe Adrian Gheorghe, actualul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, numit de Guvern în această funcție la începutul anului. În mandatul de ministru al lui Vlad Voiculescu și după numirea lui Adrian Gheorghe la conducerea CNAS s-a decis și a demarat organizarea concursului pentru conducerile caselor județene.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, explica recent faptul că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între CASMB/casele județene și furnizori. "La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient", a spunea atunci Adrian Gheorghe. Președintele CNAS adăuga că "va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii" și a ținut să sublinieze că "am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv". "Nu am primit direct sau indirect niciun fel de aluzie sau presiune" după anunțarea acestor concursuri, a subliniat Adrian Gheorghe.

Proba scrisă ținută săptămâna trecută este prima din cadrul concursului. Urmează contestațiile și afișarea rezultatelor după rezolvarea acestora, apoi interviurile la sediul CNAS, în maximum 4 zile de la susținerea probei scrise (12 mai inclusiv).

"Mai e mult până departe. Concursurile pe bune sunt însă un început bun", a reacționat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în mandatul căruia s-a decis și demarat organizarea concursului, vineri seară, imediat după afișarea rezultatelor probei scrise a concursului, pe site-ul CNAS.


La proba scrisă, candidații au avut de răspuns la 10 întrebări. Răspuns corect și complet la fiecare întrebare era notat cu 10 puncte, iar nota minimă necesară pentru promovarea examenului era de 70 de puncte:
 • 1. Enumerați criteriile de internare pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă, respectiv spitalizare de zi, conform Ordinului nr. 397/836/2018 din 27 martie 2018 - privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pechetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
 • 2. Enumerați responsabilitățile ordonatorilor de credite conform Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, actualizată cu modificările și completările ulterioare și controlul financiar preventive propriu.
 • 3. Prezentați serviciile medicale care nu sunt decontate din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurați, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse după caz, conform Legii 95/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • 4. Enumerați programele naționale de sănătate curative (exclusiv subprograme și obiective) din bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, conform Hotărârii nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, actualizată cu modificările și completările ulterioare.
 • 5. Enumerați documentele justificative necesare a fi depuse la casa de asigurări de sănătate pentru rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere după ce asiguratul a obținut autorizarea prealabilă și enumerați etapele analizei cererii de rambursare de către casa de asigurări de sănătate, conform Hotărârii nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistența medicală transfrontalieră, actualizată cu modificările și completările ulterioare.

 • 6. Descrieți metodologia de selecție a unităților de specialitate pentru includerea în programele naționale de sănătate curative, conform Ordinului nr. 245/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
 • 7. Enumerați documentele prin care se atestă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, conform Ordinului nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
 • 8. Prezentanți condițiile de încheiere a contractului de management între directorul general al casei de asigurări de sănătate și președintele CNAS și de realizare a planului de management, conform statutului CNAS aprobat de Hotărârea nr. 972/2016 pentru aprobarea Statutului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, actualizată cu modificările și completările ulterioare.

 • 9. Prezentați scopul și principiile actului de control în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, conform Ordinului nr. 1012/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, actualizat cu modificările și completările ulterioare.
 • 10. Propuneți cel puțin 5 măsuri de eficientizare a cheltuielilor în asistența medicală spitalicească prin prisma reglementărilor legale incidente sistemului de asigurări sociale de sănătate.

28 din 33 de candidați au picat proba scrisă. Alți 21 nu s-au prezentat


Casele pentru conducerea cărora s-a organizat concurs: Casa de Asigurări de Sănătate București, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

În județele unde niciun candidat nu a fost admis, procedura de concurs urmează să fie reluată. La fel și în cele 3 județe - Dolj, Olt și Timiş - unde nu s-a înscris niciun candidat.

În cel puțin două județe - Ilfov și Suceava - directorii interimari aflați în funcție s-au prezentat la concurs, dar au picat proba scrisă. De asemenea, alți directori interimari în funcție s-au înscris la concurs, dar nu s-au prezentat la proba scrisă de săptămâna trecută.

În total, în 24 de județe, directorii interimari în funcție au participat la concurs: București, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

În afara celor 15 care au fost candidați unici, dintre care doi au fost respinși la concurs - Ilfov și Suceava - nu este exclus să mai existe și alte cazuri în care actualii directori interimari au picat concursul, însă CNAS nu face publice numele candidaților, din cauza regulamentului GDPR, astfel că este greu de stabilit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19012 vizualizari

 • +56 (72 voturi)    
  mda (Luni, 10 mai 2021, 11:32)

  SoulSearcher [utilizator]

  acum poate intelege si lumea debila de ce a fost debarcat Vladutz..

  pt ca trebuia sa se puna politruci la CNAS-uri... niste incapabili, niste papuse controlate de sefii de partid din fiecare judet...

  cum a fost atunci cand Funeriu a pus camere video la BAC.. si a inceput sa pice lumea pe capete si nici smecherii sa se mai faca...

  asta pregatea si Vladutz.. sa puna oameni capabili.. capabili sa treaca macar de un examen scris...
  • -9 (17 voturi)    
   Sigur! (Luni, 10 mai 2021, 12:12)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Și lista poate continua, de exemplu, niște resentimente kaki.
   • -5 (9 voturi)    
    Subiect "Ord 397/836/18 și HG 140/18". Bataie joc! (Luni, 10 mai 2021, 17:06)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui muvis

    Cei care au făcut subiectele și-au bătut joc de candidați. Ce om normal tine minte un noian de ordine, hotărâri de guvern, actualizări și modificări. Este ca și cum la examenul de șofer i-ai cere candidatului sa enumere zeci de reguli de la diverse capitole ale legislației rutiere în loc sa-i dai sa rezolve probleme practice (asa cum se procedează de fapt la test, adică ce faci concret în diverse situații care apar în trafic).

    Citat (Subiect - unul din cele 10!!):
    "1. Enumerați criteriile de internare pentru asistența medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă, respectiv spitalizare de zi, conform Ordinului nr. 397/836/2018 din 27 martie 2018 - privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pechetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, actualizat cu modificările și completările ulterioare."
  • -22 (44 voturi)    
   lasa-ne ba cu Vladutzu tau.. (Luni, 10 mai 2021, 12:27)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   .. ca am vazut cu totii cat de capabil a fost. el credea ca ministerul se conduce cu postari pe facebook.
   • +13 (29 voturi)    
    mda (Luni, 10 mai 2021, 13:03)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    asta v-a zis dinozaurii din PNL. PSD.. adica USL

    dar nu`i nimic.. timpul le va dovedi pe toate
    • +10 (10 voturi)    
     nu-i mai (Luni, 10 mai 2021, 15:20)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

     raspunde cainelui dresat la circul pesedac. El oricum nu gandeste. Se vrea a fi un gica contra pesedac plin de ironie ninteligenta si sarcasm, dar sfarsete mereu in desuetudine.
    • 0 (2 voturi)    
     Adica USR (Marţi, 11 mai 2021, 12:05)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

     nu va mai intra la guvernare,dupa alegerile din 2024.Oricum va faceti iluzii:indiferent de cine va conduce Casele de sanatate,jaful si furaciunile vor continua nestingherite.Voi nu stiti ca functionarii din subordine au''afacerile''lor si nu le pasa de sefi?.Pana se prind astia de cum merge treaba,a trecut mandatul.Se redirectioneaza spagile.Atat!.Pentru omul de rand redistribuirea spagii nu are nici un efect:doctorii din spitale vor cere in continuare plicul,nu-l dai mori cu zile.La CNSAS functionarele vor avea acelasi tupeu,vor vorbi in continuare urat cu petitionarii si nu vor rezolva cererile primite desi au trecut 6 luni de la depunerea lor.
  • -13 (31 voturi)    
   Chiar asa? (Luni, 10 mai 2021, 12:32)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Pai atunci cum se face ca imediat dupa debarcarea lui Voiculescu, noua ministreasa a putut organiza concursurile fara nicio problema?
   A disparut oare, peste noapte, mafia din sistemul de sanatate?
   Cred ca numai "lumea debila" isi imagineaza asa ceva.
   • +13 (17 voturi)    
    Nu ministru a organizat concursurile (Luni, 10 mai 2021, 13:21)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Cel care a impins inainte treaba este noul sef al Casei de Sanatate, adica Adrian Gheorghe, 35 de ani, economist senior în domeniul sănătăţii la Imperial College London, doctorat la Universitatea din Birmingham.

    A fost numit in post la propunerea lui Vlad Voiculescu in 2021. Concursurile erau deja stabilite si aveau calendar clar, inainte de debarcarea lui Vlad Voiculescu. Adica nu se mai putea face nimic pentru a le anula.

    Acum e de vazut cum vor incepe sa arate presiunile media asupra lui Adrian Gheorghe. Caci e inevitabil. Prea multe interese, prea multi bani in joc (miliarde de euro)
   • +9 (11 voturi)    
    toata metodologia (Luni, 10 mai 2021, 15:24)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    concursului si tematica erau deja facute. Ca doar nu crezi ca actualul ministru a avut timp mai mult decat de niste tuse finale? Dar deh, totul gramada pe Voiculescu, ca asa a fost ordinul si inca nu ati primit ordinul sa va decuplati.
    Apropo, cum e cu afirmatia lui Voiculescu in privinta discrepantelor in raportarile deceslor de Covid, confirmate de declaratiile actualului ministru?
  • +26 (30 voturi)    
   Impostura este normalitate in Romania (Luni, 10 mai 2021, 12:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Profesorii pica examenele de titularizare, dar raman in functie, politistii nu cunosc legile, dar au doctorate.. Peste tot este la fel.

   Sub indrumarea fostilor comunisti, s-a perpetuat dupa '89 modelul PCR - pile, cunostinte, relatii. Indiferent ca s-au numit mai tarziu FSN, PSD sau au preluat numele partidelor istorice, impostura a fost baza noului sistem. In ministere sunt fix aceiasi angajati de zeci de ani, indiferent guvern. Experienta maxima in plimbat dosare si blocat reforme.

   Realist vorbind, este imposibil azi sa vorbim despre reforma sistemului fara sa includem in reforma si o buna parte din acesti impostori. Daca ii dai pe toti la o parte, nu mai ramane nimic... Ce sa angajezi? Pensionari? Chelnerite cu 5 ani de experienta la Master..Club?
  • -8 (26 voturi)    
   Au luat care au memorat ca la comentarii literare! (Luni, 10 mai 2021, 12:58)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Enumerati, prezentati, descrieti, totul este învățare ca papagalul a unor regulamente, legi, etc. Ca sa fii director este nevoie de mult mai mult decat o memorie de invidiat. Trebuie sa știi cum sa interactionezi cu subalternii, sa fii un bun organizator, sa iei decizii preponderent corecte, sa ai autoritate, etc., etc., calități care sunt esentiale si nu pot fi verificate la un test. Dacă se va aplica metoda examenului corect pentru accesul la toate posturile de director, la stat, vor ajunge în funcții de conducere persoane foarte nepotrivite pentru pozițiile respective, adică, ca sa rezum, țara va începe sa fie condusă de nebuni.

   Citat:
   " "Enumerați documentele care atestă calitatea de asigurat și criteriile de internare în spital." Subiectele de la concursul pentru directorii caselor județene de asigurări de sănătate, picat de 28 din 33 de candidați "
   • +14 (16 voturi)    
    cei care sunt salariati la casa nu au raspuns (Luni, 10 mai 2021, 13:15)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    corect pentru ca, in realitate, cei de la casa de sanatate cer si alte documente, pe langa cele prevazute de lege!
   • +11 (17 voturi)    
    învățare (Luni, 10 mai 2021, 14:13)

    manuelas [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    Ca să fii bun organizator și să iei cele mai bune măsuri trebuie să știi. Nu te duci acolo să înveți legile. Te duci să le aplici. Ce să caute unul care habar nu are de sistem? Calitățile se obțin din activitate, iar activitatea înseamnă știință. Când pui inși care nu au nici măcar capacitatea de a reține niște norme, cum să funcționeze sistemul? Ce să mai vorbim de reformă? Când omul nu are informații din și despre sistemul de sănătate, și nu numai, ce să reformeze? Pentru el toate sunt niște necunoscute, nici măcar nu bâjbâie, ci merge „în orb”. De ce ne este frică să învățăm? Așa ne-am pierdut abilitățile intelectuale, lăsându-i pe alții să judece, în interesul lor, și preluându-le raționamentele, cel mai adesea, greșite.
 • +18 (18 voturi)    
  care este salariul la (Luni, 10 mai 2021, 11:36)

  vital [utilizator]

  functia respectiva?
  • +8 (8 voturi)    
   10000 (Luni, 10 mai 2021, 12:46)

   Cintezoi [utilizator] i-a raspuns lui vital

   10000 pe lună, din declaratia de avere pe anul 2020.
   • +2 (12 voturi)    
    salariul de baza.. (Luni, 10 mai 2021, 14:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Cintezoi

    La care se va adauga acum si sporul de memorare..
 • +35 (37 voturi)    
  Asta spune multe (Luni, 10 mai 2021, 11:37)

  Milka Man [utilizator]

  despre cat de calificati sunt cei care conduc CNAS si de cat de mult li se rupe de concursuri si habar nu au ce responsabiliti au sau cu ce ocupa de fapt institutiile pe care le conduc. Asa se intampla cand toate numirile se fac politic. Sa curga banii!
 • +26 (36 voturi)    
  daca le pica intrebarea... (Luni, 10 mai 2021, 11:41)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .."care este spaga minima" toti stiau raspunsul.
 • +31 (35 voturi)    
  Esti incapabil sa raspunzi la astfel de intrebari (Luni, 10 mai 2021, 11:50)

  sile_v [utilizator]

  Dar te prezinti cu tupeu maxim la concurs, pentru ca estie deja in functie. Ai fost pus acolo prin sprijn politic 100%, pregatirea ta profesionala fiind nula.

  Cam aici am ajuns cu capturarea statului roman. De la nivelul asta colosal (acest oameni nuli profesional ar vaea pe mana miliarde de euro anual) pana la ultimul director de dispensar sau scoala de tara.

  Toti trebuie pusi acolo de partid. Cu cat sunt mai slabi profesional, cu atat mai bine. E garantia ca or sa raspunda la comenzi.
 • +29 (31 voturi)    
  Romania pe mana imbecililor (Luni, 10 mai 2021, 12:02)

  chihlimbar [utilizator]

  Cat de pe fata e situatia, in Romania prostia a condus si probabil va mai conduce, urmare a vointei populare exprimata prin vot democratic. Starea asta e in concordanta cu rezultatul mediei aritmetice peste nivelul de educatie al tuturor romanilor.
  • +8 (12 voturi)    
   Viitorul suna bine, (Luni, 10 mai 2021, 12:37)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui chihlimbar

   dar peste hotare, ca romanii vor hoti la putere, PSD, PNL si AUR.
 • +19 (25 voturi)    
  Ce subiecte grele! (Luni, 10 mai 2021, 12:09)

  TheRealGicaContra [utilizator]

  Evident ca au vrut sa-i pice!
 • +10 (12 voturi)    
  propunere (Luni, 10 mai 2021, 12:11)

  AM1981 [utilizator]

  daca tot au picat, macar sa li se dea o foaie cu subiectele si sa fie obligati sa le citeasca, poate mai afla si ei ceva (cei care au picat/lipsit).
 • -15 (19 voturi)    
  concurs (Luni, 10 mai 2021, 12:11)

  John_Re [utilizator]

  ca pe vremea lui ceausescu. hehe.

  aka baietii trebuie sa aiba memorie buna, sa poata sa reproduca in stil Xerox ce au citit.

  asta-i stilul si prin facultati. de-asta sunt toate la nivelul lumii a 3-a.

  :)))
  • +11 (11 voturi)    
   numai ca aia nu au fost in stare nici de asta (Luni, 10 mai 2021, 13:15)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   numai ca o buna parte din aceia numiti in functiile de director nici de acea memorare mecanica nu au fost capabili.
 • -10 (20 voturi)    
  Examene (Luni, 10 mai 2021, 12:25)

  slakeritul [utilizator]

  Imi cer scuze ca fac nota discordanta cu majoritatea comentatorilor. Da, desigur ca e bine sa fie examen, dar intrebarile enuntate sunt pe specificul exmenului romanesc axat pe toceala si nimic altceva. Candidatii au primit list de prerequistes inainte de examen sa stie pt ce trebuie sa se pregateasca? Sau ne asteptam ca toti din sistemul medical sa enunte pe de rost criterii din ordine si legi.

  Nu zic ca parte din cunostintele respective nu ar trebui stiute de candiati, dar e aiurea ca in sec 21 intrebarile sa fie enumerati lista de 10 puncte din legea sau ordinul etc.
  In afara de intrebarea 10, nu exista nici un fel de test de leadership, de oragnizare manageriala, de project management, chestii la fel de importante pt un director ca si legile respective.

  Imi pare rau sa zic, dar din pc meu de vedere facem un v2.0 a formelor fara fond. Acum ma intreb cum de au luat cei 5, au stiut ce trebuie sa toceasca dinainte?
  • +18 (26 voturi)    
   dar sa citeasca trebuie sa stie ? (Luni, 10 mai 2021, 13:05)

   rtibv [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   Dar ce crezi tu ca ar trebui sa stie un director in domeniu ?

   Pai ce imi spui tu e ca un profesor de matematica n-ar trebui sa stie tabla inmultirii.

   Mie mi se pare de bun simt examenul.

   Adica, daca tu aprobi banii pentru un asigurat, macar sa stii pentru dumnezeu daca omul ala e asigurat sau nu?
  • -9 (17 voturi)    
   asta am zis si eu (Luni, 10 mai 2021, 13:06)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   si am luat minusuri.

   daca le spui la astia ca in America de Nord la examene ti se da lista cu formule pt ca nu memorarea e scopul unui examen zic romanasii ca vorbesc prostii. :)))

   memorare memorare memorare. asta e romania. cine are memorie mai buna castiga. nu s-a schimbat nimic in 30 de ani. culmea e ca mai vor si performanta. :)))
   • +15 (19 voturi)    
    Ce vorbim moi aici? Formule? Memorare? (Luni, 10 mai 2021, 13:35)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Intrebarile erau banale.

    Nici sef de serviciu in casa de sanatate nu ar trebui sa fii daca nu poti raspunde cand esti intrebat ce servicii de sanatate nu se deconteza sau care sunt programele nationale de sanatate curativa.

    Ce mai putea sa ii intrebe? Ce fel de cafea prefera? De cati ani sa fie secretara? Ce marca de Mercedes prefera ca masina de serviciu?
    • -6 (10 voturi)    
     cand traiesti in Ro (Luni, 10 mai 2021, 15:25)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     ti se pare normal.

     daca depasesti granita iti rupi gatul pt ca leadership slills nu inseamna memorare de legi.

     memorarea aia poate fi buna cel mult pt manuitorul de hartii si pt fata de la xerox care nu iau spor de calculator.

     sorry pt sarcasm :))
     • -4 (6 voturi)    
      Exact. (Luni, 10 mai 2021, 22:08)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

      Exact.

      Si, daca te uiti la raportul +/- pe care-l ai acum, 4 minus si 2 plus. realizezi de ce nu are nicio sansa tarisoara aia: generatia tanara e atat de talibanizata incat nici nu accepta ca poate fi altfel, ca, daca vor progres, trebuie sa schimbe niste mentalitati din epoca de piatra. Printre mentalitatile arhaice este si tipul asta de organizare a concursurilor/selectiei de manageri.

      Degeaba se plimbaresc prin facultati, prin Gheboaia si Patlagelele, degeaba ies doctori de Ceamurlia,
      ...n-a citit unul un singur capitol despre psihologia adultilor si psihologia pregatirii/verificarii adultilor...
      ei o tin ca la clasa a 6-a, cu concursuri copilaresti, proiectate de niste idioti si corectate/verificate de niste imbecili.
      N-a priceput niciunul ca jumatate din posturi AU FOST BOICOTATE de catre toti candidatii posibili, chiar de cei ai lor, USR-isti.

      Dar stii ceva, asa va ramane situatia si peste 20 de ani.
     • +3 (3 voturi)    
      imi inchipui (Marţi, 11 mai 2021, 12:16)

      RMML [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

      Imi imaginez ca in SUA toti managerii din casele de sanatate au leadership skills (coordoneaza echipe diverse, concep strategii de dezvoltare si investitii, concep bugete si cheltuieli inovatoare , propun schimbari de legislatie), dar la noi CNAS are un buget dat si tot ce trebuie sa faca este sa aplice legea ; nu e nevoie sa fi Napoleon , zic eu
      dar da, ar fi bine sa cunosti legea pe care trebuie sa o aplici
      • -1 (1 vot)    
       Pai pune un tonomat, nu un lider (Marţi, 11 mai 2021, 14:51)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui RMML

       "... dar la noi CNAS are un buget dat si tot ce trebuie sa [managerul] faca este sa aplice legea... "
       ------------------------------------------------------------------
       Pai pune un tonomat, nu un lider.

       Uita-te la cerintele "concursului": "enumerati, descrieti, prezentati,etc" ....
       ...si citeste si criteriile de evaluare: "Anexa 4 la normele metodologice, codul de conduita, Sectiunea 2, pct 2 si 3 (a-i)
       [scopul=1pct], [9principii x 1pct/principiu=9pct].
       ----------------------------
       Nu te mai chinui: pune direct un tonomat: bagi fisa si recita legea pe care vrei sa o asculti/aplici. Nu oboseste, nu se poate corupe, lucreaza de la distanta si nu face COVID. Nu vezi cate avantaje?
  • +15 (17 voturi)    
   Oare ce ar fi trebuit sa ii intrebe? (Luni, 10 mai 2021, 13:28)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   In ce data suntem? In ce an suntem? In ce tara? Pe ce planeta?

   Intrebarile de mai sus sunt atat de banale incat orice angajat normal cu studii superioare care lucreaza la o casa de sanatate ar putea sa raspunda. Ce e de tocit aici?

   Habar nu ai care sunt serviciile medicale care NU sunt decontate? Pai maine inseamna ca o sa pui semnatura pe niste aberatii de deconturi, ca nu stii nici macar asta.

   E ca si cand imi spui ca nu poti intreba un profesor de matematica o inmultire simpla, ca nu trebuie sa memoreze el asa ceva. Are calculator la telefon. Aberatii
  • +10 (10 voturi)    
   prerequistes zici? (Luni, 10 mai 2021, 15:54)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   Pare ca e nevoie de indrumare pentru ca un director la sanatate sa stie care sunt condittile pentru a interna pe cineva, sau sa stie pana unde poate merge cu cheltuielile pentru acea persoana! E vorba de un director din domeniul sanatatii nu de un director la salubrizare!
 • +15 (23 voturi)    
  E clar (Luni, 10 mai 2021, 12:32)

  gogu70 [utilizator]

  Cred ca singura solutie este administrarea privata a acestor foduri uriase cu oameni scoliti, ca la fondurile de pensii Pilon II si III pentru eficientizarea cheltuielior intr-o prima faza si oprirea jafului

  P.S. pentru fanii Badea, Gadea si Civica - Administrare privata banilor nu este acelasi lucru cu vandut tara, sau furat banii romanilor si aruncare lor din spitale pe strazi
  • 0 (2 voturi)    
   Ba da! (Marţi, 11 mai 2021, 14:23)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui gogu70

   Administrarea privata a banilor in sanatate inseamna exact furatul banilor de la romani;aceasta administrare privata ne va lasa pe toti sa murim la poarta spitalelor.Cred ca esti un USR-ist mizerabil.Tocmai asta vrea Barna:sa puna mana pe banii din sanatate in sistem privat.Sa vina mai repede anul 2024:vom scapa atunci de neomarxisti.
 • +9 (9 voturi)    
  peștele de la cap se-mpute (Luni, 10 mai 2021, 12:33)

  clencix [utilizator]

  Cât timp mai există funcții politice la care să se admită fără credențiale de merit, proștii promovează tot de-ai lor. Oricât de prost ar fi, tot știe că sub el trebuie să fie cineva care să nu se priceapă să-l dea jos. Soluția este ca pe toate funcțiile politice să fie criterii de merit. Proștii să nu considere toți deștepții hoți, unii au drepturi mai multe că și le-au câștigat pe drept. Toți câștigă dacă te conduce unul cu minte.
 • +6 (14 voturi)    
  Problema e ca... (Luni, 10 mai 2021, 12:55)

  Cataleya [utilizator]

  ...nici macar cei 5 care au trecut examenul n-au prea stralucit, daca 3 dintre ei au trecut cu punctajul minim necesar de 70 de puncte dar nu peste 80..
  In mod normal pt o functie atat de importanta trebuiau sa candideze cel putin 5 pe un loc, iar batalia sa se dea intre cei care au obtinut peste 90 de puncte, nu sa fie admisi cei care cu chiu cu vai au reusit sa faca 70.
  Ma gandesc ca nu are cum sa fie mare diferenta intre cei care pica examenul cu 69 de puncte si cei care trec cu 71 sau 72.
  • +8 (10 voturi)    
   Problema e ca cei competenti NU se baga (Luni, 10 mai 2021, 13:31)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Pentru ca pana acum a iesit rau pentru ei.

   Te bagi la un concurs aranjat? Tot se va gasi o cale sa pierzi concursul si toti din sistem or sa iti faca viata un chin ani de zile dupa aia pentru ca ai indraznit sa te duci la concurs de capul tau, fara proptele politice, ca sa strici tu aranjamentele.

   Aici e de vazut daca putem schimba asta. Tare as vrea sa vad cine se prezinta la o noua runda de concurs.
  • -4 (6 voturi)    
   de unde (Luni, 10 mai 2021, 17:22)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   ca si subiectele ridica semne de intrebare..... e totusi absurd sa ceri la un examen pentru un astfel de post sa iti recite din legi si ordine.

   Nu de acolo reiese capacitatea de conducere, gandirea strategica si alte astfel de bla bla-uri
 • -10 (14 voturi)    
  Care a fost bibliografia? (Luni, 10 mai 2021, 12:57)

  lasa [utilizator]

  Ca sa putem judeca in mod corect, un examen, ar trebui sa stim si ce bibliografie au avut candidatii. Nu oricine se poate descurca prin HM sau OM, fara sa fie specificate.
  E adevarat ca la nivelul asta, trebuie sa aiba si cunostinte de management dar s-au cerut niste notiuni specifice, unde nu era potrivit sa faca presupuneri.
  Ramane intrebarea :de ce alti demnitari nu trec si ei (nu formal) un test de cunostinte legislative si manageriale? Macar Constitutia....
  • +11 (11 voturi)    
   concursul a fost pentru functionari publici! (Luni, 10 mai 2021, 13:20)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   care ”alti demnitari”?
  • +10 (10 voturi)    
   Judecata corecta (Luni, 10 mai 2021, 14:24)

   <> [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Bibliografia de concurs cuprinde 25 referinte bibliografice, mai putin decat pentru concursurile de directori de la Apele Romane sau directori de scoli si licee.
   Iata bibliografie pentru postul foarte bine platit (peste 10000 Ron/net lunar) de director CJAS:

   http://www.cnas.ro//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/210405130548.pdf

   E rezonabila nu-i asa, Bibliografia, pentru un candidat care nu-i slab de minte?
  • -4 (4 voturi)    
   Aceste subiecte (Luni, 10 mai 2021, 17:23)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   nu au legatura cu capacitatea de management, ci cu memorarea
   • +4 (4 voturi)    
    Voi nu sunteti cu mintile acasa (Marţi, 11 mai 2021, 14:30)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Cum sa conduci ceva ce nu cunosti?Ce capacitate de managment sa ai cand esti o nulitate de om.Daca lucrai in sistemul de asigurari,raspunsul la intrebari venea firesc:legile respective au fost date de-a lungul tmpului si lucrand acolo le-ai folosit la rezolvarea problemelor.Daca e sa vorbim de management:orice mare CEO isi desemneaza succesorul dintre cei aflati de mult timp in activitatea respectiva,unul care a demonstrat pregatire si spirit antreprenorial.
 • +8 (10 voturi)    
  Ceea ce e ingrijorator.. (Luni, 10 mai 2021, 13:50)

  vladzy [utilizator]

  Ceea ce e ingrijorator nu e ca directorii interimari au picat examenul, asta era de asteptat..ceea ce e mai ingrijorator este ca nu s-au inscris mai multi profestionisti la concurs..atata timp cat oamenii capabili fug de joburile la stat (uneori chiar din tara), speranta ca lucrurile sa-si revina va ramane foarte mica..
 • -7 (9 voturi)    
  oare (Luni, 10 mai 2021, 13:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  ministresa sanatatii stia sa rezolve subiectele?
 • +9 (15 voturi)    
  ce jale, ce nenorocire... (Luni, 10 mai 2021, 14:47)

  comentacu [utilizator]

  Urla pesedistii ca a fost examenul greu...
  Bai panaramelor, managementul la stat e diferit de cel al unui SRL cu max. 2 angajati (sofer si amanta deghizata in secretara) care face milioane de euro cifra de afaceri din licitatii cu statul. La asta sunteti buni, nu am indoiala dar la stat e un picut altfel. Trebuie sa stii legile. Si ele nu sunt greu de stiut daca ai lucrat in sistem.
  Daca esti parasutat de la pompe funebre, sigur ca e greu.
  O astfel de institutie trebuie condusa de un om care are min. 7 ani in acea institutie, si a condus un departament important min. 3 ani.
 • +4 (4 voturi)    
  Urgenta e gratuita (Luni, 10 mai 2021, 18:19)

  MDK [utilizator]

  Atata timp cat la Urgenta nu se face diferenta intre asigurat si neasigurat toata Romania se duce la urgenta sa primeasca servicii medicale “gratuite” platite de fapt din banii asiguratilor. Eu ca si asigurat daca ma duc in urgenta stau la rand cu neasiguratii. Avand in vedere ca 70% din serviciile medicale prestate sunt numai “urgente” aici este gauradin sac.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by