Comisia de Sănătate, condusă de Nelu Tătaru, singura comisie parlamentară care nu s-a reunit în nicio ședință fizică sau online în acest an. Explicațiile fostului ministru

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 27 aprilie 2021, 8:01 Actualitate | Sanatate


Nelu Tataru
Foto: Agerpres
​Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Locul unde se face și se desface tot ce înseamnă modificare legislativă în domeniul sănătății - Camera Deputaților este for decizional în cazul legislației pe sănătate. Comisia de Sănătate este condusă, de 4 luni, de Nelu Tătaru (PNL), medic și fost ministru al Sănătății. Sursele HotNews.ro spun că Nelu Tătaru a primit această funcție drept "consolare" după ce a părăsit, în decembrie, conducerea Ministerului Sănătății. Ce a făcut însă Nelu Tătaru ca președinte al Comisiei de Sănătate, în cele 4 luni de când ocupă această funcție? A reușit performanța să fie singurul președinte de comisie parlamentară care nu a convocat nicio ședință cu prezență fizică sau măcar pe Zoom, au declarat câțiva membri ai comisiei, pentru HotNews.ro. "Se fac ședinte în plen cu sute de oameni și nu faci ședință la comisie cu 15-20 de oameni", acuză un membru al comisiei.

HotNews.ro a vorbit și cu Nelu Tătaru, pentru a explica motivele care au dus la această decizie. Fostul ministru a motivat că a preluat acest obicei, de a organiza ședințele comisiei exclusiv pe Whatsapp, de la vechea conducere a comisiei: "Este același procedeu care se făcea și în legislatura trecută, în ultimul an (la începutul pandemiei - n.red.), această discuție pe grupul de Whatsapp al comisiei."

O parte dintre membrii comisiei au confirmat pentru HotNews.ro că ședințele comisiei se organizau tot pe Whatsapp și anul trecut, în primele luni ale pandemiei, când președintele Comisiei de Sănătate era Florin Buicu (PSD). La acea vreme însă, parlamentarii și angajații Parlamentului nu erau vaccinați. În plus, o parte dintre membrii comisiei spun că au cerut încă de atunci, fără succes, ca ședințele să se desfășoare măcar pe Zoom.

În plus, Nelu Tătaru mai spune că sala de ședințe a Comisiei de Sănătate este mult mai puțin spațioasă decât a altor comisii. După Paști, fostul ministru promite că ședințele comisiei se vor relua în format mixt - prezență fizică și online.

Toate comisiile parlamentare își anunță programul și ordinea de zi pe site-ul Parlamentului. Nelu Tătaru, doar pe grupul de Whatsapp


Săptămâna aceasta, comisiile parlamentare au afișat pe site-ul Camerei Deputaților programul - data și ora la care se reunesc în ședință - și ordinea de zi. De pe listă lipsește, ca în fiecare săptămână, chiar dacă suntem în plină pandemie, tocmai Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților, al cărei președinte este Nelu Tătaru:"Se fac ședințe în plen cu sute de oameni și nu faci ședință la comisie cu 15-20 de oameni"


Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților este singura comisie parlamentară care nu are nici ședințe fizice, nici pe Zoom, chiar dacă la ședințele de plen participă fizic sute de parlamentari. În plus, majoritatea parlamentarilor și a funcționarilor angajați la parlament sunt vaccinați.

Ședințele se țin în scris, pe Whatsapp, însă fără ca proiectele să fie dezbătute sau cu dezbatere foarte sumară. Practic, președintele comisiei, Nelu Tătaru, anunță în scris, pe grupul de Whatsapp, data și ora ședinței și ordinea de zi. Membrii comisiei sunt invitați să își exprime votul pe proiectele aflate pe ordinea de zi, însă fără a le și dezbate, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, în mod normal, în ședintele comisiei, au explicat pentru HotNews.ro câțiva dintre membrii comisiei.

Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS, membru al Comisiei de Sănătate și fost vicepreședinte al acesteia, în legislatura precedentă și-a exprimat, de altfel, nemulțumirea față de acest stil de lucru. A propus ca ședințele să se țină măcar pe Zoom și a cerut explicații de la președintele comisiei, Nelu Tătaru, însă fără să primească răspuns.

"Se fac ședinte în plen cu sute de oameni și nu faci ședință la comisie cu 15-20 de oameni", acuză Emanuel Ungureanu, subliniind că măsura nu are nicio justificare, în condițiile în care atât parlamentarii, cât și funcționarii de la Parlament, sunt vaccinați împotriva COVID-19.

Tudor Pop, deputat USR-PLUS și membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie, acuză faptul că lipsa dezbaterilor riscă să ducă la o "deprofesionalizare" a membrilor comisiei, care sunt puși în situația de a vota proiecte fără a le dezbate. În plus, subliniază Tudor Pop, parlamentarii din Comisia de Sănătate sunt lipsiți, practic, de principala atribuție, pentru care au fost aleși în Parlament: să dezbată modificările legislative și să își poată spune părerea pentru îmbunătățirea acestora.

Faptul că ședințele sunt anunțate exclusiv pe Whatsapp și tot acolo se și desfășoară este confirmat și de Florin Buicu, deputat PSD și fost președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie până astă iarnă, în prezent vicepreședinte al acesteia. Florin Buicu spune că decizia i-a aparținut președintelui comisiei, Nelu Tătaru, care anunță pe Whatsapp data ședinței, ora, ordinea de zi și îi invită pe membrii comisiei să voteze și să își spună parerea pe grupul de Whatsapp. Doar Nelu Tătaru, căruia i-a aparținut decizia, este în măsură să o și explice, mai spune Florin Buicu. După Paști, ședințele Comisiei de Sănătate ar urma să se reia în format fizic sau mixt - cu prezență fizică și prezență pe Zoom - adaugă Florin Buicu, vicepreședintele comisiei.


Nelu Tătaru: "Proiectele de lege se pot dezbate în ședința de plen"


Comisia de Sănătate este cea care avizează pozitiv sau negativ tot ce înseamnă modificări în legislația pe sănătate. Chiar dacă acest aviz este consultativ, rolul președintelui comisiei este unul cheie - el este omul care decide ce proiecte împinge la vot în plenul Camerei și ce proiecte stau cu lunile sau chiar cu anii la sertar. La Comisia de Sănătate din Camera Deputaților spre exemplu, cel mai celebru proiect de lege care zace de ani de zile la sertar este proiectul Legii vaccinării. De aproape 4 ani (din august 2017) acest proiect stă în Parlament fără a ajunge la votul final, în plenul Camerei Deputaților. Nici Nelu Tătaru, venit la conducerea Comisiei de Sănătate după Florin Buicu (PSD) nu a pus proiectul pe ordinea de zi a plenului, pentru vot final.

HotNews.ro a reușit să ia legătura, după multe ore de încercări, și cu Nelu Tătaru, pentru a explica motivele care au dus la această decizie - ședințe exclusiv în scris, pe Whatsapp. Nelu Tătaru a motivat că a preluat acest obicei, de a organiza ședințele comisiei exclusiv pe Whatsapp, de la vechea conducerea: "Este același procedeu care se făcea și în legislatura trecută, în ultimul an (la începutul pandemiei - n.red.), această discuție pe grupul de Whatsapp al comisiei. Sala de ședințe este destul de mică, cea a Comisiei de Sănătate, și am avut două experiențe tare neplăcute, la audierea ministrului Sănătății și pe buget, când nu am avut nicio distanțare și nu s-a respectat nicio regulă în pandemie. Pe grupul de Whatsapp se postează cu o săptămână înainte toate materialele, pe care le vede toată lumea, la comisie sunt săli de studiu individual, separate, unde pot veni membrii comisiei, pot studia material, își pot da opiniile. Iar în ziua în care este programată comisia, este pentru exprimarea votului. Toți colegii mei parlamentari au birouri la comisie unde pot veni și pot discuta orice", a declarat Nelu Tătaru, pentru HotNews.ro.

După Paști, fostul ministru promite că ședințele comisiei se vor relua în format mixt - prezență fizică și online: "În condițiile în care și în București a început să scadă indicele, săptămâna viitoare vom avea studiu individual, pentru că este după Paști, iar peste două săptămâni vom încerca un format mixt - o parte dintre noi să venim la sala de ședință, asigurând oarecum distanțare pentru cei care vor veni, cât și în format online."

De asemenea, fostul ministru al Sănătății afirmă că, deși în comisia de specialitate sunt dezbătute mai puțin, proiectele de lege sunt "se pot dezbate în ședința de plen. În comisie, fiecare dintre membrii comisiei dă un vot după ce studiază materialul. Ce este prost este că în comisie se dă un vot politic. Și am spus că poate reușim ca în Comisia de Sănătate să ne debarasăm un pic de politic și să dăm un vot totuși profesional. În momentul acesta suntem destul de puțini care suntem pe profesie. Comisia are 25 de membri, dar nu toți sunt medici."

L-am întrebat pe Nelu Tătaru dacă a fi medic este o condiție pentru a fi membru al Comisiei de Sănătate. "Este o condiție ca să poți dezbate", a fost răspunsul fostului ministru al Sănătății.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14877 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Constantin Dina sa fie cauza ? (Marţi, 27 aprilie 2021, 8:05)

  un domn [utilizator]

  Acesta este consilier al Dl Tătaru din februarie 2021, coincidență?
 • +30 (34 voturi)    
  Tataru a umplut spitalele cu oameni din PNL! (Marţi, 27 aprilie 2021, 8:06)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Pur si simplu a numit toti incompetentii si idiotii din PNL, un PSD vopsit.
  Achizitile facute de UNIFARM deja sunt cercetate de DNA. Tataru e om de partid, n-a fost niciodata altceva. Tipic uselist.
  • +4 (18 voturi)    
   da, dar putea sa fie mai rau (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:43)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   putea sa fie PSD (argument pentru prosti, desigur)
   • +8 (16 voturi)    
    Mai rau? (Marţi, 27 aprilie 2021, 10:06)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    I wonder. Ce e mai rau decit foarte rau? Un rau de culoare diferita? Nu ma incalzeste.
   • +8 (14 voturi)    
    Poate n-ai inteles inca! Iti desenez daca vrei! (Marţi, 27 aprilie 2021, 10:43)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    PNL si PSD, aceeasi mizerie! Nu mai exista pentru mine raul mai mic! Nu ma mai prezint la vot cand sunt candidati doar de la PSD, PNL sau AUR.
    • +1 (5 voturi)    
     dar trebuie (Marţi, 27 aprilie 2021, 15:00)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     să recunoști că pesedacii sunt ași, iar penaliștii sunt la foarte mică distanță în spatele lor (cum ar zice un comentator de atletism, le suflă în ceafă), pe locul 2.
  • +8 (10 voturi)    
   Si DSP (Marţi, 27 aprilie 2021, 12:24)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   a fost un activist tipic de partid, heirupist, clientelar si o mediocritate profesionala
  • 0 (0 voturi)    
   si nu doar spitalele (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:41)

   cetatean13 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   Antibiotice Iasi, Curentul zice ca si pe la RAR Vaslui (unde recent a facut perchezitie DNA-ul) si poate mai sunt si altele de care nu stim...

   Chiar asa....oare cineva cerceteaza cum e cu numirile alea?
 • +29 (37 voturi)    
  singura preocupare fiind demiterea lui vv (Marţi, 27 aprilie 2021, 8:07)

  Antenistontel [utilizator]

  pentru ca a ”starnit musuroiul”!
  • -10 (18 voturi)    
   da-mi pace cu incompetentul vostru (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:45)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Vanator de functii care n-a facut absolut nimic cat a stat la minister, nici macar nu stia ce ordine a dat ministerul anul trecut si sunt inca in vigoare. Mai lasa-ne cu VV-ul vostru ca a fost praf.
   • +10 (16 voturi)    
    a ridicat plafonul pt mancarea pacientilor (Marţi, 27 aprilie 2021, 12:15)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    a dat dreptul rudelor sa isi viziteze membrii familiei in spitalele covid, a schkmbat directori din functie, a semnat contractul pt spitalul NOU de la iasi, a pregatit documentatie pt alte spitale

    a facut multe dar din pacate a comunicat prost si lumea crede ca nu a facut nimic
    • +5 (7 voturi)    
     even more (Marţi, 27 aprilie 2021, 13:45)

     karryne [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     A facut chiar mai multe de-atat.
     Si in doar 4 luni.
     Este fascinant cum unii inchid ochii voluntar cand trec prin viata si pe urma afirma tantosi ca ei n-au vazut nimic...
     • -2 (4 voturi)    
      PSD si PNL au schimbat mai multi directori (Marţi, 27 aprilie 2021, 16:46)

      numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui karryne

      Astea nu sunt realizari, sorry. A dat dreptul rudelor dupa ce i s-a atras atentia ca nu au dreptul, desi era ordin de ministru in aplicare (si doar un incompetent vine la minister si nu cere o lista cu ordinele de ministru care sunt momentan in aplicare). Ce sa zic? Mare realizare ca a semnat un act facut de altii, pentru un spital nou. Nu a comunicat prost, pur si simplu nu a fost un ministru bun.
   • +2 (6 voturi)    
    mă întreb (Marţi, 27 aprilie 2021, 15:04)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    ce competențe ai ca să măsori activitatea unui ministru după 4 luni de la numire, din care 2 luni a fost agasat cu absolut orice doar-doar ar scăpa penaliștii de el. Și asta de când l-a demis pe acel director de la spitalul județean Cluj, foarte bun prieten cu mica lichea Boc.
    • -1 (3 voturi)    
     dar tu ce competente ai (Marţi, 27 aprilie 2021, 16:47)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Ca sa ceri demisia ministrului de interne atunci cand un politist agreseaza doi copii in lift? Hai sictir cu ipocriziile astea, VV nu a stiut nici macar ce ordine de ministru sunt in exercitiu! A trebuit presa sa-l invete!
 • +34 (38 voturi)    
  Nelu Tataru nu e acolo sa faca treaba (Marţi, 27 aprilie 2021, 8:40)

  emil bobu [utilizator]

  El e acolo sa saboteze Sanatatea, fiindca ministrul e de la USR.

  Apoi, Orban si Rares Bogdan vor iesi la TV sa spuna "uite ce rau e la Sanatate", evident, fara sa spuna ca PNL nu face nimic.
 • +14 (24 voturi)    
  . (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:29)

  stoenec1 [utilizator]

  Cumva e tot vina lui Voiculescu. Nu pot explica de ce, dar poate stie domnul prim ministru.
  • -9 (17 voturi)    
   ce motive ai sa-l sustii? (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:45)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui stoenec1

   Ce a facut acest VV incat sa iti placa de el?
   • +8 (14 voturi)    
    Pai sa-ti spun! (Marţi, 27 aprilie 2021, 10:47)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    A schimbat cativa manageri uselisti, a cerut examene pentru casele de sanatate din toata tara, a cerut transparenta cheltuielilor si achizitiilor din sanatate si a taiat banii publici care se scurgeau la televiziuni, inclusiv DIGI 24 care a devenit Antena 24. De acolo i s-a tras, ca puteam sa aflam tot dezastrul facut de PSD si mai ales de PNL in sistemul de sanatate, cum au disparut zeci de miliarde de euro in buzunarele politicienilor din cele doua partide care au distrus Romania timp de 31 si continua sa faca acest lucru.
    • +1 (3 voturi)    
     Da, a cerut o groaza (Marţi, 27 aprilie 2021, 15:35)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Si mie mi se cer multe implementari, sau le pun eu cind e nevoie. Chestia, insa, e ca la mine si compileaza, si livrez, si dam si update si fixuri. VV, not so much.
    • -1 (3 voturi)    
     Aha, inteleg (Marţi, 27 aprilie 2021, 16:49)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Deci realizarile pe care le vezi tu sunt cam asa: a schimbat pe criterii politice cativa directori (adica PNL si PSD sunt zei pe langa el, ca au schimbat mult mai multi). A cerut sa se faca multe chestii. Fain, eu pot sa cer mai multe lucruri ca el in 5 minute, aici pe HN. Nu-mi trebuie 4 luni ca sa cer lucruri, poate chiar mai bune ca ale lui. In concluzie, n-a facut nimic, dar a cerut multe. Nici macar nu stia ce ordine de ministru sunt in exercitiu.
   • +2 (2 voturi)    
    cu siguranta (Marţi, 27 aprilie 2021, 15:13)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    ca daca si el ar fi facutr conferinte pe whatsapp, ar fi fost zburat din post insotit de comentarii pline de ironie. Dar el nu e mirobolantul Tataru (cel de care facea mișto Rafila), membru de baza al penalistilor si al baronilor locali.
 • +19 (21 voturi)    
  Probabil (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:31)

  robyzs [utilizator]

  Probabil ministrul Florin Citu nici nu stie de aceasta Comisie de Sanatate, nici nu ne miram la cat de prost a gestionat PNL aceasta Pandemie, doar sa ne gandim la cate dosare sunt la DNA pentru achizitii fictive si cu dedicatie eu semnat alesii nostri in timp ce noi eram inchisi in casa, doar sa va ganditi la mita lui Costel Alexe, ministrul mediului in Guvernarea Orban si azi Presedintele Consiliului Judetean Iasi, inca in functie si sustinut de PNL, Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Florin Citu si Rares Bogdan.
 • +15 (15 voturi)    
  mda (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:34)

  SoulSearcher [utilizator]

  nea tataru` n`are timp de astea...

  are de umplut pusculita oamenilor de partid.. cat mai tine pandemia asta, si lumea sare cu banu` fara sa se uite.. ca doar na.. e despre sanatate
 • +15 (19 voturi)    
  pnl+psd=love (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:49)

  liviu_ [utilizator]

  ce sa mai zici
  practic cea mai importanta comisie de anu asta freaca menta

  dar sigur... VV e vinovat pentru tot!
  nici nu se vede din alta galaxie ca tot ce face pnl e sa saboteze USR...
  astia ne cred pe toti retardati!
 • +9 (9 voturi)    
  omul e ocupat... (Marţi, 27 aprilie 2021, 11:00)

  comentacu [utilizator]

  Tataru e ocupat cu diverse combinatii, e pragmatic, nu-si pierde vremea pe zoom-uri...
 • +10 (12 voturi)    
  hai viteazule Câţu (Marţi, 27 aprilie 2021, 11:07)

  carmen_i [utilizator]

  Cum, Câţu tace mâlc? Nu se mai enervează, nu mai spune nimic de onoare? Tot Voiculescu este vinovat?

  Încă o dovadă de cât de ipocriti pot să fie cei din PNL. În afară de culoare, sunt tot ca nişte PSD-isti.
 • -1 (1 vot)    
  PNL e speranta Romaniei (Joi, 29 aprilie 2021, 12:07)

  cosmincrd [utilizator]

  Voiculescu demisia !
 • 0 (0 voturi)    
  Si smecherasul asta care a luat fata cu vizitele (Sâmbătă, 1 mai 2021, 9:58)

  deval [utilizator]

  ''de lucru''-de fapt de campanie electorala pe bani publici- era bun de ministru ?!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by