Reprezentanții Spitalului Colentina susțin că afirmațiile care pun la îndoială raportarea corectă a deceselor COVID-19 nu au o bază reală. Reamintim că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a continuat să susțină că în realitate numărul deceselor COVID-19 este mult mai mare, el afirmând că la Colentina, de exemplu, diferența este de peste 500 de persoane.

Spitalul ColentinaFoto: Spitalul Colentina

Spitalul Clinic Colentina - aflat în subordinea Primăriei Capitalei - funcționează ca spital suport COVID din data 27 martie 2020.

După declarațiile lui Vlad Voiculescu, reprezentanții Spitalului Colentina au reacționat printr-un comunicat de presă în care afirmă că toate decesele înregistrate de atunci și până în prezent au fost raportate de către unitatea sanitară "cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmațiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală".

Potrivit unității medicale, din 27.03.2020 și până în 19.04.2021 (ora 9.00), spitalul a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienți COVID-19. Totodată, în aplicația Corona Forms, până la data de 19.04.2021 (ora 14.00), au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19.

"Ambele raportări pot fi verificate și certificate cu ușurință de către autoritățile competente, diferența minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei", adaugă spitalul.

Vlad Voiculescu a explicat din nou, luni, că diferența a fost observată când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și CoronaForms, platforma raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

  • "Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a susținut Vlad Voiculescu, luni, la Europa FM.

El a susținut că astfel de diferențe au apărut, de exemplu, la spitalele Colentina și Rol 2, dar că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".

  • "Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane. Raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…)
  • Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a spus ministrul demis al Sănătății.

Întrebat ce înseamnă o diferență de sute de persoane, Voiculescu a susținut că este vorba despre peste 500.