Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu continuă să susțină că în realitate numărul deceselor COVID-19 este mult mai mare și a exemplificat, luni, cu spitalele Colentina și ROL 2. El a susținut că la Colentina diferența este de peste 500 de persoane și a spus că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

Vlad Voiculescu a explicat din nou că diferența a fost observată când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și CoronaForms, platforma raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

  • "Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a susținut Vlad Voiculescu, luni, la Europa FM.

El a susținut că astfel de diferențe au apărut, de exemplu, la spitalele Colentina și Rol 2, dar că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".

  • "Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane. Raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…)
  • Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a spus ministrul demis al Sănătății.

Întrebat ce înseamnă o diferență de sute de persoane, Voiculescu a susținut că este vorba despre peste 500.