Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, marți, în cadrul dezbaterii "Resetarea sistemului de sănătate: de la experiența din criza Covid, la reformă și modernizare", organizată de Curs de guvernare, despre concluziile la capătul a 3 luni de epidemie de coronavirus în România, "un complex de împrejurări cu care nu ne-am mai întâlnit". Una dintre cele mai mari probleme identificate de Nelu Tătaru este "un management al sistemului deprofesionalizat", el nominalizând aici atât Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Unifarm și Direcțiile de sănătate publică.

Nelu TataruFoto: Agerpres

"Urmează o peroadă grea pentru Ministerul Sănătății", a anunțat Nelu Tătaru, care vorbește despre reorganizarea și comasarea unor direcții din instituția pe care o conduce.

"Gândiți-vă la un DSP oarecum deprofesionalizat (...) Un DSP populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă, la un moment dat. Un DSP care nu putea evalua un management al spitalelor", spune Nelu Tătaru.

"Să găsești în spitale medici și asistenți fără proceduri, fără protocoale, fără să existe dialog între management și personalul medical", a adăugat Nelu Tătaru, care spune despre pandemie că "a fost un moment în care am putut evalua fiecare management pe acolo pe unde am trecut - 10-15% dintre spitale au avut manageri."

Potrivit ministrului Sănătății, în acest moment în sistem "Sunt nereguli care trebuie cât mai curând remediate, încercăm să peticim."

Nelu Tătaru spune că o altă mare problemă pe care a identificat-o este "inexistența unei politici investiționale coerente".

"Cred că cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este politizarea sistemului", afirmă ministrul Sănătății, care spune că "Avem nevoie de un pact pe sănătate."