Asociația Dăruieste Viață - care ridică, exclusiv din donații și sponsorizări, primul spital public de oncologie și radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România - anunță că lucrează la un masterplan pentru refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie. Anunțul a fost făcut joi, într-o conferință de presă, de fondatoarele asociației, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Carmen Uscatu si Oana GheorghiuFoto: Arhiva personala

"Vrem să facem din Spitalul Marie Curie un spital la standarde europene, pentru că nu poți face medicină la standarde europene într-un spital din secolul trecut", au anunțat Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au amintit că Spitalul Marie Curie a fost donat României de statul polonez și spun că acum un ONG va reface de la zero această unitate medicală. După refacerea completă, Spitalul Marie Curie ar urma să fie cel mai mare și mai modern spital pentru copii din România.

Cele două fondatoare ale asociației care construiește primul spital public de oncologie pentru copii, în curtea Spitalului Marie Curie, au spus că lucrează de câteva luni la masterplanul pentru refacerea de la zero a spitalului, alături de managementul unității, de medici și de arhitecți.

Asociația Dăruiește Viață a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu și a început, în 2015, cel mai mai proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția și întreținerea primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Peste 1.700 de companii și peste 260.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de față, contribuind cu peste 15 milioane de euro. Turnarea fundației a început în luna iunie 2018, în curtea Spitalului Marie Curie din București, iar începutul anului 2019 construcția ajunsese la nivelul etajului 2.

În aceste zile, asociația se află în mijlocul unui scandal după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a distribuit o postare pe Facebook a Danei Budeanu. Creatoarea de modă le-a acuzat pe Oana Gheorghiu și pe Carmen Uscatu că nu administrează corect banii din donații și cer investiții de la Ministerul Sănătății: "Ăștia căcare face ei un spital vrea să doneze Pintea un aparat dă radioterapie". Firea, care a distribuit această postare, a susținut că nu îi sunt recunoscute meritele în ridicarea acestui spital, pentru că terenul pe care este construit se află în proprietatea municipalității și valorează 1 milion de euro.