Criză fără precedent la cel mai mare spital din Oradea: Toți cei 40 de medici de la primiri urgențe au demisionat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2018, 14:35 Actualitate | Sanatate


Spitalul Judetean Oradea
Foto: spitaljudetean-oradea.ro
Toți cei 40 de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Oradea, în frunte cu șeful secției, dr. Hadrian Borcea, au demisionat pe fondul scandalului plafonării sporurilor. Plafonarea sporurilor reprezintă, de altfel, mărul discordiei în contextul protestelor recente din sistemul sanitar și al grevei generale anunțate pentru vinerea aceasta. Demisiile celor 40 de medici de la Oradea ar putea fi urmate și de demisiile a 70 de asistenți de la Unitatea de Primiri Urgențe, a declarat pentru HotNews.ro medicul Hadrian Borcea, care nu exclude posibilitatea ca demisii în bloc să aibă loc și la alte spitale din țară.


Medicul Hadrian Borcea:
"Va exploda întreaga tagmă, nu doar a urgentiștilor"

Medicul Hadrian Borcea, șeful demisionar al Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Oradea, a precizat pentru HotNews.ro că soluția acordării de stimulente din fondurile proprii ale spitalelor pentru a compensa scăderile de venituri generate de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, acolo unde acestea există, este doar una temporară, iar în momentul în care acești bani se vor termina, "va exploda întreaga tagmă, nu doar a urgentiștilor, ci a tuturor celor care sunt implicați": "Peste tot s-a mers pe o soluție temporară de compensări și de stimulente care sunt artificiale pentru a trece ziua de azi cu Hotărârea de Guvern. Dacă Hotărârea de Guvern nu relaxează condițiile legale, stimulentele la un moment dat se vor termina, nu vor avea de unde și atunci va exploda întreaga tagmă, nu doar a urgentiștilor, ci a tuturor celor care sunt implicați - terapiile intensive, oncologie, pneumoftiziologie, de foarte multe domenii unde va fi o problemă mare."


Proteste în sănătate / Foto: Sanitas

În ceea ce privește demisiile sale și ale colegilor, Hadrian Borcea a precizat că acestea vor rămâne definitive în cazul în care nu se găsesc soluții, iar principala nemulțumire a demisionarilor nu o reprezintă, potrivit acestuia, scăderea salariilor, ci un "principiu": acordarea sporului de condiții grele de muncă: "Dacă nu se găsesc soluții, soluții care nu sunt de natură salarială, ci e vorba de un principiu: acela de a acorda spor de condiții grele de muncă celor care lucrează în condiții grele. Salariile medicilor au crescut, ale infimierilor și brancardierilor au crescut, ale asistentelor au rămas cam aceleași. Dar e vorba de un principiu: acela că serviciul nostru este o unitate extrem de complexă și lucrează și pe elicopter, și pe echipajele SMURD, și în condiții grele în interiorul spitalului, atunci să li se recunoască faptul că lucrează în condiții deosebite pentru că așa spune legea. Nu am spus nimic de cuantum. Dacă Primăria ar fi spus 'nu putem să dăm sporul maxim', am fi spus 'bine, dați-ne între 0 și 1% spor'. Nu e vorba de cuantum, ci e vorba de principiu. E chiar interesant ce reiese: cel care are studiile cele mai multe, cel care are vechimea cea mai mare și cel care lucrează în condițiile cele mai grele are cel mai mare impact negativ. E exact pe dos."

Demisia lui Hadrian Borcea a devenit efectivă luni dimineță, la ora 8:00, în timp ce demisiile colegilor săi vor deveni efective lunea viitoare, tot la ora 8:00.

Medicul Hadrian Borcea a explicat că și-a înaintat demisia vinerea trecută, cu preaviz de o zi: "Legea permite preaviz între 0 și 45 de zile, eu am dat preaviz de o zi, așa că preavizul a trecut luni dimineață. Colegii au dat preaviz de 5 zile, până lunea viitoare, la ora 8:00."

Cei 40 de medici care și-au depus demisiile sunt toți medicii Unității de Primiri Urgențe, cu excepția rezidenților. Rezidenții nu și-au dat demisia din cauză că, dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi ieșit din programul de pregătire.

Demisiile medicilor ar putea fi urmate și de demisii ale asistenților de la Unitatea de Primiri Urgențe, spune medicul Hadrian Borcea: "Sunt 70 de asistenți din 96 care și-au semnat demisiile, dar eu i-am rugat să mai aștepte până decid ei că nu se mai poate, adică cât mai mult posibil, pentru că acolo e o problemă socială mai mult: acolo sunt foarte mulți tineri la început de carieră și impactul economic, social, ar fi mult mai mare acolo. Și atunci i-am rugat să mai aștepte, dar s-au semnat deja demisiile și le vor depune când decid ei."

Medicul Hadrian Borcea mai spune că speră ca, săptămâna aceasta, să se găsească o soluție pentru a se evita greva generală de vineri și demisiile în bloc de la Spitalul Județean Oradea: "Vă dați seama că sperăm toți să se rezolve, pentru că nu folosește nimănui perioada asta de instabilitate."


Sindicatele din sănătate negociază de 4 ore și jumătate la Guvern


Reprezentanții sindicatelor din sănătate se află de marți, de la ora 10:00, la negocieri la Guvern. La întâlnire participă premierul Viorica Dăncilă, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Sindicatele au anunțat că vineri va fi grevă grevă generală în sistemul sanitar.


             Negocieri la Guvern

Săptămâna a început cu o grevă de avertisment de două ore care a avut loc luni, între 9:00 și 11:00. Mii de angajați din sănătate - în special asistente și infirmiere, nu medici - au protestat, luni dimineață, în spitalele din întreaga ţară.

Medicii nu au participat la greva de avertisment de luni pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor. Cei care au întrerupt lucrul sunt categoriile de salariați care spun că veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării și in special a plafonării sporurilor la 30%: asistente medicale, infirmiere, angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ). Angajați din sănătate consultați de HotNews.ro susțin că există cazuri în care asistentele și infirmierele au pierdut 1.000 - 1.400 de lei din salariu.Pe perioada grevei, activitatea în spitale este asigurată în proporție de cel puțin 33%.

Principala nemulțumire a sindicatelor și a angajaților din sistem o reprezintă noua lege a salarizării și noul regulament care prevede plafonarea sporurilor, contestatarii acestora susținând că în urma aplicării lor s-au creat "haos", scăderi salariale pentru unele categorii de angajați și numeroase inechități în sistem. (Pe larg aici)12240 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  greu cu unitatea asta la români... (Marţi, 8 mai 2018, 14:42)

  qwerasdf [utilizator]

  intotdeuna se gaseste unul care sa fie corupt, unul care se va vinde ieftin, in detrimentul tuturor
   #showComment#showComment#showComment
 • +28 (28 voturi)    
  binenteles (Marţi, 8 mai 2018, 14:48)

  nahir [utilizator]

  ca daca intrebi cuplul de comici ai ecranului dragnea si tradiceanu despre greva si demisiile din sanatate, or sa spuna ca ele nu exista si ca ceea vce vedem si auzim nu e decat o incercare de manipulare din partea lui Johannis, Soros si statul paralel care vor cu orice chip sa-i distruga maretul plan de guvernare care, altfel, ar fi asigurat fiecarui roman lapte si miere fara sfarsit. Bine ca inca nu a trimis-o la negocieri pe experta vasilica, cica prim ministru al guvernului care trebuie sa puna in practica programul de guvernare. Ii facea praf pe sorosistii astia si se intorceau la munca.
 • +24 (24 voturi)    
  Frate, PSD-ul chiar a facut tara praf (Marţi, 8 mai 2018, 14:54)

  Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator]

  Acum Guvernul PSD incearca sa-i prosteasca pe reprezentantii sindicalistilor.

  Dragii mei lideri de sindicate din toata tara, de ce aveti impresia ca prostii care v-au sabotat pot veni cu solutii?

  Ei au creat problema, si nu sunt capabili sa vina cu solutii.
 • +20 (20 voturi)    
  Prostul moare din prostie (Marţi, 8 mai 2018, 15:03)

  Geirge [utilizator]

  PSD și-a pus singur ștreangul la gât cu promisiunile sale nesustenabile, acum a venit decontarea.
 • +16 (16 voturi)    
  ... (Marţi, 8 mai 2018, 15:03)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  trebuie sa plateasca cineva nota pentru guvernarea PSD ... o sa vina partidul sa va resusciteze acum.
 • +26 (26 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 8 mai 2018, 15:04)

  MoemBius [utilizator]

  O echipa de oameni uniti
  E pacat doar ca Oradea ramane fara medici la Urgente
  Dar dovada de curaj pentru niste oameni simpli
  Chapeau bas
  Respect decizia unor oameni curajosi care nu sint de acord cu legile luate fara cap de P$Draci.
  Asa ar trebui sa se manifeste intreaga tara .
  Din pacate nu avem atat de multi oameni curajosi.
 • +18 (18 voturi)    
  opa ... (Marţi, 8 mai 2018, 15:14)

  adrhc [utilizator]

  soc! astia da oameni tari. Hai sa vedem ce face PCRu'
 • -34 (36 voturi)    
  IRESPONSABILITATE (Marţi, 8 mai 2018, 15:22)

  jidanul [utilizator]

  Toata lumea intelege ca medicii, asistentele si intreg aparatul medical trebuie bine si corect salarizati, trebuie sa li se asigure conditii bune si echipamente medicale si alte lucruri necesare lucrului pe care il au de facut DAR, medicii, au depus un juramant, a lui Hippocrate, care arata obligatiile medicilor odata cu juramantul facut, unde nu scrie nimic de bani.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +24 (24 voturi)    
  hai ca se poate ! (Marţi, 8 mai 2018, 15:24)

  CRMS [utilizator]

  Numai cu greva generala mai scapa Romania de penalii care se cred nemuritori !
 • +24 (24 voturi)    
  da (Marţi, 8 mai 2018, 15:31)

  dum_i [utilizator]

  Da taticu

  Trebuie sa moara cativa pensionari mancatori de PSD, ca ceilalti dobitoci sa priceapa sa nu ii mai aduca mafia la putere.

  Si nu ca imi doresc asta, ci asta se intampla si se va intampla.

  PSD trebuie sa PLATEASCA. CU DESFIINTAREA.
   #showComment#showComment
 • -20 (22 voturi)    
  ...demisii și greve la stat... (Marţi, 8 mai 2018, 15:36)

  baligosul [utilizator]

  Luni a fost grevă de avertisment 2 ore...Ministerul Sănătății a decis oare reținerea din salariul angajaților greviști pe luna mai echivalentul a 2 ore de lucru?
  Directorul spitalului județean Oradea(Bihor) a demisionat vineri, cu un preaviz de o zi, oare a predat gestiunea pe care o avea? Cu jurnaliștii de unde a vorbit, de acasă sau de la spital?
  Ministereasa de la Muncă, madam Olguța, prostuța, am folosit un diminutiv, ea ce spune, ce face, cu ce se ocupă?
  Dar madam Dăncilă, că ea nu se pricepe la nimic, oare nu regretă vremurile cînd firea sa neconflictuală era perfectă cu pierdutul timpului în Parlamentul European...În 9 ani ca europarlamentăroaică, madam Dăncilă a încasat între 600.000 și 700.000 de euro, acum ca prim ministru salariul e mai puțin de jumătate din cît primea la PE.
  Dar Daddy, Daddy ce spune el, sau o fi cu gîndul la aia mică, și aia mică o fi cu gîndul că dacă va fi despăgubită cu100.000 euro, dar e cam proastă, și ea și celelelte care au cerut cîte 100.000 de euro, cînd moneda națională e leul și nu euro.
   #showComment
 • +10 (12 voturi)    
  Super Bolojan, primar PNL (Marţi, 8 mai 2018, 15:47)

  Fides [utilizator]

  Deci Guvernul o face de oaie. Ca sa nu se lase mai jos, vine Bolojan (primar Oradea) si decide in Consiliul Local, cu votul exclusiv al grupului PNL, reducerea sporurilor acordate medicilor cu 60% si a celor acordate asistentilor medicali cu 25%. Acum oamenii aia sunt prinsi intre ciocan si nicovala. Unii, au mandrie si si-au dat demisia.
  Ironia face, ca atunci cand Bolojan a beneficiat de un salariu majorat (tot cu ajutorul Guvernului), nu l-a auzit nimeni sa spuna ca si-l reduce cu 60%, ca sa primeasca si anagajatii din Primaria Oradea ceva. Halal!
   #showComment
 • +30 (30 voturi)    
  Uaaauuuu (Marţi, 8 mai 2018, 15:57)

  cosminbut [utilizator]

  codul onoarei incepe sa functioneze si la noi; adica mai bine sarac si curat decat injositi de un ministru al muncii a carui inteligenta nu se ridica la genunchiul broastei; e timpul sa punem lucrurile pe fagasul normal in tara asta in care toate lucrurile sunt cu susul in jos.
 • +24 (24 voturi)    
  Cum? De ce? (Marţi, 8 mai 2018, 16:01)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  La cel mai bun plan de guvernare din istoria Romaiei lumea este tot nemultumita? Refuz sa cred!
   #showComment
 • +24 (24 voturi)    
  Revolutia de catifea 2018 ! (Marţi, 8 mai 2018, 16:03)

  un domn [utilizator]

  1 Alegeri Anticipate
  2 Legea Lustratiei si proclamatia de la Timisoara in Constitutie
  3 legat de punctual 1 : P$D, alde,pemepe,penele NU ii mai vrem in Parlament
  4 recuperarea banilor Crescent
  5 reccuperarea banilor Bancorex
   #showComment
 • -20 (24 voturi)    
  realitatea paralela (Marţi, 8 mai 2018, 16:15)

  razeshu [utilizator]

  nu se mai satura lacomii astia nici dupa dublarea salariilor. Eu zic s anu si mai doreasca mariri de la p$d ca or sa vina cu bani de acasa pentru impozite. Meritocratia statului paralel cu bunul simt rasplateste non-performanta. Dupa chipul si asemanarea liderilor partidului. Dar asa patesti cand votezi ca un credul lobotomizat tot felul de hoti si repetenti si te trezesti apoi ca n-au fost baieti seriosi si nu s-au tinut de promisiuni. Un spectacol grotesc pur si simplu.
 • +7 (7 voturi)    
  Legea salarizarii unice (Marţi, 8 mai 2018, 17:29)

  mmmircea [utilizator]

  aceea care a plecat de la idealuri nobile si a sfarsit intr-o implementare lamentabila. Adevarul e ca actuala situatie e ca urmare a 30 de ani de politici salariale absolut haotice, in care lipsurile cronice au fost partial compensate cu sporuri tintite de cele mai multe ori discretionar. Asa am ajuns cu salarii nete de doua ori mai mari ca cele brute...
  Prima data buba s-a spart in 2010 cu taierile salariale de 25%, care tocmai datorita acestor anomalii salariale si de bun simt au rezultat in unele cazuri si in scaderi de 55%. Acum, desi unele salarii ale medicilor au crescut si de 2-3 ori, avem situatii in care au scazut salarii cu 20-30%. Nu cred ca trebuie renuntat la principiul de a limita sporurile la 30% din salariu. Nu cred ca e firesc sa ai spor de 100% din salariu in mod permanent. Trebuie insa oameni competenti la ministere care sa inteleaga, sa simplifice si sa transparentizeze activitatea, nu ingalatii astia pe care ii propune psd-ul. In sanatate, arafat e o frana impotriva reformei. Are o viziune monopolistica si sinecurista a medicinei de urgenta. Cum nu e PSD-ist, ma intreb cine-l mai tine pe el in functie ? Gradul ?
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD 2018-2020 (Marţi, 8 mai 2018, 19:13)

  florinos [utilizator]

  Din PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD 2018-2020: Viziunea principală a programului Guvernului în domeniul sănătății este construită în jurul cetățeanului (pacientului) și nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca individul să nu se mai deplaseze pentru un act medical de calitate, ci sistemul să fie construit cât mai aproape de cetățean (pacient). Link http://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/PROGRAMUL_DE_GUVERNARE_2018-2020.pdf
 • 0 (6 voturi)    
  Sporurile (Marţi, 8 mai 2018, 19:31)

  A310 [utilizator]

  trebuie abrogate , sa fie inlocuit acest sistem cu un sistem de plata tarifar orar in functie , daca activitatea se desfasoara noapte sau ziua , in rest nimic , cui nu ii convine este liber sa plece , piata muncii este libera . Cand eram in Romania , am experienta societatii comerciale in care mi-am desfasuratactivitate , si pot sa va spun ca cei mai vocali "sindicalisti" erau cei mai slabi pregatiti profesional , cei care taiau frunza la caini s.a.m.d. Cand am atras atentia ca omeni bine pregatiti profesional , incepusera sa plece din companie , un secretar de stat , mi-a spus ca eu inca nu aflasem ca piata muncii este libera , acum bineinteles ca aceea companie are mari probleme cu resursa umana , cu o pregatire profesionala ridicata .
   #showComment#showComment


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version