Criză fără precedent la cel mai mare spital din Oradea: Toți cei 40 de medici de la primiri urgențe au demisionat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2018, 14:35 Actualitate | Sanatate


Spitalul Judetean Oradea
Foto: spitaljudetean-oradea.ro
Toți cei 40 de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Oradea, în frunte cu șeful secției, dr. Hadrian Borcea, au demisionat pe fondul scandalului plafonării sporurilor. Plafonarea sporurilor reprezintă, de altfel, mărul discordiei în contextul protestelor recente din sistemul sanitar și al grevei generale anunțate pentru vinerea aceasta. Demisiile celor 40 de medici de la Oradea ar putea fi urmate și de demisiile a 70 de asistenți de la Unitatea de Primiri Urgențe, a declarat pentru HotNews.ro medicul Hadrian Borcea, care nu exclude posibilitatea ca demisii în bloc să aibă loc și la alte spitale din țară.


Medicul Hadrian Borcea:
"Va exploda întreaga tagmă, nu doar a urgentiștilor"

Medicul Hadrian Borcea, șeful demisionar al Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Oradea, a precizat pentru HotNews.ro că soluția acordării de stimulente din fondurile proprii ale spitalelor pentru a compensa scăderile de venituri generate de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, acolo unde acestea există, este doar una temporară, iar în momentul în care acești bani se vor termina, "va exploda întreaga tagmă, nu doar a urgentiștilor, ci a tuturor celor care sunt implicați": "Peste tot s-a mers pe o soluție temporară de compensări și de stimulente care sunt artificiale pentru a trece ziua de azi cu Hotărârea de Guvern. Dacă Hotărârea de Guvern nu relaxează condițiile legale, stimulentele la un moment dat se vor termina, nu vor avea de unde și atunci va exploda întreaga tagmă, nu doar a urgentiștilor, ci a tuturor celor care sunt implicați - terapiile intensive, oncologie, pneumoftiziologie, de foarte multe domenii unde va fi o problemă mare."


Proteste în sănătate / Foto: Sanitas

În ceea ce privește demisiile sale și ale colegilor, Hadrian Borcea a precizat că acestea vor rămâne definitive în cazul în care nu se găsesc soluții, iar principala nemulțumire a demisionarilor nu o reprezintă, potrivit acestuia, scăderea salariilor, ci un "principiu": acordarea sporului de condiții grele de muncă: "Dacă nu se găsesc soluții, soluții care nu sunt de natură salarială, ci e vorba de un principiu: acela de a acorda spor de condiții grele de muncă celor care lucrează în condiții grele. Salariile medicilor au crescut, ale infimierilor și brancardierilor au crescut, ale asistentelor au rămas cam aceleași. Dar e vorba de un principiu: acela că serviciul nostru este o unitate extrem de complexă și lucrează și pe elicopter, și pe echipajele SMURD, și în condiții grele în interiorul spitalului, atunci să li se recunoască faptul că lucrează în condiții deosebite pentru că așa spune legea. Nu am spus nimic de cuantum. Dacă Primăria ar fi spus 'nu putem să dăm sporul maxim', am fi spus 'bine, dați-ne între 0 și 1% spor'. Nu e vorba de cuantum, ci e vorba de principiu. E chiar interesant ce reiese: cel care are studiile cele mai multe, cel care are vechimea cea mai mare și cel care lucrează în condițiile cele mai grele are cel mai mare impact negativ. E exact pe dos."

Demisia lui Hadrian Borcea a devenit efectivă luni dimineță, la ora 8:00, în timp ce demisiile colegilor săi vor deveni efective lunea viitoare, tot la ora 8:00.

Medicul Hadrian Borcea a explicat că și-a înaintat demisia vinerea trecută, cu preaviz de o zi: "Legea permite preaviz între 0 și 45 de zile, eu am dat preaviz de o zi, așa că preavizul a trecut luni dimineață. Colegii au dat preaviz de 5 zile, până lunea viitoare, la ora 8:00."

Cei 40 de medici care și-au depus demisiile sunt toți medicii Unității de Primiri Urgențe, cu excepția rezidenților. Rezidenții nu și-au dat demisia din cauză că, dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi ieșit din programul de pregătire.

Demisiile medicilor ar putea fi urmate și de demisii ale asistenților de la Unitatea de Primiri Urgențe, spune medicul Hadrian Borcea: "Sunt 70 de asistenți din 96 care și-au semnat demisiile, dar eu i-am rugat să mai aștepte până decid ei că nu se mai poate, adică cât mai mult posibil, pentru că acolo e o problemă socială mai mult: acolo sunt foarte mulți tineri la început de carieră și impactul economic, social, ar fi mult mai mare acolo. Și atunci i-am rugat să mai aștepte, dar s-au semnat deja demisiile și le vor depune când decid ei."

Medicul Hadrian Borcea mai spune că speră ca, săptămâna aceasta, să se găsească o soluție pentru a se evita greva generală de vineri și demisiile în bloc de la Spitalul Județean Oradea: "Vă dați seama că sperăm toți să se rezolve, pentru că nu folosește nimănui perioada asta de instabilitate."


Sindicatele din sănătate negociază de 4 ore și jumătate la Guvern


Reprezentanții sindicatelor din sănătate se află de marți, de la ora 10:00, la negocieri la Guvern. La întâlnire participă premierul Viorica Dăncilă, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Sindicatele au anunțat că vineri va fi grevă grevă generală în sistemul sanitar.


             Negocieri la Guvern

Săptămâna a început cu o grevă de avertisment de două ore care a avut loc luni, între 9:00 și 11:00. Mii de angajați din sănătate - în special asistente și infirmiere, nu medici - au protestat, luni dimineață, în spitalele din întreaga ţară.

Medicii nu au participat la greva de avertisment de luni pentru că reprezintă singura categorie din sistem avantajată de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor. Cei care au întrerupt lucrul sunt categoriile de salariați care spun că veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării și in special a plafonării sporurilor la 30%: asistente medicale, infirmiere, angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ). Angajați din sănătate consultați de HotNews.ro susțin că există cazuri în care asistentele și infirmierele au pierdut 1.000 - 1.400 de lei din salariu.Pe perioada grevei, activitatea în spitale este asigurată în proporție de cel puțin 33%.

Principala nemulțumire a sindicatelor și a angajaților din sistem o reprezintă noua lege a salarizării și noul regulament care prevede plafonarea sporurilor, contestatarii acestora susținând că în urma aplicării lor s-au creat "haos", scăderi salariale pentru unele categorii de angajați și numeroase inechități în sistem. (Pe larg aici)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12816 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 mai 2018, 14:42)

  qwerasdf [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   Parca se marisera salariile.... sute de milioane! (Marţi, 8 mai 2018, 16:48)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Toti bolnavii care nu obtin ingrijire la UPU , sunt victim alre regimului dezorganizator administrative PSD!

   Cum sa faci 12 garzi /luna pentru 600euro?

   Oradea incepe sa-si numere mortii administratiei PSD!
  • +4 (6 voturi)    
   Spor 100% = salarii de 31134 lei pt. doctori! (Marţi, 8 mai 2018, 18:00)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Trebuie revenit la salariile din februarie 2018 și abrogata Legea Salarizării Unitare.

   Am văzut ca la Alba Iulia un medic primar amărât avea, în feb. 2018, salariul de baza 7020 lei și spor tot atât, deci un total de 14040 lei brut (1766 Euro net).

   De la întâi martie același om are 15567 și spor tot 7020. Daca sporul se face 100% atunci un medic primar ar avea 2*15567 brut adică 31134 lei (adică 3916 Euro net) fata de 22587 lei (adică 2841 Euro net) cât are în prezent.

   Legea salarizării este făcută pentru doctori. Ea își bate joc de majoritatea celorlalte categorii de bugetari. Este una din cele mai grave erori. Revendicările doctorilor de la Oradea nu sunt bune deoarece implica o creștere și mai mare ca în prezent a salariilor și asa gigant ale medicilor.

   Cererile acestea cresc, este adevarat, salariul tuturor angajaților din spitale și mulțumesc personalul de acolo de la ultima infirmiera pana la primul medic dar produc nemulțumire și mai mare în rândul celorlalte categorii de bugetari care se vad cu salarii și mai mici comparativ cu angajații spitalelor.

   Legea Salarizării Unitare nu are bine aleși coeficienții salariali corespunzători diverselor categorii profesionale. De fapt, aceștia nici nu pot fi stabiliți corect indiferent cât s-ar încerca. Problema nu are soluție.

   Dupa cum vedeți în lista de mai jos, cel mai bun profesor universitar din țara are un salariu mai mic ca al celui mai slab medic primar iar cel mai bine cotat profesor de liceu este mai prost plătit ca un medic rezident în anul întâi. De cercetătorul științific sau inginer ce sa mai vorbesc, el are salariu cât al unei asistente medicale și asta nu de acum ci din 2022.

   Ce prevede legea:
   – Medic primar -> 5 salarii min. pe economie.
   – Prof. univ. -> 4.35 salarii min. (vechimea > 25 ani).
   – Medic rezident an I (vârstă 25 ani) -> 2.28 salarii min.
   – Profesor de liceu -> 2.21 salarii min. (vechime > 25 ani).
   – Asistenta medicala – > 1.65 salarii min.
   – Cercetător științific -> 1.65 salarii min.
   • 0 (2 voturi)    
    E profund nedrept (Miercuri, 9 mai 2018, 16:15)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    dupa tot jegul din spitale un medic primar luat de pe garduri are salar mai mare in lege ca un prof universitar care a lucrat toata viata lui cu studentii

    si sunt gramada de astia
    nu te vindeca isi bat joc de tine
    de ce am io dureri la gen stang si la col vertebrala si la dinti de la 28 de ani pana la 44-45 amu>?
    dn cauza doctorilor
  • 0 (4 voturi)    
   Lista salarii enorme de la Oradea! 4015 E net! (Marţi, 8 mai 2018, 20:20)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   4015 Euro net, atâta au avut ca minim pe martie 2018 doctorii care fac gălăgie la Oradea ca li s-a tăiat din sporuri.

   La adresa de mai jos aveți lista salariilor de baza plus sporurile, luate de medicii de la UPU din Spitalul Județean Oradea:

   http://spitaljudetean-oradea.ro/web/wp-content/uploads/2018/03/TRANSPARENTA-VENITURILOR-SALARIALE-matie-2018.pdf

   La Unitatea de Primiri Urgente remunerațiile pe Martie 2018 prezintă mărimi revoltătoare.

   Majoritatea doctorilor au minim următorul salariu brut/net:

   U.P.U. - Medic primar -> 15808 lei (salariu de baza) + 100% (spor) + 317 lei (indemnizație) + alte sporuri = minim 32651 lei brut = 18681 lei net = 4015 Euro net

   Cu asemenea venit iți cumperi apartament de 60 000 euro în București în 1 an și 3 luni!

   Salariile medicilor sunt nesimțit de mari!
   • +1 (3 voturi)    
    Reciteste articolul (Miercuri, 9 mai 2018, 2:12)

    Departe [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    > 4015 Euro net, atâta au avut ca minim pe martie 2018 doctorii care fac gălăgie la Oradea ca li s-a tăiat din sporuri.

    Doctori? Cum probabil ti-a spus profesoara in clasele mai mici, tu stii sa citesti, insa te grabesti si nu intelegi sensul.

    "Cei care au întrerupt lucrul sunt categoriile de salariați care spun că veniturile lor au scăzut din cauza noii legi a salarizării și in special a plafonării sporurilor la 30%: asistente medicale, infirmiere, angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personalul TESA (tehnic, economic și socio-administrativ). Angajați din sănătate consultați de HotNews.ro susțin că există cazuri în care asistentele și infirmierele au pierdut 1.000 - 1.400 de lei din salariu."

    Aici este vorba despre medici (/doctori) care sprijina personalul auxiliar pentru ceea ce s-a intamplat cu veniturile lor.
    • 0 (0 voturi)    
     Medicii suparăți ca primarul le-a tăiat sporuri (Miercuri, 9 mai 2018, 19:29)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Departe

     Medicii aceia în număr de 40 de la UPU - SJ Oradea sunt suparăți ca primarul localității le-a tăiat din sporuri pe aprilie, fata de martie 2018, ca infirmierele și alte categorii de angajați ai spitalului sa primească salarii mai mari.

     Adica doctorii respectivi își manifesta nemulțumirea ca nu o sa mai aibă minim 4015 Euro net pe aprilie 2018, cum au avut pe martie.

     In consecință nu este vorba de nici un sprijin pentru personalul auxiliar. Medicii sunt nervoși ca le scade acel salariu nesimțit de peste 4000 Euro net.
 • +28 (28 voturi)    
  binenteles (Marţi, 8 mai 2018, 14:48)

  nahir [utilizator]

  ca daca intrebi cuplul de comici ai ecranului dragnea si tradiceanu despre greva si demisiile din sanatate, or sa spuna ca ele nu exista si ca ceea vce vedem si auzim nu e decat o incercare de manipulare din partea lui Johannis, Soros si statul paralel care vor cu orice chip sa-i distruga maretul plan de guvernare care, altfel, ar fi asigurat fiecarui roman lapte si miere fara sfarsit. Bine ca inca nu a trimis-o la negocieri pe experta vasilica, cica prim ministru al guvernului care trebuie sa puna in practica programul de guvernare. Ii facea praf pe sorosistii astia si se intorceau la munca.
 • +24 (24 voturi)    
  Frate, PSD-ul chiar a facut tara praf (Marţi, 8 mai 2018, 14:54)

  emil bobu [utilizator]

  Acum Guvernul PSD incearca sa-i prosteasca pe reprezentantii sindicalistilor.

  Dragii mei lideri de sindicate din toata tara, de ce aveti impresia ca prostii care v-au sabotat pot veni cu solutii?

  Ei au creat problema, si nu sunt capabili sa vina cu solutii.
 • +20 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 mai 2018, 15:03)

  [anonim]

 • +16 (16 voturi)    
  ... (Marţi, 8 mai 2018, 15:03)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  trebuie sa plateasca cineva nota pentru guvernarea PSD ... o sa vina partidul sa va resusciteze acum.
 • +26 (26 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 8 mai 2018, 15:04)

  MoemBius [utilizator]

  O echipa de oameni uniti
  E pacat doar ca Oradea ramane fara medici la Urgente
  Dar dovada de curaj pentru niste oameni simpli
  Chapeau bas
  Respect decizia unor oameni curajosi care nu sint de acord cu legile luate fara cap de P$Draci.
  Asa ar trebui sa se manifeste intreaga tara .
  Din pacate nu avem atat de multi oameni curajosi.
 • +18 (18 voturi)    
  opa ... (Marţi, 8 mai 2018, 15:14)

  adrhc [utilizator]

  soc! astia da oameni tari. Hai sa vedem ce face PCRu'
 • -34 (36 voturi)    
  IRESPONSABILITATE (Marţi, 8 mai 2018, 15:22)

  jidanul [utilizator]

  Toata lumea intelege ca medicii, asistentele si intreg aparatul medical trebuie bine si corect salarizati, trebuie sa li se asigure conditii bune si echipamente medicale si alte lucruri necesare lucrului pe care il au de facut DAR, medicii, au depus un juramant, a lui Hippocrate, care arata obligatiile medicilor odata cu juramantul facut, unde nu scrie nimic de bani.
  • +8 (8 voturi)    
   serios? (Marţi, 8 mai 2018, 16:49)

   Sorrows [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   jet mă. pesede să marce banul către medici sau închidem spitalele.
  • +12 (12 voturi)    
   si ministrul muncii a depus un juramant (Marţi, 8 mai 2018, 17:11)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   atunci cand a luat functia. si nu ma refer la juramantul de sluga a lui Dragnea.
  • +8 (8 voturi)    
   ce noroc... (Marţi, 8 mai 2018, 17:15)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   ... ca si politicienii depun un juramant la investire,pe constitutie si pe biblie si dupa cum vedem il respecta la virgula,n'asa ? Iar mataluta ai impresia ca cine investeste in educatie(si sa nu veniti cu invatamantul gratuit,ca asta e alta minciuna sfruntata) o face ca sa munceasca pe gratis sau pe nasturi? Iar in alta ordine de idei si medicii din lumea civilizata depun juramantul lui Hippocrate,dar acolo nimeni nu asteapta sa faca "munca voluntara tovarasi !"
  • +10 (10 voturi)    
   stii sa citesti??? (Marţi, 8 mai 2018, 17:19)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   AI citit juramantul si comentezi ca nu scrie nimic de bani. Nu scrie nici sa-ti nenorocesti viata personala si sanatatea pt ca s-o duca altii bine. Daca tot asa, stiai sa citesti, vedeai in studii (din afara, e drept, trebuie si o limba straina) ca rata sinuciderilor la dr. este de 8 ori cea din populatia generala, ca durata de viata este in medie cu 5 ani inferioara la medicii din spitale - si nu pt ca lucreaza cu toxice, radiatii ci pe baza de STRESS, creat de inteligenti ca tine si de la conducere. Leafa abia incepe sa fie spre ceea ce merita doctorii iar %^&*( de primar a taiat sporul de UPU pt ca asa vrea el. Ei bine, sa trateze el pacientii
  • +8 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 mai 2018, 17:25)

   [anonim] i-a raspuns lui jidanul

  • +5 (5 voturi)    
   Pai spune-i lui Dracna si Volgutzei (Marţi, 8 mai 2018, 18:47)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Lui Pavi nu-i spune nimic ca nu intelege.
 • +24 (24 voturi)    
  hai ca se poate ! (Marţi, 8 mai 2018, 15:24)

  CRMS [utilizator]

  Numai cu greva generala mai scapa Romania de penalii care se cred nemuritori !
 • +24 (24 voturi)    
  da (Marţi, 8 mai 2018, 15:31)

  dum_i [utilizator]

  Da taticu

  Trebuie sa moara cativa pensionari mancatori de PSD, ca ceilalti dobitoci sa priceapa sa nu ii mai aduca mafia la putere.

  Si nu ca imi doresc asta, ci asta se intampla si se va intampla.

  PSD trebuie sa PLATEASCA. CU DESFIINTAREA.
  • +7 (7 voturi)    
   Desfiintarea PSD... (Marţi, 8 mai 2018, 17:17)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   ...sta in VOTUL nostru de la alegeri,nu in postari pe forumuri.Sper ca toti cei ce azi sunt nemultumiti sa binevoiasca sa-si mute monumentul pana la sectia de votare in loc sa mearga la mici si sa se pi$e pe el de vot.
  • +6 (6 voturi)    
   mai complicat cu desfiintarea (Marţi, 8 mai 2018, 17:37)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   ar trebui sa fie un proces self initiated
   adicatelea din interior

   E must mai simplu daca e déclarât ilegal /
   Poate face ca si PCR u si lupta din ilegalitate

   Asa m-am saturat de P$Dracii astia rosii
   Jos comunismul
   Jos comunistii
 • -20 (22 voturi)    
  ...demisii și greve la stat... (Marţi, 8 mai 2018, 15:36)

  baligosul [utilizator]

  Luni a fost grevă de avertisment 2 ore...Ministerul Sănătății a decis oare reținerea din salariul angajaților greviști pe luna mai echivalentul a 2 ore de lucru?
  Directorul spitalului județean Oradea(Bihor) a demisionat vineri, cu un preaviz de o zi, oare a predat gestiunea pe care o avea? Cu jurnaliștii de unde a vorbit, de acasă sau de la spital?
  Ministereasa de la Muncă, madam Olguța, prostuța, am folosit un diminutiv, ea ce spune, ce face, cu ce se ocupă?
  Dar madam Dăncilă, că ea nu se pricepe la nimic, oare nu regretă vremurile cînd firea sa neconflictuală era perfectă cu pierdutul timpului în Parlamentul European...În 9 ani ca europarlamentăroaică, madam Dăncilă a încasat între 600.000 și 700.000 de euro, acum ca prim ministru salariul e mai puțin de jumătate din cît primea la PE.
  Dar Daddy, Daddy ce spune el, sau o fi cu gîndul la aia mică, și aia mică o fi cu gîndul că dacă va fi despăgubită cu100.000 euro, dar e cam proastă, și ea și celelelte care au cerut cîte 100.000 de euro, cînd moneda națională e leul și nu euro.
  • -1 (3 voturi)    
   ...completare... (Marţi, 8 mai 2018, 19:12)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Ce de minusuri mi-au dat...De la bugetari, desigur...Vor la grevă, dar să nu li se rețină din salariu pentru perioada cît protestează și nu lucrează...Dar eu și alții ca mine, de ce să plătim salarii unora care nu prestează pentru noi.
   Legea spune clar ,,angajaților li se reține din salariu, celor în protest", urmînd ca sindicatele să asigure membrilor de sindicat 60% din salariul tarifar, sporurile, stimulentele nu intră în calcul.
   Oare ar putea sindicatele să asigure așa ceva, oare cît la sută din cotizațiile sindicaliștilor se cheltuiesc pe întreținerea sindicatului, salarii, transport...
   • 0 (2 voturi)    
    Foarte frumos (Marţi, 8 mai 2018, 20:28)

    Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    "Legea permite preaviz între 0 și 45 de zile, eu am dat preaviz de o zi, așa că preavizul a trecut luni dimineață. Colegii au dat preaviz de 5 zile, până lunea viitoare, la ora 8:00."
    Pai si aici Doctorii au alte legi fata de prosti. Codul munci spune ca minim e 20 de zile. Ei au 0 zile.
    • 0 (0 voturi)    
     previz la demisie? (Miercuri, 9 mai 2018, 10:15)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

     eu nici nu stiam ca exista, eu stiu de lichidare la zi...
   • 0 (0 voturi)    
    Pai (Marţi, 8 mai 2018, 22:13)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    liderii de sindicat nu trebuie sa traiasca si ei ?
 • +10 (12 voturi)    
  Super Bolojan, primar PNL (Marţi, 8 mai 2018, 15:47)

  Fides [utilizator]

  Deci Guvernul o face de oaie. Ca sa nu se lase mai jos, vine Bolojan (primar Oradea) si decide in Consiliul Local, cu votul exclusiv al grupului PNL, reducerea sporurilor acordate medicilor cu 60% si a celor acordate asistentilor medicali cu 25%. Acum oamenii aia sunt prinsi intre ciocan si nicovala. Unii, au mandrie si si-au dat demisia.
  Ironia face, ca atunci cand Bolojan a beneficiat de un salariu majorat (tot cu ajutorul Guvernului), nu l-a auzit nimeni sa spuna ca si-l reduce cu 60%, ca sa primeasca si anagajatii din Primaria Oradea ceva. Halal!
  • +1 (5 voturi)    
   pai sa lucreze (Marţi, 8 mai 2018, 17:38)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Tovarashu Primar PNL la Spital la urgente
   Poate se pricepe
 • +30 (30 voturi)    
  Uaaauuuu (Marţi, 8 mai 2018, 15:57)

  cosminbut [utilizator]

  codul onoarei incepe sa functioneze si la noi; adica mai bine sarac si curat decat injositi de un ministru al muncii a carui inteligenta nu se ridica la genunchiul broastei; e timpul sa punem lucrurile pe fagasul normal in tara asta in care toate lucrurile sunt cu susul in jos.
 • +24 (24 voturi)    
  Cum? De ce? (Marţi, 8 mai 2018, 16:01)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  La cel mai bun plan de guvernare din istoria Romaiei lumea este tot nemultumita? Refuz sa cred!
  • +1 (1 vot)    
   sa crezi!!! (Miercuri, 9 mai 2018, 8:24)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Lumea este nemultumita din cauza la agenturili. Si a Statului paralel! Si a lui Johannis, care a facut atentat la Sigurnata Nationala!

   Pe scurt, exogenii externi sunt de vina!
 • +24 (24 voturi)    
  Revolutia de catifea 2018 ! (Marţi, 8 mai 2018, 16:03)

  un domn [utilizator]

  1 Alegeri Anticipate
  2 Legea Lustratiei si proclamatia de la Timisoara in Constitutie
  3 legat de punctual 1 : P$D, alde,pemepe,penele NU ii mai vrem in Parlament
  4 recuperarea banilor Crescent
  5 reccuperarea banilor Bancorex
  • 0 (0 voturi)    
   Nu este un pic cam tarziu? (Miercuri, 9 mai 2018, 8:28)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Pentru Punctul 8, nu este un pic cam tarziu?

   "mai bine mai tarziu decat nicioadat", sigur ca da, insa Punctul 8 nu zicea ca peceristii si activistii sa fie exclusi PENTU TOTDEAUNA din politica, ci le cerea sa stea o tura pe bara, sa nu ocupe functii de conducere in 1990-94!

   Acum, dupa 28 de ani, ce sens mai are sa decretzi ca ar fi trebuit sa faca o pauza dupa Revolutie?
 • -20 (24 voturi)    
  realitatea paralela (Marţi, 8 mai 2018, 16:15)

  razeshu [utilizator]

  nu se mai satura lacomii astia nici dupa dublarea salariilor. Eu zic s anu si mai doreasca mariri de la p$d ca or sa vina cu bani de acasa pentru impozite. Meritocratia statului paralel cu bunul simt rasplateste non-performanta. Dupa chipul si asemanarea liderilor partidului. Dar asa patesti cand votezi ca un credul lobotomizat tot felul de hoti si repetenti si te trezesti apoi ca n-au fost baieti seriosi si nu s-au tinut de promisiuni. Un spectacol grotesc pur si simplu.
 • +7 (7 voturi)    
  Legea salarizarii unice (Marţi, 8 mai 2018, 17:29)

  mmmircea [utilizator]

  aceea care a plecat de la idealuri nobile si a sfarsit intr-o implementare lamentabila. Adevarul e ca actuala situatie e ca urmare a 30 de ani de politici salariale absolut haotice, in care lipsurile cronice au fost partial compensate cu sporuri tintite de cele mai multe ori discretionar. Asa am ajuns cu salarii nete de doua ori mai mari ca cele brute...
  Prima data buba s-a spart in 2010 cu taierile salariale de 25%, care tocmai datorita acestor anomalii salariale si de bun simt au rezultat in unele cazuri si in scaderi de 55%. Acum, desi unele salarii ale medicilor au crescut si de 2-3 ori, avem situatii in care au scazut salarii cu 20-30%. Nu cred ca trebuie renuntat la principiul de a limita sporurile la 30% din salariu. Nu cred ca e firesc sa ai spor de 100% din salariu in mod permanent. Trebuie insa oameni competenti la ministere care sa inteleaga, sa simplifice si sa transparentizeze activitatea, nu ingalatii astia pe care ii propune psd-ul. In sanatate, arafat e o frana impotriva reformei. Are o viziune monopolistica si sinecurista a medicinei de urgenta. Cum nu e PSD-ist, ma intreb cine-l mai tine pe el in functie ? Gradul ?
 • +2 (2 voturi)    
  PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD 2018-2020 (Marţi, 8 mai 2018, 19:13)

  florinos [utilizator]

  Din PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD 2018-2020: Viziunea principală a programului Guvernului în domeniul sănătății este construită în jurul cetățeanului (pacientului) și nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca individul să nu se mai deplaseze pentru un act medical de calitate, ci sistemul să fie construit cât mai aproape de cetățean (pacient). Link http://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/PROGRAMUL_DE_GUVERNARE_2018-2020.pdf
 • 0 (6 voturi)    
  Sporurile (Marţi, 8 mai 2018, 19:31)

  A310 [utilizator]

  trebuie abrogate , sa fie inlocuit acest sistem cu un sistem de plata tarifar orar in functie , daca activitatea se desfasoara noapte sau ziua , in rest nimic , cui nu ii convine este liber sa plece , piata muncii este libera . Cand eram in Romania , am experienta societatii comerciale in care mi-am desfasuratactivitate , si pot sa va spun ca cei mai vocali "sindicalisti" erau cei mai slabi pregatiti profesional , cei care taiau frunza la caini s.a.m.d. Cand am atras atentia ca omeni bine pregatiti profesional , incepusera sa plece din companie , un secretar de stat , mi-a spus ca eu inca nu aflasem ca piata muncii este libera , acum bineinteles ca aceea companie are mari probleme cu resursa umana , cu o pregatire profesionala ridicata .
  • +1 (3 voturi)    
   ai toate motoarele de la A310 (Marţi, 8 mai 2018, 20:13)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui A310

   "functionale"?
   Ca ...cand erai tu in Romania...adica long time ago
   daca tot nu esti in Romania anymore
   Acolo unde esti de la ce ora pina la ce ora lucrezi matale?
   ai program stabilit?
   Si daca prin absurd tovarashu angajatoru are nevoie de matale in afara programului normal de lucru ....nu iti da nici macar o centima in plus?
   te duci sa lucrezi din timpul tau liber asa din ....proprie initiativa?
   Nu poti dormi daca nu iti faci datoria?
   si o sa ti faca statuie angajatorul?
   Ca eu am auzit ca e cimentu scump si ar fi mai simplu/ieftin daca te impaiaza
   Asa mi e o scarba de astia care au plecat din Romania ....de parca numai ei sint plecati si restul daca sint plecati sau nu sint doar niste tantalai
   Si astia de la P$Draci sint niste sfintzi
   PS acuma unde lucrezi in afara Romaniei ...atasat diplomatic/cultural/economic/comercial/artistic pe langa ambasada din Bantustan?
   Si daca piata muncii e libera inseamna ca angajatorul e liber sa faca ce vrea el? si tu esti sclav?
   Man .....GROW UP
   si iesi din cutia aia de cristal
   Putem sa te atingem?
   ne dai voie?
  • +1 (5 voturi)    
   Cum iti era gramatica limbii romane? (Marţi, 8 mai 2018, 20:22)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui A310

   In tara? Sincer, eu nu stiu nicio limba in care sa pui pauza inainte de un semn de punctuatie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by