In aproape zece ani, Congresul Statelor Unite ale Americii a alocat aproximativ 386 de miliarde de dolari pentru razboiul din Afganistan, dintre care 38 de miliarde au fost folositi pentru instruirea militara a fortelor afgane si pentru dotarea unitatilor de politie, potrivit Oficiului pentru buget al Congresului (CBO). Cu toate acestea, in prezent, din peste 400 de unitati de securitate afgane, niciuna nu este in masura sa functioneze fara asistenta din partea fortelor coalitiei internationale. Asadar, retragerea trupelor, anuntata de presedintele american Barack Obama pentru iulie 2011, va fi posibila, cel mai devreme in 2016-2017.

Cronologia razboiului din Afganistan

Aproximativ 110 miliarde de dolari au fost cheltuiti in Afganistan in anul fiscal 2011, mai mult decat dublu fata de cele 44 de miliarde alocate pentru Irak, conform CBO. Cu doi ani in urma, proportia a fost inversata, insa in 2010 razboiul din Afganistan a inceput sa fie mai costisitor, odata cu decizia lui Barack Obama de a suplimenta fortele armate cu inca 30.000 de militari. Cu toate acestea, potrivit CBO, operatiunea din Irak a costat SUA 752 de miliarde de dolari din 2003 pana in prezent, fata de cele 386 de miliarde de dolari investiti in razboiul din Afganistan, in perioada 2001-2011.

Cele doua operatiuni militare combinate au scos din buzunarele contribuabililor americani 1.260 de miliarde de dolari, potrivit CBO. In plus, costurile pentru asistenta medicala si alte beneficii de care au parte supravietuitorii celor doua razboaie sunt estimate la opt miliarde de dolari.

Ajutorul extern se ridica la 25,1 miliarde de dolari, pentru perioada 2002-2011, potrivit celui mai recent raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american (CRS).

Un militar american trimis in Afganistan "costa" 507.000 de dolari in 2009, 667.000 de dolari in 2010 si 697.000 de dolari in acest an.

Expertii sunt de parere ca aceasta crestere a costurilor poate fi explicata prin masura de suplimentare a trupelor, amplificarea operatiunilor si extinderea infrastructurii.

Cheltuielile viitoare sunt incerte, in mare parte din cauza ca Barack Obama a anuntat ca intentioneaza sa inceapa retragerea trupelor in luna iulie 2011.

Retragerea din Afganistan este insa amenintata de starea precara a armatei si a politiei locale. Nicio unitate a politiei sau a armatei afgane nu este capabila sa mentina legea si ordinea in tara sfasiata de razboi, fara sprijinul fortelor coalitiei. Dupa aproape un deceniu de cand trupele internationale au fost trimise in regiune pentru a submina influenta talibana si pentru a ajuta la stabilirea unei democratii functionale, pregatirea deficitara, inferioritatea numerica, analfabetismul si coruptia ii impiedica pe afgani sa isi protejeze propria tara. Sumbra evaluare oficiala a competentelor Fortelor Nationale Afgane de Securitate (ANSF) este o lovitura majora pentru sperantele de retragere a trupelor pana in anul 2014. Comandantul misiunii NATO de instruire a ANSF a admis ca sarcina nu va fi finalizata pana, cel mai devreme, in 2016-2017.

In anul 2006, la summitul NATO de la Riga, Letonia, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, stabilea un obiectiv ca pana in anul 2008 Armata Nationala Afgana sa preia controlul asupra securitatii tarii. Acest lucru nu se intampla. In 2009, la scurt timp dupa investire, Barack Obama anunta suplimentarea fortelor, cu scopul de a contribui la formarea armatei afgane si a fortelor de politie. In 2010, la summitul NATO de la Lisabona, tarile membre semneaza un acord care prevede cedarea intregii responsabilitati pentru securitatea din Afganistan fortelor afgane pana la sfarsitul anului 2014. Procesul de tranzitie este prevazut sa inceapa in iulie 2011. Membri ai parlamentului afgan isi exprima insa ingrijorarea fata de capacitatea fortelor nationale de a prelua responsabilitatea de la trupele internationale. In timpul unui discurs sustinut saptamana trecuta la Washington, William B. Caldwell, comandantul misiunii de instruire a NATO in Afganistan, a sugerat ca termenele vehiculate pentru retragerea trupelor nu corespund realitatii: "Sporirea calitatii in ANSF cere rabdare strategica si angajament de durata. In ceea ce priveste pregatirea fortelor afgane, aceasta nu va fi finalizata pana cel mai devreme in 2016-2017".

Surse: Reuters, Council of Foreign Relations, New York Times, Washington Post, MSNBC, CBS News