Retragerea din Afganistan a trupelor coalitiei este amenintata de starea precara a armatei si a politiei locale. Nicio unitate a politiei sau a armatei afgane nu este capabila sa mentina legea si ordinea in tara sfasiata de razboi, fara sprijinul fortelor coalitiei. Dupa aproape un deceniu de cand trupele internationale au fost trimise in regiune pentru a submina influenta talibana si pentru a ajuta la stabilirea unei democratii functionale, pregatirea deficitara, inferioritatea numerica, analfabetismul si coruptia ii impiedica pe afgani sa isi protejeze propria tara, scrie The Independent.

Trupele americane in AfganistanFoto: Reuters

Sumbra evaluare oficiala a competentelor Fortelor Nationale Afgane de Securitate (ANSF) este o lovitura majora pentru sperantele de retragere a trupelor pana in anul 2014. Comandantul misiunii NATO de instruire a ANSF a admis ca sarcina nu va fi finalizata pana, cel mai devreme, in anul 2016.

Peste 400 de unitati, niciuna "independenta"

Aceasta concluzie vine dupa un deceniu in care s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru edificarea armatei si politiei afgane, care raman in continuare dependente de fortele coalitiei, potrivit celui mai recent raport alcatuit de catre Departamentul de Aparare din SUA, cu privire la progresul realizat in Afganistan. In urma evaluarilor efectuate in luna februarie s-a constat ca din peste 400 de unitati de securitate afgane, niciuna nu poate fi considerata "independenta", adica "in masura sa functioneze fara asistenta din partea fortelor coalitiei".

Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF) va lansa o alta evaluare saptamana aceasta, insa expertii nu se asteapta la schimbari majore. In perioada septembrie 2010 - februarie 2011 s-au inregistrat unele semne de progres: 62 de unitati militare sunt considerate eficiente "cu indrumare" (fata de 42, la ultima evaluare) si 85 considerate eficiente "cu asistenta" (fata de 49, la ultima evaluare). Insa peste jumatate din totalul unitatilor afgane de politie si de armata au nevoie de soldatii coalitiei pentru a lupta alaturi de ei. Doar o treime sunt eficiente doar cu sprijinul consilierilor militari.

Un raport care analizeaza perioada cuprinsa intre octombrie 2010 si martie 2011 avertizeaza ca: "Armata Nationala Afgana este in continuare prea dependenta de fortele de coalitie in ceea ce priveste operatiunile si, in special, suportul logistic". Un "deficit semnificativ" de 740 de formatori si mentori prezinta un risc strategic pentru dezvoltarea ANSF si pentru tranzitie. Referindu-se la "dezvoltarea lenta a guvernarii", raportul mai subliniaza ca "guvernul afgan se confrunta cu provocari politice insemnate, care ar putea ameninta progresul inregistrat in ultimele sase luni" si ca "birocratia extinsa si coruptia continua sa reprezinte probleme serioase".

SUA au investit peste 25 de miliarde de dolari in "cantitate", nu in "calitate"

Din 2001 si pana in prezent, SUA au cheltuit peste 25 de miliarde de dolari pentru a instrui si pentru a dota fortele afgane. In trei ani, fortele de securitate afgane s-au dublat, aproape, fiind alcatuite din peste 164.000 de militari si aproximativ 126.000 de politisti. S-a pus accent pe cantitate mai degraba decat pe calitate, iar fortele afgane sunt in continuare marcate de coruptie, lipsa de pregatire si infiltrare din partea talibanilor.

"Noua din zece recruti sunt complet analfabeti"

Alfabetizarea ramane o problema. Desi peste 63.000 de membri ai ANSF au urmat cursuri de alfabetizare dupa noiembrie 2009, niciunul dintre ei nu depaseste nivelul unui copil de noua ani. Generalul-locotenent William B. Caldwell, comandantul misiunii de instruire a NATO in Afganistan, a recunoscut: "Noua din zece noi recruti sunt complet analfabeti".

Misiunea va fi finalizata, cel mai devreme, in 2016-2017

In timpul unui discurs sustinut saptamana trecuta la Washington, Caldwell a sugerat ca termenele vehiculate pentru retragerea trupelor nu corespund realitatii: "Sporirea calitatii in ANSF cere rabdare strategica si angajament de durata. In ceea ce priveste pregatirea fortelor afgane, aceasta nu va fi finalizata pana cel mai devreme in 2016-2017".

Mai, luna cea mai sangeroasa din ultimii patru ani

Fortele coalitiei se pregatesc pentru o noua vara sangeroasa. Trupele NATO au suferit pierderi record in aprilie si mai: 110 militari si-au pierdut viata, cel mai ridicat bilant pentru aceste doua luni, de la inceputul razboiului. Ofensiva talibana de primavara-vara aflata in curs de desfasurare a fost marcata de un sir de asasinate ale unor oficiali afgani de rang inalt.

Atacurile cu bomba care au avut loc sambata, 11 iunie, au lasat in urma 21 de morti. Un raport lansat de ONU anunta ca luna mai a fost cea mai sangeroasa luna din ultimii patru ani in care 961 de civili si-au pierdut viata sau au fost raniti.

Cu toate acestea, presedintele american Barack Obama a anuntat ca retragerea trupelor americane va incepe vara aceasta. Daca Obama va folosi moartea lui Osama bin Laden pentru a justifica masura, acest lucru ar putea declansa, de asemenea, retragerea trupelor britanice.

Ahmad Majidyar, cercetator senior la American Enterprise Institute, este de parere ca: "Lipsa de echipamente ramane preocuparea principala a ofiterilor armatei afgane, care sustin ca armata a fost mai bine pregatita in timpul sovieticilor decat acum".