Şeful Statului Major al forţelor armate franceze, generalul Thierry Burkhard, a reacţionat joi pentru prima dată la declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii de "trupe" în Ucraina, relatează Le Monde, potrivit News.ro.

Seful Statului Major Thierry Burkhard si comandantul suprem al Fortelor Armate suedeze Micael Byden Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Intenţia preşedintelui francez este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de miza situaţiei din Ucraina", a explicat şeful Statului Major al armatei, generalul Thierry Burkhard.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez, generalul Micael Bydén, aflat în vizită la Paris.

„Armata ucraineană nu are neapărat nevoie de trupe care să producă efecte alături de ea. Ea luptă cu mult curaj şi este deja remarcabil de eficientă", a menţionat generalul Burkhard.

Dar „războiul se va încheia atunci când Rusia va înceta să mai atace. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să îi arătăm lui Vladimir Putin că mediul psihologic în care el îşi concepe războiul nu este netulburat", a adăugat el.

Preşedintele rus „şi-a construit manevra pe ideea că Occidentul nu va intra niciodată în Ucraina, ci doar va furniza arme. Trebuie să-i arătăm că nu va putea folosi această logică pentru a ajunge la capăt, pentru că această idee nu este corectă. Intenţia preşedintelui este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de miza din Ucraina", a conchis Burkhard.

Pe de altă parte, generalul Burkhard nu a făcut distincţia între trimiterea de trupe „combatante" şi „necombatante", aşa cum a făcut-o ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, la 8 martie, menţionează Le Monde.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat lunea trecută la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

În pofida polemicii declanşate şi a faptului că principalele state aliate ale Ucrainei, inclusiv SUA, s-au delimitat de ideea lui Macron, acesta a continuat să insiste pe ea, afirmând că-şi „asumă” apelul la un „salt strategic” şi a dezaprobat ceea ce a numit drept „spiritul defetist” în războiul cu Rusia.

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest gest va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului.

Joi, vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tolstoi, a declarat căRusia se gândeşte la ipoteza unui atac nuclear la Paris.

„Calculăm”,a spus acesta.

Citește și: