Ministrul polonez al apărării a devenit luni cel mai nou oficial din Europa care a avertizat că țara sa trebuie trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Ministrul polonez al apararii Wladyslaw Kosiniak-KamyszFoto: Piotr Nowak / PAP / Profimedia Images

„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ales de noul premier polonez Donald Tusk pentru portofoliul apărării din cabinetul său.

Kosiniak-Kamysz a făcut comentariul într-un interviu acordat ziarului polonez Super Express, după ce a fost întrebat dacă el consideră posibilă în final o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu.

Ministrul în vârstă de 42 de ani a ţinut să adauge că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit cu atenţie înainte. El a mai menţionat că ministerul pe care-l conduce a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Deşi achiziţiile de armament pe scară extinsă sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie tratat cu aceeaşi seriozitate, a indicat ministrul polonez. El a mai spus că Polonia intenţionează să joace un rol foarte important în apărarea comună a UE.

Polonia a investit masiv în achizițiile militare

De când a început războiul în Ucraina, Polonia şi-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB - dublu faţă de angajamentul din cadrul NATO de 2% - şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

Pentru unul din aceste contracte Washingtonul a aprobat la sfârşitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari. Alte contracte majore de achiziţii de armament din SUA au fost semnate pentru 486 de lansatoare multiple de rachete HIMARS, în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams şi sisteme antiaeriene Patriot.

Contractele semnate cu Coreea de Sud privesc în special achiziţia a peste 800 de obuziere K9, circa o mie de tancuri K2 Black Panther, 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Polonia a încheiat de asemenea cu filiala britanică a producătorului de armament european MBDA un contract de circa 2,4 miliarde de dolari pentru achiziţia de rachete antiaeriene, plus un contract de circa 1,4 miliarde de euro pentru patru sisteme norvegiene de rachete antinavă Kongsberg.

Tot mai multe țări europene avertizează despre pericolul unui război cu Rusia

Livrarea tuturor acestor echipamente se va desfăşura pe parcursul mai multor ani, iar unele dintre ele, precum obuzierele sud-coreene, vor fi parţial fabricate în Polonia.

Comentariile făcute luni de Kosiniak-Kamysz vin după ce mai mulți oficiali de rang înalt din țări precum Marea Britanie, Germania, Suedia sau Olanda au avertizat că țările lor și UE trebuie să fie pregătite pentru un conflict cu Rusia.

Generalul Gheorghiță Vlad, șef al Statului Major al Apărării de la București, a lansat un avertisment asemănător chiar vinerea trecută.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat însă că nu este cazul să ne pregătim pentru un război cu Rusia și a dat asigurări în mod repetat că un asemenea scenariu nu este plauzibil.

Urmărește ultimele evoluții din a 712-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.