Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a acuzat luni Statele Unite că au adoptat o politică de „vasalizare totală” a Ucrainei și că formează o „administrație colonială” la Kiev, relatează TASS.

Serghei Narîşkin și Vladimir PutinFoto: Dmitry Dukhanin / WillWest News / Profimedia

„Ca parte a politicii de vasalizare totală a Ucrainei, Statele Unite au trecut la formarea unei administrații în esență colonială în această țară”, a declarat Narîșkin într-un comunicat publicat de serviciul de presă al SVR.

„Conform planului Washingtonului, [administrația] va fi formată din ucraineni instruiți în Occidentul care a jurat credință intereselor americane”, mai afirmă șeful spionajului rusesc, susținând totodată că Statele Unite i-au cerut președintelui Volodimir Zelenski „să îndepărteze din funcțiile de conducere ale guvernului, sub un pretext sau altul, persoanele care și-au pierdut încrederea în Casa Albă”.

„Lista neagră include zeci de oficiali ucraineni de rang înalt din echipa lui Zelenski. I s-a adus la cunoștință că, altfel, Washingtonul va face public un dosar de corupție 'letal' împotriva reprezentanților anturajului său”, afirmă Narîșkin.

Șeful SVR susține că Zelenski și-a dat seama că „americanii au dovezi incriminatoare capabile să-l distrugă ca președinte” și că „în aceste condiții, el va continua să danseze pe tonul stăpânilor săi americani”.

Potrivit directorului SVR, conducerea SUA „consolidează cu încredere dependența vasală a Kievului de Washington”.

„Consilierii americani sunt deja reprezentați în toate departamentele cheie ale guvernului ucrainean, la fel cum anglo-saxonii din Imperiul Britanic au trimis 'agenți politici' în coloniile lor pentru a gestiona și controla efectiv activitățile autorităților locale”, a subliniat el.

Șeful spionajului rusesc a făcut o listă cu oficialii pe care SUA i-ar dori la conducerea Ucrainei

„În timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Statele Unite din decembrie 2023, el a primit recomandări urgente pentru schimbări de personal în autoritățile executive din Ucraina”, și-a continuat oficialul rus acuzațiile.

El susține că Statele Unite o promovează pe ambasadoarea ucraineană la Washington, Oksana Markarova, care și-a făcut studiile la Universitatea Indiana din Bloomington, pentru postul de prim-ministru.

„Șeful adjunct al ministerului de finanțe, Alexander Kava, care a studiat la Harvard, este propus pentru a fi numit în funcția de ministru al finanțelor. Actualul șef adjunct al ministerului economiei, care este absolvent al Institutul Național de Administrație Publică din Polonia, este recomandat pentru postul de ministru al economiei”, a mai spus Serghei Narîșkin.

Cunoscut pentru numeroasele sale declarații care par să aparțină mai degrabă unui propagandist decât unui înalt oficial din serviciile de informații, Narîșkin a mai afirmat în decembrie anul trecut că Ucraina va deveni un „al doilea Vietnam” pentru Statele Unite.

Unii analiști pun comentariile sale pe faptul că el ar încerca să se mențină în grațiile Kremlinului după ce SVR a estimat înaintea declanșării invaziei că Ucraina va ceda rapid asaltului rusesc, motiv pentru care forțele armate ale Moscovei au fost echipate cu proviziii și carburanți suficiente doar pentru câteva zile.

Narîșkin afirma însă pe 16 martie 2022, la mai puțin de o săptămână de la începerea războiului, că decizia de a invada Ucraina a fost luată în baza unei evaluări „extrem de precise” și „realiste”.

Urmărește ultimele evoluții din a 698-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.