​Rusia ia toate „măsurile necesare” pentru a-și apăra cetățenii și infrastructura esențială de atacurile ucrainene, a transmis luni Kremlinul, la o zi după ce Moscova a acuzat forțele Kievului de uciderea a 27 de persoane cu bombardamente asupra unui oraș controlat de Rusia în estul Ucrainei și după ce compania rusă Novatek a fost nevoită să suspende operațiuni la un imens terminal de export de combustibil din Marea Baltică după atacuri ucrainene cu drone. „Ministerul (rus) al Apărării, mijloacele noastre de apărare aeriană, alte agenții relevante iau măsurile necesare pentru a se proteja împotriva acestui tip de atac terorist”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Soldat ucrainean într-o tranșee de pe frontul din zona BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Kievul şi Varşovia sunt pe calea împăcării, după vizita lui Tusk în ţara vecină. Zelenski anunţă că Ucraina va produce armament în comun cu Polonia
  • Borrell face ironii pe seama „miracolelor” lui Trump în privinţa Ucrainei: „Noi n-am fost capabili să găsim formula magică”
  • Ungaria începe instruirea militară pe bază de voluntariat a funcţionarilor publici
  • Parlamentul turc va vota în această săptămână aderarea Suediei la NATO, a anunțat presa turcă, în timp ce o sursă parlamentară a declarat pentru AFP că ratificarea ar putea avea loc joi.
  • Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Aliaţii sunt conştienţi de rolul geostrategic al Mării Negre / Ce spune despre riscul unui război cu Rusia
  • „Să dăm un nou impuls livrărilor de arme către Ucraina este complet inacceptabil. UE ar trebui mai degrabă să deschidă canalele de comunicare pentru lansarea negocierilor de pace” - afirmă șeful diplomației ungare Peter Szijjarto
  • Ungaria va rămâne neimplicată în livrările de arme către Ucraina şi nici nu va contribui financiar în cadrul UE pentru astfel de livrări, dar nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru, a declarat luni la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
  • Ministerul ucrainean al afacerilor externe a exclus luni orice cedare de teritorii în favoarea Rusiei, o măsură propusă drept „compromis” de premierul slovac Robert Fico cu doar câteva zile înainte să aibă o întrevedere cu omologul său de la Kiev.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 698 - LIVE pe HotNews.ro:

01:55 Kievul şi Varşovia sunt pe calea împăcării, după vizita lui Tusk în ţara vecină. Zelenski anunţă că Ucraina va produce armament în comun cu Polonia. Preşedintele ucrainean recunoaşte că sunt probleme „serioase” cu mediul de afaceri

Liderii Poloniei şi Ucrainei s-au angajat luni să-şi rezolve disputele politice care au perturbat alianţa lor esenţială în timpul războiului şi au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, în timp ce agresiunea Rusiei în Ucraina se apropie să intre în al treilea an, scrie News.ro.

Zelenski a anunţat în discursul său nocturn că Polonia şi Ucraina vor produce arme în comun, dar nu a dat detalii. Pe de altă parte, el a recunoscut că există probleme „serioase” cu mediul de afaceri din Ucraina şi a preconizat că o soluţie va fi dată în Consiliul de Securitate şi Apărare al ţării.

23:45 Tiraspolul anunţă un protest de amploare contra Chişinăului

Autorităţile de la Tiraspol au anunţat luni că se pregătesc pentru un protest de amploare convocat pentru miercuri, 24 ianuarie, şi îndreptat împotriva „presiunilor economice ale Chişinăului”. În acest context, liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a dat ordin „forţelor armate şi ale securităţii” din regiune - considerate neconstituţionale de Chişinău - să îşi sporească activitatea de „monitorizare şi contracarare a posibilelor acte teroriste”.

23:04Borrell face ironii pe seama „miracolelor” lui Trump în privinţa Ucrainei: „Noi n-am fost capabili să găsim formula magică”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, l-a îndemnat luni pe fostul preşedinte american Donald Trump să împărtăşească „formula sa magică” pentru a pune capăt, aşa cum pretinde, războiului din Ucraina în 24 de ore.

Borrell anunță o deplasare în Ucraina

22:35Reportaj AFP: În numele „păcii”: Mii de ruși se mobilizează pentru un candidat care îl contestă pe Putin

O priveliște rară: sute de moscoviți stau la coadă pentru a susține un fost deputat liberal care strânge semnături pentru a deveni candidatul „păcii” împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 15-17 martie, potrivit AFP.

De sâmbătă, în ciuda frigului năprasnic, mii de ruși așteaptă să semneze pentru a-l susține pe Boris Nadejdin, care este în mare parte necunoscut publicului larg.

Unul după altul, ei intră în biroul electoral, a cărui intrare este inscripționată cu cuvintele: „Deschideți ușa spre viitor”.

21:56Ungaria începe instruirea militară pe bază de voluntariat a funcţionarilor publici

Ungaria - care pledează pentru ca Ucraina să facă pace cu Rusia - începe instruirea militară a funcţionarilor publici, pe bază de voluntariat, a anunţat ministrul ungar al apărării naţionale, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, luni, printr-un clip publicat pe pagina sa de Facebook.

21:13 Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se va deplasa în prima jumătate a lunii februarie în Ucraina, a anunţat el la finalul Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE.

„Voi merge în Ucraina în prima sau în a doua săptămână din februarie”, a afirmat Borrell în conferinţa de presă desfăşurată după încheierea reuniunii CAE, potrivit Agerpres. El a adăugat că miniştrii europeni de externe au fost de acord că „este momentul pentru a face mai mult şi mai rapid pentru a ajuta Ucraina”, în contextul în care „(preşedintele rus Vladimir) Putin îşi continuă agresiunea, inclusiv prin lansarea unor drone şi rachete” asupra oraşelor ucrainene.

Josep Borrell le-a prezentat participanţilor un document de lucru ce are în vedere trecerea la o nouă fază a sprijinului european pentru Kiev - Fondul de asistenţă pentru Ucraina.

Ungaria vorbește, din nou, pe altă voce decât UE

20:25Parlamentul turc va vota săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO

Parlamentul turc va vota în această săptămână aderarea Suediei la NATO, a anunțat presa turcă, în timp ce o sursă parlamentară a declarat pentru AFP că ratificarea ar putea avea loc joi.

Votul va avea loc marți, a relatat canalul privat CNN Turk, în timp ce alții, precum NTV, au menționat această săptămână, fără a da o dată precisă.

19:57Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Aliaţii sunt conştienţi de rolul geostrategic al Mării Negre / Ce spune despre riscul unui război cu Rusia

19:15 „Să dăm un nou impuls livrărilor de arme către Ucraina este complet inacceptabil. UE ar trebui mai degrabă să deschidă canalele de comunicare pentru lansarea negocierilor de pace” - afirmă șeful diplomației ungare Peter Szijjarto

Ungaria va rămâne neimplicată în livrările de arme către Ucraina şi nici nu va contribui financiar în cadrul UE pentru astfel de livrări, dar nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru, a declarat luni la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

17:40 Ministerul ucrainean al afacerilor externe a exclus luni orice cedare de teritorii în favoarea Rusiei, o măsură propusă drept „compromis” de premierul slovac Robert Fico cu doar câteva zile înainte să aibă o întrevedere cu omologul său de la Kiev.

ISW: Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova

17:21 Donald Tusk, în prima vizită la Kiev: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o luptă „între bine şi rău”

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a comparat luni războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu o luptă „între bine şi rău”, în timpul primei sale vizite la Kiev. „Nu mi-e ruşine să folosesc cuvinte mari: chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine şi rău”, a declarat Tusk în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Tusk, Polonia este „cel mai de încredere şi stabil aliat al Ucrainei în lupta ei împotriva răului”. Invazia rusă afectează securitatea întregii lumi, dar mai ales a Poloniei, dată fiind apropierea sa geografică, a spus Tusk. „Nu este nimic mai important decât să sprijinim Ucraina în eforturile ei de război împotriva atacului rus”, a subliniat el.

16:42ISW: Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune

Trupele ruse staţionate în Transnistria au încălcat mai multe reglementări ale statutului lor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv folosind necorespunzător drone în timpul unor exerciţii desfăşurate la sfârşitul anului 2023, au acuzat autorităţile de la Chişinău, în timp ce vocile care susţin Kremlinul acuză presiuni tot mai mari din partea Chişinăului asupra Transnistriei, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa analiză, în care estimează că aceste mişcări ale Moscovei fac parte probabil dintr-o operaţiune de informare menită să destabilizeze R. Moldova şi să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune.

16:00 Bărbații ucraineni au găsit o portiță de scăpare pentru a evita mobilizarea, devenind singurul tutore legal al copiilor lor prin intermediul instanței, potrivit unei investigații a NGL Media din Lviv.

Publicația a analizat 30.000 de litigii privind tutela copiilor din registrul instanțelor ucrainene între 2021 și 2023 și a descoperit o tendință: după începerea invaziei rusești la scară largă în februarie 2022, bărbații au început din ce în ce mai mult să inițieze și să câștige astfel de cazuri în detrimentul soțiilor lor.

Un bărbat care este singurul tutore legal al unui copil este scutit de mobilizare și poate părăsi țara, lucru pe care bărbații ucraineni de vârstă de recrutare nu îl pot face în contextul legii marțiale. (Kyiv Independent)

Rusia vrea să confiște proprietățile celor care au criticat războiul

15:08 Incendiul care a provocat suspendarea unor operațiuni la terminalul Ust-Luga de la Marea Baltică al producătorului rus de combustibil Novatek a fost stins, au anunțat luni autoritățile locale.

14:13 Polonia și Ucraina sunt pregătite să finalizeze discuțiile privind investițiile în vederea producerii în comun de muniții și arme, a declarat luni noul premier polonez Donald Tusk, după discuțiile cu președintele Zelenski.

Tusk a spus că cele două țări au o viziune comună asupra problemelor de frontieră care au îngreunat tranzitul de bunuri. Ucraina și Polonia vor putea să rezolve chestiunile problematice dintre cele două țări, inclusiv cele legate de recentele proteste de la granița poloneză, a declarat și președintele Zelenski.

„Am discutat cu premierul (polonez) despre faptul că toate problemele grave care există pot fi rezolvate la nivelul guvernelor, iar eforturile în acest sens vor începe în scurt timp”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune cu Tusk la Kiev. (Reuters)

13:57 Parlamentul rus a început luni să discute un proiect de lege care ar conferi statului puterea de a confisca proprietatea persoanelor condamnate pentru defăimarea forțelor armate sau pentru că au făcut apel public la acțiuni care subminează securitatea statului.

Măsura a atras comparații cu reprimările din anii 1930, în timpul dictatorului sovietic Iosif Stalin, când retorica era îndreptată contra celor considerați „dușmani ai statului”, și ar putea afecta mii de ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei în Ucraina.

Criticarea a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina a devenit o infracțiune în Rusia din ziua în care a început invazia, dar noul proiect de lege urmărește să înăsprească și mai mult sancțiunile pentru așa ceva.

Legea va permite statului, de exemplu, să confiște proprietățile rușilor care au părăsit țara și au criticat războiul, dar care continuă să se bazeze pe veniturile obținute din închirierea caselor sau apartamentelor lor în Rusia. (Reuters)

Zelenski propune modificarea Constituției pentru a permite dubla cetățenie

13:32Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit luni ucrainenilor ce trăiesc în străinătate pentru sprijinul lor în timpul invaziei rusești și a anunțat că propune modificarea Constituției țării pentru a permite dubla cetățenie atât pentru ei, cât și cetățenii străini ce luptă pentru Ucraina.

13:02 Kremlinul a acuzat luni Ucraina că folosește armamentul în mod nediscriminatoriu și că atacă infrastructura civilă, după ce 27 de persoane au fost ucise duminică în atacul cu obuze asupra unei piețe din orașul ucrainean Donețk, controlat de Rusia.

„Regimul de la Kiev continuă să își arate latura răuvoitoare...”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

12:54 Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a acuzat luni Statele Unite că au adoptat o politică de „vasalizare totală” a Ucrainei și că formează o „administrație colonială” la Kiev în condițiile în care Washingtonul ar avea un dosar incriminator capabil să îl distrugă pe președintele Volodimir Zelenski.

Peskov: Luăm măsurile necesare de întărire a apărării aeriene

12:31 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Porturile ucrainene au exportat în decembrie mai multe produse agricole decât în orice altă lună de după debutul invaziei ruse, aproape sigur datorită redeschiderii principalelor porturi ucrainene de la Marea Neagră și stabilirii unilaterale a unei rute de export naval. Au fost depășite astfel volumele lunare atinse în timpul acordului privind cerealele de pe Marea Neagră, mijlocit de ONU și Turcia, când navele erau inspectate de ruși.
  • Ucraina a reușit acest lucru pentru că, în mare măsură, a blocat operațiunile Flotei rusești în vestul Mării Negre, unde riscă atacuri ucrainene cu rachete și drone navale.
  • Încrederea piețelor internaționale este susținută de reducerea primelor de asigurare pentru nave, mijlocită de Marea Britanie prin pachetul de asigurarea Facilitatea Unității și de anunțul că Turcia, România și Bulgaria au format o forță de contramăsuri în ce privește minele maritime.
  • Viabilitatea acestei rute de export este vitală pe termen lung: Atât pentru veniturile din export ale Ucrainei, cât și ca un simbol al faptului că ambele părți combatane sunt dispuse să suspende atacurile asupra navelor civile, ceea ce pavează calea pentru riscuri mai mici și comerț mai amplu pentru toți pe Marea Neagră.

12:07 Armata rusă și alte agenții guvernamentale iau măsurile necesare, inclusiv în ceea ce privește apărarea aeriană, după un atac ucrainean cu drone asupra unui terminal rusesc de export de combustibili, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reacția vine după ce compania rusă Novatek a anunțat duminică faptul că a fost nevoită să suspende unele operațiuni la terminal și „procesul tehnologic" la un complex adiacent din cauza unui incendiu despre care presa ucraineană a spus că ar fi fost rezultatul unui atac cu drone.

11:46 Kremlinul a transmis luni că nu a avut niciun contact cu Donald Trump, candidat la președinția Statelor Unite, în legătură cu soluționarea conflictului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii ruși nu au nicio idee despre modul în care Trump plănuiește să rezolve această problemă în cazul în care va câștiga. (Reuters)

UE va bloca exporturile agricole ucrainene dacă acestea vor inunda piețele vecine

11:32 Zelenski a propus luni deschiderea cetățeniei ucrainene pentru luptătorii străini și pentru cei de naționalitate ucraineană fără ca aceștia să fie nevoiți să renunțe la cealaltă cetățenie, o schimbare radicală în condițiile în care legea actuală interzice deținerea mai multor pașapoarte.

Zelenski a spus pe rețelele de socializare că de această reformă ar trebui să beneficieze „luptătorii străini care au venit să apere Ucraina, cei care luptă pentru libertatea Ucrainei ca și cum ar fi patria lor”.

De asemenea, textul „va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din întreaga lume să aibă cetățenia noastră, cu excepția, bineînțeles, a cetățenilor statului agresor”, a spus el.

În prezent, Ucraina nu permite dubla cetățenie. Prin urmare, orice persoană care solicită naturalizarea trebuie să renunțe la cetățenia sa de origine pentru a obține cetățenia ucraineană. (AFP)

10:39UE va bloca exporturile de produse agricole ucrainene dacă acestea vor inunda piețele din țările vecine, precum Polonia sau România

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”, care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piaţa unei anumite ţări va fi inundată.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:18 La sosirea la reuniunea miniștrilor afacerilor externe de la Bruxelles, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „faptul că suntem angajați în căutarea unei soluții în Orientul Mijlociu nu înseamnă că nu continuăm să sprijinim Ucraina”.

„Nu vă faceți griji, nu vă faceți griji, ucrainenii nu trebuie să se îngrijoreze - sprijinul european va fi la fel de puternic ca întotdeauna și va continua”, a spus Borrell. (The Guardian)

10:00 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 830 de soldați, 11 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 21 de piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 29 diferite vehicule.

Donald Tusk este în vizită la Kiev

09:49 Marea Britanie a furnizat unui grup de experți ONU fotografii din satelit ale livrărilor nord-coreene către Rusia, în cadrul unei încercări de a declanșa o investigație oficială privind tranzacțiile cu armament care încalcă sancțiunile internaționale.

Un raport al serviciilor de informații ale apărării din Marea Britanie, văzut de The Guardian, arată imagini realizate între septembrie și decembrie cu trei nave rusești, Maia, Angara și Maria, care încarcă containere în portul nord-coreean Najin, înainte de a pleca spre porturi rusești din Orientul Îndepărtat.

„Utilizarea de către Rusia a armamentului nord-coreean în Ucraina reprezintă o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat un diplomat al ONU.

„Subminează eforturile internaționale de prevenire a răspândirii armelor nucleare și arată cât de disperată a devenit Rusia în invazia sa eșuată. Acestea, dar dovezi și alte prezentate comitetului de sancțiuni al ONU. ar trebui să declanșeze o investigație completă privind încălcarea flagrantă de către Rusia și RPDC [Coreea de Nord] a sancțiunilor internaționale”, a adăugat acesta.

09:36 Premierul polonez Donald Tusk a ajuns la Kiev pentru o vizită în care se va întâlni cu Volodimir Zelenski și cu premierul ucrainean Denys Șmihal.

Rusia a atacat azi-noapte cu 8 Shahed, toate au fost doborâte

09:04 Forțele ucrainene ar fi efectuat cu succes atacuri cu drone împotriva unor ținte din regiunile Leningrad și Tula, unde atacurile repetate ale dronelor ucrainene pot fixa sistemele rusești de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care apără ținte importante, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

O sursă rusă a afirmat la 21 ianuarie că acoperirea apărării aeriene rusești deasupra regiunii Leningrad este slabă, adăugând că aceasta nu este probabil dispusă astfel încât să contracareze loviturile venite dinspre sud.

Loviturile ucrainene în regiunea Leningrad ar putea determina forțele rusești să repoziționeze sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune de-a lungul rutelor de zbor preconizate ale dronelor ucrainene pentru a apăra potențiale ținte cu valoare strategică.

Este posibil ca forțele rusești care utilizează sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Pantsir, să nu poată acoperi toate țintele importante din regiunea Leningrad fără a aduce sisteme suplimentare în zonă, iar continuarea loviturilor ucrainene în adâncul teritoriului rusesc ar putea astfel să crească presiunea asupra antiaerianei rusești în general.

08:25 Rusia a atacat azi-noapte cu opt drone Shahed -136/131 lansate din regiunea Primorsko-Akhtarsk, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Toate cele opt „Shahed" au fost distruse de unitățile de rachete antiaeriene și de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din cadrul regiunilor Nikolaev, Herson, Dnipro și Kirovohrad, se spune într-o postare pe Telegram.

Moscova dă explicații la ONU privind copiii răpiți din Ucraina

08:02 Rusia va trebui să dea explicații luni în fața ONU cu privire la soarta copiilor ucraineni care, potrivit Kievului, au fost trimiși cu forța în Rusia cu miile de la începutul războiului. Comitetul pentru drepturile copilului - format din 18 experți independenți - va examina cazul Rusiei timp de două zile, în cadrul unei evaluării.

Lista numeroaselor preocupări ale experților a fost trimisă Rusiei cu luni de zile înainte. În ceea ce privește „evacuarea" copiilor ucraineni în Rusia sau în teritoriile ucrainene aflate sub control rusesc, aceștia doresc să știe în special câți sunt implicați și „măsurile luate pentru a proteja dreptul acestor copii de a-și păstra identitatea, inclusiv naționalitatea".

Ucraina estimează că 20.000 de copii ucraineni au fost luați cu forța de ruși. Până în prezent, doar aproximativ 400 au fost repatriați de către autorități. (AFP)

07:43 Rusia a depăşit Arabia Saudită, devenind cel mai important furnizor de ţiţei al Chinei în 2023, în condiţiile în care cel mai mare importator de petrol din lume a sfidat sancţiunile occidentale, pentru a cumpăra cantităţi mari la preţ redus.

Rusia a livrat anul trecut o cantitate record de 107,02 milioane de tone de ţiţei către China, echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele vamale chineze, cu mult mai mult decât alţi mari exportatori de petrol, cum ar fi Arabia Saudită şi Irakul.

Rusia a suspendat operațiunile la un imens terminal petrolier de la Marea Baltică

07:41 Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, informează MAE. Agenda reuniunii va include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în pregătirea reuniunii Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, va avea o intervenție prin video-conferință pentru a prezenta situația din teren. În cadrul sesiunii în format UE-27, miniștrii europeni de externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina.

07:36 Compania energetică rusă Novatek a anunțat că a fost nevoită să suspende unele operațiuni la un imens terminal de export de combustibil de la Marea Baltică din cauza unui incendiu provocat de ceea ce presa ucraineană a declarat că a fost un atac cu drone.

Complexul gigantic Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 km vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere și gaziere către piețele internaționale.

Nu este clar cât va dura întreruperea, câte petroliere vor trebui să rămână în afara portului și care va fi efectul de domino asupra piețelor internaționale de energie.

Instalațiile de infrastructură esențială din regiunea înconjurătoare Leningrad au fost plasate în stare de alertă maximă, iar unitățile de securitate și agențiile de aplicare a legii au primit ordin să distrugă orice dronă detectată, a precizat administrația regională pe Telegram. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------