Nostalgicii lui Lenin s-au adunat duminică la Moscova, în Rusia, în fața mausoleului său, pentru a marca 100 de ani de la moartea părintelui revoluției bolșevice și al Uniunii Sovietice, potrivit AFP.

Comunisti rusi la mausoleul lui LeninFoto: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Sub un cer frumos și albastru de iarnă și în pofida temperaturilor în jur de -15°C, zeci de persoane s-au aliniat în Piața Roșie din inima Moscovei pentru a-și prezenta omagiile, a depune flori sau a aduce un omagiu rămășițelor lui Lenin.

Mausoleul său, o clădire de piatră roșie și neagră care adăpostește trupul îmbălsămat al lui Lenin, se află la umbra Kremlinului din 1930 și este o atracție turistică de la sfârșitul URSS, în urmă cu peste 30 de ani.

Iulia, în vârstă de 47 de ani, a declarat pentru AFP că a venit în Piața Roșie pentru a „onora memoria lui Vladimir Lenin, liderul nostru, fondatorul statului sovietic”, care a luptat „pentru dreptate”.

„El a jucat un rol nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga lume”, a declarat Nikolai, în vârstă de 73 de ani.

Acest argument este împărtășit și de Olga, o pensionară în vârstă de 73 de ani, care consideră că Lenin „a făcut într-adevăr multe”. „El a creat statul”, a rezumat ea pentru AFP.

Printre puținii nostalgici prezenți duminică, unii dintre ei țineau în mână portrete ale liderului sovietic, care a murit la vârsta de 53 de ani în 1924.

Alții purtau steagul roșu al Partidului Comunist, care rămâne unul dintre partidele politice reprezentate în Duma și autorizate să participe la alegeri.

Lenin „reprezintă un ideal, care nu trebuie doar respectat, ci și urmat”, spune Valentina Alexandrovna, în vârstă de 78 de ani.

Cu un mic buchet de flori în mână, această pensionară crede, de asemenea, că „numai” doctrina lui Lenin poate permite Rusiei „să iasă din situația actuală”. „Țara noastră se află pe marginea prăpastiei”.